wpid-wp-1476771631751.jpg

Na mijn eerste marathon in april van dit jaar zei ik dat ik dat nooit meer zou doen; een marathon lopen te rennen. Na de finish op de Coolsingel zei ik dat ik het voortaan wel bij 10 kilometer en 15 kilometer-wedstrijdjes zou houden en af en toe een leuke halve marathon. Nodeloos om te zeggen dat ik ook volgend jaar (op mijn 44e verjaardag) aan de start wil staan op de Coolsingel. Ik wil mijn tijd van dit jaar verbeteren en het kriebelt ook langzamerhand wel weer. Tot zover die goede voornemens.

Aan 10 en 15 kilometerwedstrijden deed ik wel al mee dit jaar, een halve marathon was er nog niet van gekomen.

Tijdens de funrun in en om De Kuip tikte ik 46 minuten aan en ook bij de run for Kika noteerde ik een soortgelijke tijd. Bij de midzomeravondloop van De Kieviten kon ik in de slipstream van wat Gerse mannen 1:10:10 klokken op de 15 kilometer.

Ik merkte dat ik sterker begon te worden, en sneller. Met Agnes en Menno schreef ik me in juli in voor een halve marathon in het buitenland, België welteverstaan. In de mooie sinjorenstad Antwerpen. En een marathon waar een extra T in voorkomt is voor ons altijd goed. LinkeroeverT marathon, het zou zo in Rotterdam gehouden kunnen worden.

wpid-wp-1476771651761.jpg

Na de zomervakantie kwam de klad erin. Ik kreeg eerst last van een geïrriteerd kapsel aan mijn knie en daarna had ik last van een ontstoken teen. Tussendoor was ik wel op mijn snelst ooit op een 10 kilometer tijdens de vredesloop. Mijn bedoeling was om onder de 45 minuten te komen, het werden uiteindelijk 19 seconden meer. Maar met 45:19 was ik heel tevreden. Voor de loperT die ik ben een meer dan prima tijd. Count your blessings.

wpid-wp-1476771559804.jpg

In Antwerpen parkeerden we vlak bij de start en verkende het atletendorp 😉 Geheel volgens traditie zaten er al zuiderburen aan het bier. Het was immers een zonnige zondag en het was al ruim na het middaguur. Ik gaf ze geen ongelijk. Om kwart voor drie ging de 10 kilometer weg en ik keek op mijn telefoon om te zien hoe het er in Nijmegen voorstond. Daar werd ik niet vrolijk van, 1-0 achter en ik zou pas na de finish weten wat Feyenoord gedaan zou hebben. Geen geruststellende gedachte.

Iedereen besloot zijn eigen race te lopen zoals iedereen andere ambities heeft. De eerste 7 kilometer liep ik onder mijn beoogde 5min/km maar daarna kwam de klad erin. Ik zag de seconden oplopen en zette de 1:45 uit mijn hoofd. In plaats van door te rennen dronk ik mijn water rustig op bij de waterpunten en besloot gewoon mijn rondje te rennen. Dat het per kilometer langzamer ging, soit. Om een snelle halve marathon te lopen heb ik gewoon meer training nodig.

Na een kilometer of 19,08 voelde ik de hamstring in mijn linkerbeen heel even. Heel even rekken en honderd meter wandelen. Met mijn bezwete handen surfde ik naar ad.nl en ververste de pagina. Waar er eerst NEC – FEYENOORD 1-0 stond verscheen nu NEC – FEYENOORD 1-2. Tevreden rende ik die laatste twee kilometers naar de finish uit. Het bolleke De Koninck smaakte door de overwinning erg goed. Het eten op de de grote markt daarna ook.

Een prima organisatie en leuke route (al had het misschien leuker geweest om 1 lange ronde te maken in plaats van twee keer hetzelfde rondje, maar je moet er wel de ruimte voor hebben natuurlijk), al met al prima geregeld.

Als ik nu in mijn Nike Running App kijk was het een tikkeltje naïef om te denken dat ik deze halve marathon in 1:45 zou kunnen volbrengen. Voor de vakantie was ik in vorm en maakte ik veel kilometers. Na de vakantie heb ik slechts drie keer de 20 kilometer aangetikt tijdens rondjes rondom Rotterdam e.o. En dat was allemaal nog in juli en begin augustus.

Conclusie(s): Een starttijd in de middag (15:00 uur) ligt mij minder goed dan starten in de ochtend. En als je al weken niet heel ver getraind hebt én een paar kleine blessures hebt gehad moet je realistisch zijn tijdens de race. En het was ook warm, voor mij net iets te warm.

Alle pijntjes zijn nu wel weg en op maandag heb ik een herstelrondje van 5km gehobbeld. Woensdagavond is er weer training bij de Kieviten en op zondag gaan we weer een lange(re) duurloop doen. Volgende uitdaging is de Bruggenloop. Daar liep ik vorig jaar 1:20:34 op en dat moet zeker te verbeteren zijn.

wpid-wp-1476771599144.jpg

wpid-wp-1476771584606.jpg

Door Jeroen

Jouw reactie hier!