Gainsborough Trinity – Southport FC

Voor ons bezoek aan North Ferriby United afgelopen oktober stond in op een kruising wat betreft Peenvogel-voetbalreizen. Alle, op een dag, te bereizen clubs in het betaalde voetbal hebben we zowat gehad. Alleen Huddersfield Town en Leeds United hebben we nog niet met de hele groep bezocht (Leeds zag ik zelf wel in actie op Elland Road). 

Wat te doen? Het bezoek aan North Ferriby was qua niveau het laagste wat we tot nu toe deden. De National League North is het zesde niveau en qua accommodaties en toeschouwersaantallen trekt de gemiddelde zondags tweedeklasser in Nederland nog meer volk. 

Maar wat bleek? Het bezoek aan NFU werd een van de hoogtepunten tot nu toe. Een vermakelijke wedstrijd, lekker dichtbij en we kwamen nog op het veld ook. En zodoende durfde ik wel voor te stellen om in februari een club op hetzelfde niveau te bezoeken. De boot zat sneller vol dan verwacht en helaas moest ik wat mensen teleurstellen. Zo is het leven van een succesvol reisondernemer vaak. Op de verjaardag van mijn zus stapten we aan boord en wat er toen gebeurde leest u hieronder.

Gainsborough (U.K.). 10 februari 2018. Gainsborough Trinity vs Southport FC 0-3. National League North.

Eenmaal aan boord was het tijd voor de Peenvogel-quiz, die kunt u hier (klikkederklik) spelen.

Zweten op de vragen.

De winnaars in actie.

Aardig wat nakijkwerk. Onder het genot van een biertje en met hulp van Menno en Kees.

En wie waren er weer het eerst op de dansvloer? Juist, de dames.

Een avond zoals altijd op de boot. Lachen, drinken en zingen.

Hull in zicht.

Of is het toch Springfield? Waar is Homer?

Rise and shine England!

Op weg naar Gainsborough. Over landweggetjes.

Small breakfast met black pudding!

Gainsborough zelf is een klein dorp met net geen 25.000 inwoners. Ooit was het de verst inlands gelegen haven van Engeland. Historisch gezien is Gainsborough de ‘hoofdstad die het nooit was’. Eind juli 1013 arriveerde de Deen Sweyn Forkbeard, samen met zijn zoon Canute, in Gainsborough met een veroveringsleger, klaar om de Angelsaksische koning Ethelred te verslaan.

Sweyn won en koning Ethelred ontvluchtte het land. Sweyn Forkbeard werd koning van Engeland verklaard en keerde terug naar Gainsborough. Sweyn en zijn zoon Canute betrokken het kasteel van Gainsborough (op de plaats waar nu de Old Hall staat), terwijl zijn leger het kamp in Thonock (vandaag de dag bekend als Castle Hills) bezat.

Koning Sweyn Forkbeard kwam zelf echter vijf weken later om het leven toen hij van zijn paard werd gegooid. Zoon Canute vestigde elders een basis en zodoende werd Gainsborough dus niet de hoofdstad van het hedendaagse Engeland. Een hoofdstad die het wellicht anders wel geworden was.

Waar zijn de peaky blinders gebleven?

Elm Cottage. Mooie pub.

Als groep Nederlanders veel aanspraak in de pub. Er werden shawls en vaantjes geruild en de huisfotograaf wilde ons in de rust op de foto zetten.

The Holy Grail, dat was de naam van deze Ale. Hadden ze hem beter de Holy (Gr)Ale kunnen noemen. Toch?

Gezelligheid troef. En een volle bak.

Het affiche van vandaag.

Gainsborough Trinity Football Club werd in 1873 opgericht als Trinity Recreationists, opgezet door de dominee van de Holy Trinity Church voor jonge parochianen. In 1889 werden ze lid van de Midland Counties League en verloren ze hun eerste wedstrijd met 1-2 van Lincoln City. Dat seizoen eindigden ze als zevende van de elf deelnemende clubs. De club werd snel bekend en werd voor het eerst kampioen van de Midland League in 1890/91. Niet veel later werden ze gekozen om in de tweede divisie van de Football League mee te komen doen. In die tijd moest een club gekozen worden om mee te mogen doen in de echte competitie.

Mijn vriend voor de dag. Deze man woont net buiten Londen en komt iedere thuiswedstrijd (en ook veel uitwedstrijden) met de trein naar het noorden. Ik mocht samen met hem mee richting de eretribune. Maar aan alles kon je merken dat hij een echte supporter is want hij zei het te begrijpen als ik de wedstrijd samen met mijn vrienden wilde kijken. Wat een baas!

 

 

Hun eerste wedstrijd was tegen Newton Heath, een club die tien jaar later failliet zou gaan en opnieuw opgericht zou worden als Manchester United. Trinity werd tiende in Divisie Twee. In een klein stadje en een klein achterland was het voor trinity altijd een strijd om in de Football League te blijven. De club keerde terug naar de Midland League in 1912 en speelde bijna onafgebroken in deze Midland League totdat ze een van de oprichters werd van de Northern Premier League in 1969. Een competitie die ze nog nooit gewonnen hebben.

Een van vele culinaire verrassingen. Patat met gravy en erwten. Ik had een patat met witte bonen n tomatensaus. Dat ik niet de hele zondag op het toilet heb gezeten is een wonder op zich.

De mooiste foto van de dag.

Jarenlang voetbalde Trinity redelijk anoniem totdat Peter Swan, een zakenman grote plannen met de club had. Met een nieuwe trainer en een paar ‘grote’ namen moest de sprong naar boven gemaakt worden. Zoals dat echter vaak gaat was het tegenovergestelde de uitkomst. De club degradeerde bijna.
In 2011/12 eindigde de club als vierde in de Conference North en kwalificeerde zich voor de play-offs voor de promotie. Na het verslaan van Halifax Town in de halve finale verloor Trinity echter de play-off met 1-0 van Nuneaton Town op een volgepakt Northolme.

Het succes ging door in het volgende seizoen (2012/13) toen Trinity voor de eerste keer de halve finale van de FA Trophy bereikte en verloor van de uiteindelijke winnaars Wrexham. 

Het Northolme stadion van Trinity is al bijna 150 jaar hun thuishaven. Begonnen als een cricketveld werd het veld later met Trinity gedeeld voordat het eigendom werd van de Trinity Supporters Club. In 1940 zagen bij 10.000 mensen er een wedstrijd tegen Scunthorpe united. Een absoluut record voor dit stadion.

 

Southport was de minst slechtste van de twee en komt hier op 0-1.

Zien deze meegereisde fans.

Uiteraard stonden we weer in het clubblad. Erg leuk.

35 Nederlanders, die moesten op de foto vereeuwigd worden.  

De All Saints kerk op de achtergrond.

De 0-3 en definitieve nekslag. 

Een groot gedeelte van de groep zat alweer in de pub. Wij maakten de 90 minuten vol. Dat konden niet veel van de 532 aanwezige toeschouwers zeggen.

Weer terug bij de boot.

De laatste van het weekend.

Volle dansvloer.

(almost) back home. Het was weer een fijne trip.