K. Lierse S.K. – KAA Gent

Het was alweer een maand geleden dat we een tripje ‘in den vreemde’ deden. En dus was het hoog tijd voor de maandelijkse groundhop. Mijn oog viel op een fixture niet al te ver weg. Lierse SK op iets meer dan een uur vanaf Kees zijn huis. In René en Stefan werden nog twee mede-hoppers gevonden en op deze koude december-avond reden we aan het einde van de middag richting Lier voor wat mijn 125e stadion met een wedstrijd zou gaan worden.

Liersegent

Lier (Bel.) 7 december 2013. K. Lierse S.K. – KAA Gent 1-3. Jupiler Pro League.

Floodlights achter huizen. Check.

Het stadion ligt aan de Voetbalstraat. Mooi.

Frietje stoofvlees. Check.

Buitenkant van het stadion. Het was ook hoog tijd om een bezoek te brengen aan het Herman Vanderpoortenstadion (vernoemd naar de oud-minister en oud-burgemeester van Lier) want Walter Grootaers (Schepen van Ruimtelijke Ordening in Lier én zanger van De Kreuners) vindt dat er geen plek is in Lier voor uitbreiding van het stadion. Hij is van mening dat Lierse maar moet gaan groundsharen met KV Mechelen of Royal Antwerp FC.

Als je aan voetbal in Lier denkt, dan kom je al snel uit bij Lierse SK. In 1972, na een succesvolle Europese campagne waarin Lierse SK o.a. Leeds United en PSV uitschakelde (zie hieronder) ging de voetbalafdeling van stadsgenoot en oude rivaal TSV Lyra op in Lierse SK.

Bijgevolg werd de in 1906 opgerichte club in april 1972 de club hernoemd naar K. Lierse SV (Koninklijke Lierse Sportvereniging). In de praktijk was er van een fusie weinig sprake, men bleef in geel-zwarte kleuren in het Herman Vanderpoortenstadion spelen onder het stamnummer 30 van Lierse met spelers die ook de jaren ervoor voor Lierse speelden. Een harde kern van Lyra-leden aanvaardde dit niet, waardoor twee maanden later Lyra heropgericht werd onder de naam Lyra TSV. Tien jaar later, op 4 mei 1982 nam Lierse weer zijn oude naam, K. Lierse SK, aan.

Bij Lierse SK staan er nog wel wat bekenden uit de Nederlandse competitie op de loonlijst. Zowel Karim Saidi als Hossam Ghaly spelen voor Lierse. Zou Mark Wotte er TD zijn? De trainer is overigens Stanley Menzo.

Karim Saidi doet zijn warming-up.

Net zoals Hossam Ghaly.

Hossam, Hossam Ghaly!

Even de fotograaf uithangen. In iedereen schuilt een Stuart Roy Clarke.

Panorama van het stadion.

Minuut stilte voor Nelson Mandela. Zoals bekend een graag geziene gast in Lier.

De slechtste keeper die ooit het shirt van Oranje mocht dragen is nu trainer van Lierse.

Terraces op de lange zijde. Mooi.

Door verkeerd ingrijpen van Saidi is het al snel 0-1 voor de bezoekers.

Zo’n 40 jaar geleden beleefde Lierse haar ‘finest hour’ in Europa. In het UEFA-Cup toernooi 1971-1972 gekoppeld aan Leeds United, de winnaar van de Jaarbeursstedenbeker (de voorloper van de UEFA-Cup) een jaar eerder.

In Lierse werd met 0-2 verloren en het Europese seizoen leek snel voorbij. Maar Lierse verbaasde heel Europa door in Leeds met 0-4 te winnen. Het feit dat de Engelse topclub door een Belgisch ploegje werd uitgeschakeld, had als gevolg dat in de spelerstunnel op Elland Road vele jaren het opschrift “Always remember Lierse” prijkte, wat zoveel wou zeggen dat men nooit een tegenstander mocht onderschatten.

De rondes erna werden Rosenborg en PSV verslagen en Lierse vloog er pas in de kwartfinale uit tegen AC Milan. Dat leek op deze koude zaterdagavond in december verder dan ooit.

In de rust een mooi doorkijkje naar het fanplein. Met kerk op de achtergrond.

Centrale duo achterin was Saidi-Swinkels. Niet echt heul sterk zeg maar.

En door een fout van Hossam Ghaly (dat nonchalante is hij nog steeds niet kwijt) wordt het na 65 minuten 0-2. Wedstrijd gespeeld. Op de achtergrond vieren de Buffalo’s feest. Sinds een paar jaar niet echt mijn favoriete club in Vlaanderen.

Ghaly mag gelijk naar de kant en krijgt het aan de stok met een fan van Lierse SK.

En vanaf elf meter wordt het nog erger. Nul tegen drie.

Tifo Rotterdam en Peenvogel Voetbalreizen op de crush barriers.

Saidi maakte nog de eretreffer, maar verder kwam Lierse niet. De Cheeseburger of Chicken Dips die ons in het vooruitzicht werd gesteld (zie kaartje) konden we op onze buik schrijven.

Zeker niet nadat Saidi (nummer 21)  een minuut na zijn goal een rode kaart krijgt.

Wij hielden het voor gezien. Er waren nog twee bussen met Feyenoorders aanwezig op Het Lisp. Leuk stadionnetje, slechte wedstrijd.

Jouw reactie hier!