Dublin 2017

 

 

Croke Park, een stadion met een legendarische naam. U2 speelde er, Mohammed Ali bokste er tegen Al Lewis en het is de heilige grond voor de sporten van de GAA (Gaelic Athletic Association) zoals Hurling, Camogie en Gaelic football. Regel 42 in de statuten van de GAA verbood het dat er ooit voetbal of rugby in dit stadion gespeeld zou gaan worden. Maar tijdens de renovatie van het Nationale stadion (Lansdowne Road werd het Aviva-stadion) werden de regels van meer dan honderd jaar aangepast en mochten deze niet Ierse sporten ook beoefend worden.

Ik had nooit gedacht ooit op Croke Park te komen. En eerlijk gezegd voelt het soms ook niet goed om vrienden en familie even te verlaten tijdens een weekend weg. Maar dit stadion is na Camp Nou en Wembley het derde grootste stadion van Europa. Dat kón ik simpelweg niet laten lopen. Zeker omdat ik anders nooit in de zomermaanden in Dublin kom.

Kaartje voor de terraces waren 30 euro (en de tribunes 45) en vanaf the terraces heb je een geweldig uitzicht op de rest van het stadion. Hurling is een van de snelste teamsporten op aarde en punten worden gescoord door de bal in het net (3 punten) of tussen de palen (1 punt) te krijgen. Het scorebord kan er dan raar uitzien maar eigenlijk komt het erop neer dat je het eerste getal x 3 moet vermenigvuldigen en daar het andere gedeelte bij optellen. Simpel.