A.S.V.Geel – Lommel United

De dag voor de Klassieker ging ik met René, Kees en Chris uit Engeland op groundhopavontuur naar België. Chris en Kees waren op vrijdag al naar Dordrecht geweest. Dat was de amuse van zijn Chris zijn weekend Benelux. Zaterdag in Geel het voorgerecht en het hoofdgerecht zou in De Kuip plaatsvinden. Het hoofdgerecht was echter bedorven maar daar hadden we nog geen weet van toen we koers richting onze zuiderburen zette.

Uit de beschikbare voorgerechten werd door mij Geel tegen Lommel gekozen. Vorig seizoen heette de club nog Verbroedering Geel-Meerhout en zagen wij ze bij Racing Mechelen promoveren (verslag hier). Maar sinds dit seizoen is de naam veranderd in Allemaal Samen Verbroedering Geel afgekort ASV Geel.

ASV Geel startte onder de naam Verbroedering Geel-Meerhout in het jaar 2008, het resultaat van een samengaan van Verbroedering Geel en Verbroedering Meerhout. Gekozen werd om in het stadion van Geel, De Leunen, te gaan spelen.

geellommel001

Geel (Bel.), 1 maart 2014. A.S.V.Geel – Lommel United 0-3. Belgacom League.

In België eet je friet met stoofvlees. Punt.

Het was nog niet echt dringen geblazen.

De tribune waar wij zouden gaan staan.

Panoramafoto. Check.

Bier.

Floodlight.

Terraces. In principe alles goed dus.

De Leunen” werd officieel in gebruik genomen en ingehuldigd op dinsdag 6 augustus 1991, naar aanleiding van een wedstrijd tegen K.F.C. Germinal Ekeren (0-1) in het kader van de -intussen opgedoekte- Beker Ludo Coeck.

Na een paar minuten spelen een goedkope penalty voor Lommel. Die feilloos ingeschoten wordt.

Sint-Dimpna is de patroonheilige van Geel. De basis van het geheel werd in de 7de eeuw gelegd, toen Sint-Dimpna op de vlucht was voor haar heidense Ierse vader, de koning Damon die een nieuwe vrouw zoekt nadat zijn beeldschone vrouw is gestorven.

Dimpna komt in Vlaanderen terecht en vestigt zich in de bossen in de Kempen. Hier leeft ze als kluizenaar en zorgt voor de armen en behoeftigen. De kapel van de H. Martinus te Geel is dan weldra een bekende plaats. Haar vader vond haar uiteindelijk en onthoofde Dimpna in een vlaag van verstandsverbijstering omdat ze niet met hem wilde huwen.

Later, op haar graf, voltrokken zich genezingen en het werd een pelgrims oord, vooral dan van geesteszieken. Jarenlang was Geel dan ook een oord waar geesteszieken verbleven. Rond 1970 verbleven er maar liefst 1700 psychiatrische patiënten in Geel.

Wat dat met deze foto te maken heeft? Helemaal niks. Maar een stukje geschiedenis wilde ik u niet onthouden.

Aan de andere kant kreeg de thuisploeg ook een penalty. Deze wordt echter gemist. En zo blijft de stand 0-1.

Bij Lommel een Jordy Clasie look-a-like (de nummer 14). Qua uiterlijk maar ook qua spel.

De bardames waren me een partij heksen en monsters. En een ervan gedroeg zich als een nonnetje. Nee, ik oordeel niet te snel. Het wáren ook heksen en monsters. Iets met carnaval.

Na de rust was het snel gedaan. 0-2 en Lommel heeft de punten in de knip. De thuisploeg zette er weinig tegenover.

Eindstand was 0-3. Wij noteerden stadion 128.

 

Een gedachte over “A.S.V.Geel – Lommel United”

Jouw reactie hier!