Racing Genk – Standard Luik

Zo, en na de wedstrijd van Feyenoord op zaterdagavond tegen De Graafschap was het tijd voor de maandelijkse groundhop-trip. Op zondag werd er het een en ander gespeeld in de hoogste drie divisies in Belgie en na wat heen en weer gemail waren Kees en ik er uit. We zouden een bezoekje gaan brengen aan Been en Buffel, oftewel Racing Genk tegen Standard Luik. De huidige kampioen tegen de kampioen van het seizoen 2008-2009. Voorwaar een topwedstrijd dus.

Zestien clubs spelen in 2011/12 in de Jupiler Pro League. De meeste clubs komen uit Vlaanderen, slechts twee clubs komen uit Wallonië en één uit Brussel (Anderlecht). Een van de clubs uit Wallonië is Standard Luik, de andere is Mons (Bergen).

Bij Genk zit een oude bekende op de bank. Na weggestemd te zijn bij Feyenoord heeft Mario Been snel emplooi gevonden bij Genk. In de week voorafgaand aan deze wedstrijd moest Genk thuis spelen tegen Valencia en werd er knap met 0-0 gelijkgespeeld. Voor de rest zitten ze ook nog bij Chelsea en Bayer Leverkusen in de poule.

Aan de ene kant gun ik Been het Europese avontuur wel alleen moet hij ophouden met modder gooien naar Feyenoord. Zelfs een blinde ziet dat Feyenoord een stuk beter presteert nu hij weg is en hij heeft een mooie uitdaging gevonden in Genk. Een streep eronder.

Bij Genk speelt een van mijn favoriete Feyenoord-spelers sinds de eeuwwisseling. Ik heb alijd wel een zwak gehad voor Thomas Buffel en ik zag in hem een nieuwe Tomasson. Helaas joeg die kwibus van een Gullit hem weg richting een echte mickey mouse competitie in Schotland. Na wat omzwervingen speelt hij alweer een paar seizoenen bij Genk.

Kaartjes bestellen ging vrij eenvoudig. Via ticketingonline.be kun je voor vrijwel alle wedstrijden aan kaartjes komen en toen de kaartverkoop begon kocht ik twee staanplaatsen achter het doel voor 18,50 per stuk. Dat viel niet tegen. Rond 13:00 uur zette ik koers richting Numansdorp om Kees op te halen. Wat er toen gebeurde leest u hier.

Genk (Bel). 18 september 2011. Racing Genk – Standard Luik 3-0. Jupiler Pro League.

Na ongeveer twee uur rijden kwamen we aan bij de Cristal Arena. Precies op tijd om op de parkeerplaats dichtbij te staan.

De mijn tegenover het stadion.

Dat mag ook écht nergens…

In het supporterscafé de kaarten opgehaald. Men keek er naar Gent-Anderlecht.

Aan de lange zijde een tribune die uitkijkt op het bijveld. Goed opgelost.

De zware poule waarin Genk zit in de Champions League.

Even het zilverwerk bekijken.

Kampioensbeker.

Bier met een logo. Daar hou ik wel van.

Voor het stadion een boulevard met de selectie op banieren. Hier onze grote vriend Buffel.

In Duitsland zijn ze beter.

Wij stonden op vak U. Onder de Ultra’s.

Helemaal links de Mario-Che vlag.

Kees waant zich weer op vak-S

Deze Ultra’s hingen de hele wedstrijd in de hekken. Mooi.

Ai, een megafoon. De fans van Genk zorgden wel voor een geweldige sfeer. Negentig minuten gaan. Zonde van de trommels.

Luik-fans. Zelfs bij 2-0 een achterstand blijven ze zwaaien met die vlaggen. Vreselijk.

Genk scoort maar de al niet zo heel populaire scheidsrechter keurt de goal om voor ons onduidelijke redenen af.

Onze tribunes zingt daarop niet zo heel schokkende liedjes over Wallonië en Walen.. Maar voor de scheidsrechter voldoende aanleiding om de wedstrijd te staken.

De spelers van Genk komen de massa tot bedaren brengen.

Na vijf minuten afkoelen en een nogal maniakale speaker die op Oost-Duitsche wijze verteld dat men achter het team moest gaan staan konden we weer verder.

1-0 voor Genk.

En dat wordt gevierd.

Buffel acteert bij Genk als een hangende linksbuiten/middenvelder.

In de kantine was de vlaamse leeuw aanwezig. Het was meer dan een wedstrijd tussen twee ploegen. Dit was Vlaanderen tegen Wallonië.

In de tweede helft wordt het uit deze corner twee-nul.

Vijf minuten voor tijd hielden wij het voor gezien.  Mooi stadion en een goede sfeer. De beste wedstrijd in Belgie tot nu toe.

Mario Been werd luid toegezongen.

Toen we buiten liepen viel de derde goal. Wij wilden op tijd van het parkeerterrein af dus vonden het wel mooi geweest.

6 gedachte over “Racing Genk – Standard Luik”
    1. Ik ben niet zo van trommels, bij sommige clubs in Nederland blijven de trommels maar doorgaan als het gezang gestopt is. Dan hoor je alleen maar “boem, boem, boem” uit een uitvak komen. Maar de sfeer was erg goed zondag, continu gezang en dan vallen de trommels als toon-aangever niet zo op. Ik vond het een leuke wedstrijd, de beste in Belgie die ik tot nu toe gezien heb. Qua spel, sfeer en stadion.

  1. Het was niet zo anti-Wallonië op zich… het was voor de meeste Genkies tegen Standard bedoelt… Ik weet niet of het jullie opgevallen is bij het betreden van het veld door de Genk-spelers: dan roept de Schandard-aanhang steeds “Enculer” (letterlijk vertaald: “verkachten in de kont”).
    Het hoort bij het spel, en die scheidsrechter is enkel op dit niveau geraakt omwille van zijn afkomst en zijn vriendelijke lach, wist je dat hij zelfs zijn scheidsrechters-examen heeft moeten overdoen? En dan nog maar met de hakken over de sloot was?
    Overigens is Nzolo een Waal EN heeft hij een voorkeur voor Schandard.

    1. Aha, mijn Frans is niet zo goed dus ik had geen idee wat de Luik-fans bedoelden. Die scheidsrechter was inderdaad dramatisch in bijna al zijn beslissingen. Maar ik begreep van een van je mede-supporters dat jullie laatst (in Brugge?) het genoegen hadden een wedstrijd te spelen onder leiding van Kevin Blom. Díe is pas slecht 😉

Jouw reactie hier!