SC Westfalia 04 Herne – SuS Neuenkirchen

In Engeland is de voetbalpiramide voor iedereen wel duidelijk (behalve de gekozen namen dan, want waar slaat Championship op?). Je hebt de Premier League, daaronder The Championship en dan volgen League One en Two. De eerste twee divisies Non-League zijn ook nog wel overzichtelijk. Eerst heb je de Conference-League en daaronder op het gelijke niveau de Conference North en South (klinkt als een tv-serie).

In Duitsland begint het me na de 3. Bundesliga te duizelen. Daarboven heb je de 1.Bundesliga en de 2.Bundesliga, logisch. Maar daaronder. Je hebt 5 Regionalliga’s die samen het vierde niveau vormen (Nord, Nord-Ost, Bayern, West en Sudwest. Op het vijfde niveau heb je de Oberliga’s. En dat zijn er maar liefst veertien (14!) verschillende competities. Geografisch is het logisch want Duitsland is een erg groot land.

Enfin, bij het uitzoeken van een wedstrijdje in WK-maand juni viel mijn oog op zondag 1 juni want dan speelde Westfalia Herne thuis. Momenteel onderin bungelend in de Oberliga Westfalen maar wel spelend in een stadion dat meer dan 30.000 man kan herbergen. Op wikipedia omschreven als ‘groundhoppers-liebling’. En als dat er staat dan moeten wij daar ook naar toe. Dat lijkt mij logisch. Met Kees, Robin en chauffeuse Annemieke gingen we op pad naar Duitsland. Met nog een boel aanwezige Feyenoorders.

herne001

Herne (Dui). 1 juni 2014. SC Westfalia 04 Herne – SuS Neuenkirchen 1-4. Oberliga Westfalen

P1050263

Mooie plek om te parkeren.

Stadion am Schloss Strünkede, oftewel de Abisol Arena. Of andersom. Wat u wilt.

Gaaf logo. Zonde dat die tukkers het gejat hebben.

Lekkere pils voor de wedstrijd. We waren niet de enige groundhoppers. In totaal zo’n 25 Feyenoorders on tour vandaag. Frappante samenloop van omstandigheden.

Westfalia Herne werd in juni 1904 opgericht en zal twee weken na onze bezoek haar 110e verjaardag vieren. Westfalia werd opgericht door de ‘goed gesitueerden’ uit Herne, dit in tegenstelling tot hun grote rivaal SV Sodingen wat meer een burgerlijke vereniging is.

Het Stadion am Schloss Strünkede werd in 1932 geopend en was bij de opening een van de grootste stadions van Duitsland. In de jaren ’50 werd de hoofdtribune uitgebreid met zitplaatsen. In 1976 werd de laatste renovatie doorgevoerd.

In de eerste 30 jaar speelde de club maar liefst in 19 (!) verschillende competities. Toen al was het Duitse voetbal een lappendeken. In 1933 werd de Gauliga opgericht en daar werd Westfalia een ‘regular’. In de eeuwige tabel van de Oberliga Westfalen staat Westfalia Herne op een vierde plaats tussen de tweede elftallen van Schalke, Dortmund en Bochum.

Broodje bratwurst voor Robin.

En een Höllenwurst voor mij, de extra hete variant van een currywurst. En die moest geblust worden. Met bier uiteraard.

Westfalia Herne moest winnen want voor aanvang van deze wedstrijd zag de stand onderin er zo uit. Met nog twee wedstrijden te gaan zitten Huls en Heven op het vinkentouw.

Kampioen van de Oberliga Westfalen is het tweede elftal van Arminia Bielefeld. Zij mogen echter niet promoveren omdat het eerste elftal van Bielefeld in de allerlaatste seconde van de play-offs voor promotie/degradatie met 2-4 verloren en degraderen naar de 3e Bundesliga. En de reglementen schrijven voor dat er minimaal twee competities moeten zitten tussen het eerste en het tweede (onder 23) elftal.

2752014

wij ‘hartje’ terraces.

Neuenkirchen is een klein plaatsje niet ver over de grens bij Enschede. Er wonen net 14.000 man en hun stadion zou bij TOGB ook niet misstaan.

En toch zouden de bezoekers met 0-4 gaan rusten. Er werden deze wedstrijd maar liefst 3 goals van de thuisclub afgekeurd en de bezoekers waren dodelijk efficiënt.

Ziet ook deze eenzame fan aan de overkant.

Reclame.

10338887_756257111091826_545261946513521242_n

Weer een goal.

En weer een. Degradatie komt erg dichtbij. De spelers in het wit zijn de uitspelende partij en denken dat deze goal niet telt. De grensrechter gebaart echter ‘goa’l’ en zo stond het na 37 minuten 0-4.

Na rust viel de 1-4 en daarna kreeg de thuisclub nog een levensgrote kans op de 2-4 en om de wedstrijd weer wat spanning te geven. Die werd gemist en vervolgens kreeg deze speler een gele kaart voor een schwalbe.

Poser.

Herne probeerde het wel maar het mocht niet baten. De eindstand zou 1-4 worden.

Geweldig stadion. Dat moet gezegd worden. Heven verloor dit weekend maar Huls won en dus ziet het er somber uit voor Westfalia Herne.

 

4 gedachte over “SC Westfalia 04 Herne – SuS Neuenkirchen”
  1. Geweldig dat jullie ook aanwezig waren. Zelf heb ik deze club de afgelopen 4 jaar meerdere keren bezocht en zondag gingen een aantal jongens uit Wageningen ook mee. Onderweg zag Marcel op facebook dat er een groep van 12 Feyenoorders onderweg waren om bij het oude stadion van Schalke te gaan kijken en daarna naar Herne zouden komen. Wij waren rond 11.45 uur al in de ‘Tilkowski’voor een pmds en die is aardig gelukt…
    Het ziet er inderdaad slecht uit voor Herne maar dat is al jarenlang zo. Het draait allemaal om geld, ook in de krochten van het Duitse voetbal, en geld is er niet.
    Ben bezig met een artikel te schrijven voor in LN, hopelijk wordt het geplaatst in de eerste papieren versie komend seizoen en kan iedereen lezen over de trieste teloorgang van deze Traditionsverein en hoe geld het voetbal steeds meer verpest.

Jouw reactie hier!