Colchester United – Bristol Rovers

Tsja, we moesten Sandra’s Lambretta nog een keertje ophalen in Cambridge. Bij het wegbrengen hadden we een ‘dubbel’ gedaan te weten Cambridge United vs Hayes & Yeading en Lille OSC vs AS Monaco.

We hebben getwijfeld of we de scooter niet op een doordeweekse dag via de treintunnel op zouden gaan halen maar dat was qua kosten niet echt voordelig en ook nog eens een flink aantal kilometers. Omdat we in dat geval ook vroeg weg zouden moeten gaan en vrij laat terug zouden zijn maakte het logeertechnisch voor Bastiaan niet uit.

Dus we maakten wederom gebruik van de 15% korting die ik als KPN’er bij de Stenaline krijg en boekten de boot. En als we dan toch op een zaterdag gaan, waarom niet een wedstrijdje bijwonen?

Het vinden van een geschikt weekend was nog lastiger dan het leek. 30 april leek ons wel een aardige qua weekend. Heel Nederland steekt zich dan in Oranje om daarna weer 364 dagen af te geven op het Koningshuis. Kortom, wij hebben niet zoveel met Koninginnedag én op deze datum zouden Kees en Menno mee kunnen reizen. Een huwelijk gooide echter roet in het eten. Omdat The Royal Wedding op 29 april plaats zou vinden en gans Engeland een bank holiday had op de maandag erna leek het de scooterwinkel wel een goed idee om een lang weekend dicht te zijn. Bummer.

Dus werden de plannen een week verschoven. Nadeel was dan wel dat Kees en Menno niet mee konden gaan. Qua groundhop-tripjes in het algemeen en Engeland-tripjes in het bijzonder een aparte gewaarwording. Gaz is er namelijk altijd bij en ook Menno is een frequente drinkmaat. Het was nu eenmaal niet anders.

Om een lang verhaal kort te maken. De scooter werd zaterdagochtend vroeg opgehaald en zo bleef er tijd zat over om in de middag een wedstrijd bij te wonen in het fonkelnieuwe Weston Homes Community Stadium. Niet echt een pareltje in het stadionlandschap maar als je ooit (met de nadruk op ooit) alle 92 grounds wilt zien kan je niet kieskeurig zijn. Op vrijdagavond reden wij onze camper op de boot. Wat er toen allemaal gebeurde leest u hieronder.

Colchester (Eng.) Colchester United-Bristol Rovers 2-1.  Npower League One.

Bussie op vrijdagavond op de boot.

Op naar universiteitsstad Cambridge om de scooter op te halen.

Maar eerst nog even shoppen voordat de scooterwinkel opengaat. Tsja, spullen om curries te maken en cider. Meer heeft een mens niet nodig uit Engeland.

De Lambretta is werkelijk schitterend geworden. De scooter is nog zonder motorblok want dat wordt door Johan in Nederland gedaan.

Scooter in de bus en op naar Colchester.

Cambridge Lambretta Workshop ligt pal naast The Abbey. Maar daar waren we al geweest met het wegbrengen van de scooter. In Cambridge begon het te regenen. Door de druppels zie je de lichtmasten van het stadion van Cambridge United.

We hadden (zeer tegen de gewoonte in) het Engelse ontbijt geskipt. Dan maar even stoppen in een typisch Engels dorpje met een typisch Engelse pub.

En met lekker eten.

Vanaf Cambridge was het een uurtje rijden tot de fonkelnieuwe afslag aan waar het stadion ligt.

Het stadion staat aan de rand van Colchester aan een afrit van de snelweg en heeft zo’n 600 parkeerplaatsen. Geadviseerd werd om van te voren je plaats te boeken en dat leek ons sowieso wel verstandig. Met de scooter achterin wilden we geen risico lopen. Toen ik telefonisch de parkeerkaart bestelde ontspon zich een grappig gesprek. Alex, de medewerker van de ticketoffice van Colchester United is half Nederlands en al snel ging het gesprek over Feyenoord, het Nederlandse voetbal en Layer road. Hij vroeg me of ik interesse had om in het programmablaadje te staan en als je zoals ons je hele leven op internet smijt kan dit stukje zelfbevlekking er ook nog wel bij. Zie hier het resultaat.

Even het boekje kopen.

Grappig is wel dat ze mijn naam verkeerd gespeeld hebben. Root = wortel en een wortel is een soort van peen. Dus ergens klopt het wel. Dat we Noorwegen en Portugal bezocht hebben met een wedstrijd van Feyenoord en niet om te groundhoppen was een leugentje om bestwil. Zij wilden een smeuiig verhaal.

Bristol Rovers was op deze laatste speeldag virtueel al gedegradeerd naar Npower League Two. Het gelijke spel een week ervoor zorgde ervoor dat ze Walsall niet meer in konden halen want het doelsaldo van Walsall (-17) was stukken beter dan dat van Bristol Rovers (-33). Helaas geen that final day achtige taferelen deze middag in het Weston Homes Community Stadium. En deze bus kan volgend jaar op dinsdagavond naar Southend rijden. Dat zongen de fans van Colchester in ieder geval.

19 Notts County 45 -14 49
20 Walsall 45 -17 48
21 Dag & Red 45 -13 47
22 Bristol R 45 -33 45
23 Plymouth 45 -20 42
24 Swindon 45 -24 38

Stand van zaken voorafgaand aan deze wedstrijd. De laatste vier ploegen degraderen.

Fanshop met veel PUMA kleding met een clublogo. Dit in tegenstelling tot de pumashop naast De Kuip die toevalligerwijs ook nog iets van Feyenoord verkopen.

Het Weston Homes Community Stadium biedt plaats aan 10.084 toeschouwers. Die waren er overigens bij lange na niet voor de laatste wedstrijd van het seizoen. De mogelijkheid bestaat om het stadion uit te breiden naar 18.000 plaatsen. De bouw van het stadion kostte 14 miljoen pond.

Op deze laatste speeldag was er van alles rond het stadion te doen. Het gebrek aan parkeerplaatsen lossen ze op door pendelbussen vanaf het centrum te laten rijden.

Hé steward, gaat eens uit de weg joh.

Colchester United speelt overigens ook in dezelfde kleuren als Colchester Town dat ook deed. Blauw-wit gestreepte shirts. Toen het wat drukker begon te worden bleek dat er ook nogal wat fans uit Bristol waren gekomen. Niet echt naast de deur én de club was al zo goed als zeker gedegradeerd. De fans van The Pirates liepen erbij als piraten, superhelden en als beesten. Verkleed als beesten welteverstaan.

A pie and a pint.

Onze tribune. Tijdens de wedstrijd was deze goed gevuld.

De hoofdtribune. Eenmaal eerder had ik het plan om Colchester United te bezoeken. In 2007 waren we op het schiereiland Mersea vlakbij Colchester voor een scooterrally. Op vrijdagochtend vroeg waren we al in Engeland en op zaterdag speelde Colchester thuis op Layer Road, dat niet veel later verlaten zou worden voor een nieuw stadion. Maar scooterweekends zijn scooterweekends en we verkozen de rally boven voetbal. Spijt dat ik toen niet geweest ben heb ik niet want zoals Oasis zingt ‘Don’t look back in anger’ dus daar houden we ons maar aan.

Tribune aan de andere lange zijde met achterin de fans van The Pirates.

Deze tribune zou op een paar soldaten na leeg blijven.

De mascotte van Colchester United is Eddie the Eagle.

Bij the U’s een speler met de naam Brian Wilson. Niet echt een Beach Boy.

Voor de aftrap nog wat machtsvertoon van het Britse leger. Of ze iemand geraakt hebben is niet bekend.

Het vak vol Piraten.

Net voor het half uur 1-0 voor Colchester. In de seizoenen ’06-’07 en ’07-’08 speelde Colchester United nog in The Championship, een divisie onder de premier league, maar in het tweede seizoen werden The U’s troosteloos laatste met slechts 7 overwinningen in 46 wedstrijden en volgde degradatie naar League One waar ze nu nog spelen.

En een paar minuten later viel de 2-0.

Colchester United is opgericht in 1937, toen speelde er al een andere club in Colchester namelijk Colchester Town dat in 1867 werd opgericht. De bedoeling was om twee clubs onder dezelfde paraplu te laten acteren. Een professioneel, de andere op amateurbasis. De FA verbood dit en zo werd Colchester Town opgeheven en ging Colchester United op Layer road spelen.

In de rust bleek dat Justin Bieber naast Sandra zat.

De fans van de Bristol Rovers vierden hun degradatie met een superhelden/piraten polonaise.

Kans voor Colchester.

En nog een. De tweede helft was erg matig. Colchester speelde niet goed maar kreeg nog wel een paar kansen.

Vorig seizoen won Colchester op de openingsdag van League One met 1-7 bij Norwich City. Dit had als gevolg dat de trainer van Norwich ontslagen werd en de trainer van Colchester United (Paul Lambert) overgenomen. Die doet het niet slecht want binnen twee seizoenen zijn The Canaries twee maal gepromoveerd en spelen ze vanaf volgend seizoen in The Premier League.

Eddie denkt dat hij Eddie van Halen is.

En als je zelf niet scoort dan gebeurt het aan de overkant.

Valt niet eens tegen qua toeschouwersaantal. Bijna 5000 man.

The pirates gooien er nog maar eens een polonaise tegenaan. De stewards waken voor een pitch invasion. Dit waren de laatste 90 minuten voetbal voor Bristol Rovers in League One voor minimaal 1 seizoen.

Omdat Colchester het laatste stadje van enige importantie is voordat je naar de boot in Harwich gaat zijn we er al vaak geweest. Colchester is de oudste Romeinse stad in Engeland en claimt ook de oudste stad van Engeland te zijn. Maar dat beweren Thatcham, Abingdon, Ipswich en Marazion ook. Ze hebben er wel de oudste Inn van Engeland en daar hebben we een keer geslapen op de terugweg van een scooterweekend.

Bij het Indiase restaurant in de hoofdstraat hebben we nu al vier keer gegeten (en drie keer op een zondag) en al die drie de keren kwam dezelfde man eten afhalen. Hij komt binnen, knaagt wat papadum’s weg en neemt zijn bestelling mee. Reikhalzend kijken we naar zijn komst uit maar omdat we er nu op zaterdag waren hebben we hem helaas niet voor een vierde keer gezien.

Wij bestelden weer eens wat curries.

Op naar de boot. Lekker in de rij staan zoals Engelsen dat graag willen.

Daar staat ie dan. Het doel van de reis. En een nieuw stadion erbij! Goed gepland dus. Het was weer leuk op het eiland.

3 gedachte over “Colchester United – Bristol Rovers”

Jouw reactie hier!