Frankrijk 2012

Na onze reis naar Cambodja begin dit jaar gingen we ook dit jaar in de zomer naar Frankrijk. Vorig jaar naar de streek de Yonne, dit jaar naar Normandie met zijn invasiestranden, cider en een Brits eiland in de buurt.

Net voorbij Lille, na zo´n 300 kilometer rijden stopten we voor de eerste nacht. Bastiaan vond het al weer ver genoeg rijden zo.

Uit de camper de speeltuin in.

Eindbestemming, een plaatsje net buiten Barneville-Carteret.

Let op de platte band van Sandra.

Boeh.

Bastiaan is druk met letters bezig. En dan vooral met die van hemzelf en in mindere mate die van zijn moeder en vader. De B kwamen we overal tegen.

Bij het binnenfietsen van het dorp gelijk een stadion gespot. Stade Francis Laisney van UNION SPORTIVE DE LA CÔTE DES ISLES. Afgekort USCI.

Ik heel moeilijk doen om over het dichte hek heen te klimmen is de andere lange zijde gewoon helemaal open. Wat heeft zo”n hek bij de entree dan voor nut?

Uitzicht vanaf de main (en enige) stand was wel aardig.

Deze bar was helaas gesloten, zag er wel uitnodigend uit.

Há, een fietsenmaker. Geen overbodige luxe met dat wegdek hier.

Geen idee wat dit was, zag er wel erg retro uit.

Lekke band nummer een. Bastiaan had zijn regenpak nog aan na wat druppels.

Rechtsbenig!

Fietsen langs en naar het strand.

Creatief met denneappels.

De ver-Disney-sering van een simpele koekjesfabriek.

Maar wel lekkere koekjes, en thee.

Een van de vele keren BBQ’en.

En toen kreeg de bus kuren. Ik kreeg hem niet meer in zijn 1 en ook schakelen naar andere versnellingen ging helemaal ruk. De koppeling ‘plakte’ dachten wij. Dus wij de camping laten bellen met de dichtstbijzijnde VW-garage in Cherbourg.

De hele heenweg ellende met rijden en toen de monteur die geen letter Engels sprak een rondje reed was er niets aan de hand. Waarschijnlijk was de bus bang van de monteur geworden want daarna heeft ie het prima gedaan de rest van de vakantie.

En omdat we toch in Cherbourg waren hebben we daar maar een rondje gedaan.

Gaaf logo van deze winkel. Helaas geen shirt hiervan.

Cherbourg was de een-na-laatste plaats waar de Titanic aanmeerde. Na het vertrek in Southampton stak de oceaanstomer het kanaal over naar Cherbourg om een dag later via Queenstown (het tegenwoordige Cobh) in Ierland de fatale tocht naar New York te gaan maken.

Bussie reed weer prima. Schakelen is toch wel handig.

Dora, Bastiaan en Boots de aap.

Le phare de Carteret.

Vieille-Église oftewel de oude kerk op een steenworp afstand van het strand.

Moule et frites. En een pint.

En in Normandie ontkom je niet aan D-Day (of Jour J zoals de Fransen zeggen). Wij kozen uit de verschillende invasiestranden voor die van Omaha Beach.

De landing op Omaha Beach leidde tot grote geallieerde verliezen. De inleidende bombardementen en beschietingen waren slordig uitgevoerd en hadden weinig schade aangericht.

De Amerikanen telden uiteindelijk meer dan drieduizend doden en gewonden, waarvan tweeduizend in de eerste uren van de invasie. Er zijn op dit stukje Amerikaans grondgebied op Franse bodem 9.385 graven.

5 juni 1944, een dag voor de invasie.

Veel kruizen en een enkele davidsster.

Graven met op de achtergrond de zee.

Gedenkteken.

Bussie bij Omaha Beach.

Volgende stop was Pointe Du Hoc. Ook te zien in de fim The Longest Day. Uiteindelijk kwamen 135 mariniers om bij de aanval en bezetting van dit strategische punt. De Duitsers hadden de kanonnen al verder landinwaarts gehaald na hevige bombardementen.  Een maanlandschap is het gevolg van deze bommen.

Bastiaan was, in toepasselijke broek gestoken, uitgeteld na al dat oorlogsgeweld.

Omdat het weer ons een beetje in de steek liet hebben we ook nog een dagtripje gemaakt naar Jersey.

Het is net zoals Guernsey en het in de Ierse Zee gelegen Man geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk maar een Brits Kroonbezit, ook is het geen onderdeel van de Europese Unie.

ROJO!

Jersey bezit een eigen munt, de Jersey pond, deze wordt op het eiland gebruikt naast de Engelse Engelse pond en de Guernsey pond. De Jersey pond wordt in het buitenland niet geaccepteerd; al is het wel mogelijk de Jersey pond in het Verenigd Koninkrijk te wisselen in Engelse ponden.

Het wapen van Jersey.

Veel Portugezen op Jersey. Om me heen hoorde ik het veel praten en deze bar getuigt er ook van. Zo’n 15-20% van de inwoners heeft Portugese roots.

Heb ik niet nodig.

Geen Groot-Britannie weliswaar maar toch Indiase restaurants.

Sightseeing.

Gedurende de 18e eeuw was er vaak politieke spanning tussen Engeland en Frankrijk omdat beide landen over de hele wereld hun imperium uitbreidden. Door zijn ligging verkeerde Jersey bijna doorlopend in een oorlogsdreiging. Langs de hele kust van Jersey zijn dan ook nog dertig ronde torens te zien. Met de bouw hiervan werd in 1778 begonnen.

Mont Orgueil of Gorey Castle.

image

Terug in Frankrijk.

image

Inpakken om naar huis te gaan.

image

En een botsing, een achteruit rijdende vrouw zag de bus niet en schampte ons. Gelukkig alleen wat plastic kapot.

image

De oogst van een paar weken in een cider-gebied zitten. Genoeg voor de komende weken 🙂

4 gedachte over “Frankrijk 2012”
  1. Het leek wel een vakantie.
    Zon, zee, strand, wind, regen, 2 landen, eten drinken, bbq, sport en spel, ouwe meuk.
    Volgens mij best gezellig.

Jouw reactie hier!