Bayer 04 Leverkusen – Werder Bremen

En zo ontstond tijdens een kaartspelletje het idee om tijdens Jan zijn verblijf in Nederland een groundhoptripje te maken. Jan was de vorige keren al meegeweest naar Tottenham Hotspur in december 2009 en naar Barnet in 2010. Voor tweededivisie-voetbal in Belgie konden we hem niet warm krijgen en dus richten we ons vizier op onze Oosterburen.

Nu zijn Kees en ik bij bijna alle Bundesliga (en tweede Bundesliga) clubs in de buurt geweest dus de spoeling was dun, ook rekening houdend met het programma van Feyenoord. Een wedstrijd van Bayer Leverkusen op zondagmiddag bood uitkomst. In de BayArena werd pas om 17:30 afgetrapt en er waren nog kaarten naast elkaar te koop (de vorige seizoenen dat ik een poging wilde wagen naar Leverkusen te gaan was het steevast uitverkocht).

Op zaterdagavond won Feyenoord thuis van Roda JC (ook Duitsers trouwens) en op zondagmiddag zette ik eerst koers naar Numansdorp om daarna richting de voorstad van Keulen te rijden.

Leverkusen (D). 14 augustus 2011. Bayer 04 Leverkusen – Werder Bremen 1-0. Bundesliga.


Deze auto voorspeelde een overwinning in een rare 5-1-4 opstelling.

Op naar de pendelbussen.

Aankomst bij de BayArena.

Tegenover het stadion was een biergarten. Daar moesten we naar toe.

Alcoholvrij voor Jeroen, de mannen aan de Becks.

En een curryworst natuurlijk. Binnenkort op het menu in Battambang?

Uitzicht vanuit de Biergarten.

Net op tijd voor de aftrap binnen. We zaten hoog in het stadion.

De BayArena was ooit voorzien van neutrale groene stoeltjes. Gelukkig zijn die nu vervangen door stoelen in de clubkleuren. In het stadion passen na de laatste verbouwing iets meer dan 30.000 toeschouwers. Slechts drie stadions in de eerste Bundesliga (Hoffenheim, Freiburg en Wolfsburg) zijn kleiner.

De ‘Ultras’. Bayer heeft een beetje een p$v-achtige reputatie in Duitsland. Een club die zich altijd gesteund weet door een multinational met een klinische uitstraling.

Bekendste speler aan de zijde van Bayer is natuurlijk Michael Ballack. Bij Werder spelen o.a. Rosenberg en Arnoutovic als spelers die wij in Nederland kennen.

Beide teams zijn wisselend aan het nieuwe seizoen begonnen. Werder Bremen vloog er in de eerste ronde van de DFB pokal uit tegen het bescheiden Heidenheim. Leverkusen verspeelde een 0-3 voorsprong bij Dynamo Dresden om uiteindelijk met 4-3 in de verlenging te verliezen. In de competitie won Werder Bremen wel op de eerste speeldag met 2-0 van 1. FC Kaiserslautern. Leverkusen ging onderuit in het nieuwe stadion van Mainz. Beide teams hadden wat recht te zetten dus.

Vorig seizoen eindigde Leverkusen als tweede achter kampioen Dortmund en komen ze dit seizoen dus uit in de Champions League. Werder eindigde op een teleurstellende 13e plaats. In seizoen 2007-2008 werden ze namelijk nog tweede.

Voetballend was het zeer matig.

0-0 bij rust.

Het dak was echt mooi.

Proost. Jan in zijn Feyenoord-trui. In het seizoen 1987-1988 speelden Feyenoord en Bayer Leverkusen tegen elkaar in het toernooi om de UEFA-Cup. In De Kuip werd het 2-2. Een wedstrijd waar ik ook bij was. Later dat seizoen won Bayer de UEFA-Cup door in twee wedstrijden Espanyol te verslaan.

Fakkels in het uitvak. Rond om ons heen zaten ook veel Werder-fans.

Van de wedstrijden tegen Werder Bremen krijgt iedere Feyenoord-supporter nog kippenvel. De 3-4 winst in het Weserstadion was een fantastische ervaring.

In 2000 was Bayer bijna kampioen. Bijna, want ze hadden bij Unterhaching  genoeg aan een gelijkspel om de titel veilig te stellen. Onder andere door een eigen goal van Michael Ballack verloor de‘Werkself’ met 2-0 en werd Bayern kampioen. Een club waar Ballack in 2002 voor zou tekenen.

In 2002 was het nog erger, in de meimaand verspeelden men de titel aan Borussia Dortmund, verloren ze de bekerfinale van Schalke ’04 en werden ze door Real Madrid verslagen in de finale van de Champions League. Met recht een ‘treble horror’ wat ze in de Engelse pers de weinig vleiende koosnaam ‘Neverkusen’ opleverde.

Kees gaat wat bier lozen.

Ballack gaat eraf.

En een paar minuten later valt ie dan toch. 1-0 voor Bayer.

TOR!

Werder valt tevergeefs aan. Een wedstrijd van een zeer matig niveau.

Vlak voor tijd weg maar dat maakte niets uit. We moesten wachten op de pendelbussen.

Jouw reactie hier!