Valenciennes FC – Olympique Marseille

 Feyenoord won op zaterdag van NEC en wij maakten op zondag een tripje naar een stadion in de buurt. Ditmaal op het hoogste niveau in Frankrijk. Jan was over voor een paar weken in Nederland en qua niveau was deze wedstrijd het enige wat dichtbij was én waar we nog niet geweest waren. KFC Uerdingen en Westfalia Herne waren ook opties geweest maar dat konden we Jan niet aandoen. Dan komt hij dadelijk helemaal nooit meer terug uit Cambodja voor een paar weken. Menno en Kees (uiteraard) maakten het kwartet groundhoppers compleet.

Daarbij was het een uitgelezen kans om l’OM aan het werk te zien, voor mij de absolute topclub van Frankrijk hoewel ik verder geen sympathie voor ze heb. Nu ben ik (nog) geen Francofiel maar de laatste vakanties in Frankrijk zag ik in iedere sportwinkel shirts van Olympique hangen, echt een hele grote club. Momenteel speelt enfant terrible (da’s Frans) Joey Barton op huurbasis van de club uit Marseille. Deze wedstrijd zat hij overigens niet bij de selectie.

Om 10:00 was ik bij de Numansdorpers om iets na twaalven de auto in Valenciennes te parkeren. Door een parkje heen kwamen we uit bij een kroeg op de hoek van het stadion. Ideaal dus.

Valenciennes (Fra). 30 september 2012. Valenciennes FC – Olympique Marseille 4-1. Championnat de France Ligue 1

Geen echt kaartje maar een e-ticket.

De ingang naar Stade du Hainaut (stadion van Henegouwen). Op de hoek was een kroeg. In Engeland zou hij afgeladen zijn met supporters aan pints. Hier zaten die Fransen op hun gemak uitgebreid te lunchen. Gelukkig hadden ze wel een buitentap.

Voor het stadion een leuk schouwspel met bussen vol Marseille-fans die aankwamen. Dit leidde tot wat geschreeuw vanuit Valenciennes-kamp dat direct door ietwat opgefokte M.E.’ers de kop werd ingedrukt. Waar kennen we dat ook alweer van? Opgefokte M.E. in Frankrijk?

Op weg naar het stadion.

Futuristisch vormgegeven buitenkant.

Eclips?

Corteo’s. Modern Ultra voetbal geneuzel. Niet mijn ding om in een wandeltocht naar een stadion te gaan.

Politie was met groot materiaal uitgerukt. Beetje onzinnig want in de neutrale vakken zaten zat OM-fans in clubkleuren en al. Wel merkte je dat ze in Valenciennes niet echt gecharmeerd zijn van Marseille getuige een aantal anti-OM sjaals en truien.

Eerste indruk was een rode versie van de Euroborg.

Geen Joey Barton bij de selectie.

Voetbaltoerist!

De woensdag voor deze wedstrijd verloor Valenciennes de uitwedstrijd bij Monaco in de 1/16 finale van de la Coupe de la Ligue. Na een half uur stond Valenciennes met 0-2 voor, maar uiteindelijk verloren ze na verlenging met 4-2. Kan gebeuren zou je denken, ook wij werden eens door Monaco uitgeschakeld. Maar na 34 jaar onafgebroken in de Ligue 1 te hebben gespeeld, degradeerde AS Monaco op 29 mei 2011 naar Ligue 2.

In 1993 raakten Valenciennes en Olympique verwikkeld in een omkoopschandaal. De voorzitter van Marseille, Bernard Tapie, zou spelers van Valenciennes hebben omgekocht zodat Marseille won, waardoor ze meer tijd hadden om zich voor te bereiden op de finale van de Champions League. Olympique Marseille won deze finale met 1-0 van AC Milan maar kon de trofee niet verdedigen omdat beide clubs als straf degradeerden naar de tweede divisie en uitgesloten werden van Europees voetbal voor het volgende seizoen.

Door de degradatie vertrokken diverse spelers van Valenciennes naar andere clubs en eindigde de club roemloos als laatste en degradeerde weer. Vanwege financiele problemen duikelde de club naar divisie 4 en ging bankroet. In 1996 werd de club heropgericht als Valenciennes Football Club en begon aan een opmars van de vierde divisie naar de plek waar ze nu staan. Sinds 2006 komt de club weer uit op het hoogste niveau en spelen ze sinds vorig seizoen in een een splinternieuw stadion, het Stade du Hainaut (het stadion van Henegouwen).

Daarvoor speelden ze in het stadion Nungesser vernoemd naar de bekende piloot Charles Nungesser die in de eerste wereldoorlog bekend stond als The Knight of Death en vele Duitse vliegtuigen neerhaalde. Na de oorlog raakte de piloot uit Valenciennes vermist (vermoedelijk boven Ierland) bij een poging de Atlantische Oceaan over te steken. Het stadion kon bijna 17.000 toeschouwers herbergen, het nieuwe stadion net geen 25.000.

Marseille kwam als koploper (samen met PSG) naar Valenciennes. Zes overwinningen op rij. Maar Valenciennes is een heuse angstgegner want sinds de promotie in 2007 won Marseille er slechts een keer.

Het uitvak naast ons,veel Marseille-fans om ons heen.

Het eerste kwartier was rommelig. Met slecht verdedigen van Valenciennes maar Marseille speelde matig. Na een kwartier een vrije trap.

Die stijf in de kruising gaat.

Niet veel later konden ze weer juichen.

2-0 na 34 minuten spelen. En het werd nog erger, de keeper wilde de bal uitgooien maar gooide de bal recht op de grond en zo voor de voeten van een speler van Valenciennes. 3-0 bij rust.

De tweede helft keken wij op de omloop op de eerste ring. Wat eten en drinken erbij.

Stokbrood, wat anders?

Valenciennes viel aan en werd ervoor beloond.

4-0 en het uitvak werd uitgedaagd.

Een recordaantal toeschouwers. Dat kwam door ons.

Bij Valenciennes de staanplaatsen op de lange zijde. Ondanks dat ik geen fan ben van megafoons en ultra-ellende was het geen seconde stil. Dat zorgde dus wel voor sfeer.

Alleen dat ‘blije’ gedoe als je 4-0 achterstaat en 800 kilometer naar huis moet rijden snap ik niet zo. Achter je ploeg staan is 1 maar plichtmatig blijven zingen omdat ‘het zo hoort bij Ultra’s’ nee, dank u wel.

Marseille deed nog wat terug maar toen waren wij al buiten. Op weg naar de kroeg voor een biertje voor onderweg en om op tijd weg te zijn richting snelweg.

Door het park terug naar de auto. Een zeer geslaagde trip.

 

2 gedachte over “Valenciennes FC – Olympique Marseille”
 1. Hoi Jeroen,
  Jullie hebben echt een leuke wedstrijd gezien met veel doelpunten en een nieuw toeschouwersrecord. Wat wil je nog meer. Trip lijkt mij zeer geslaagd!
  Is het nog gelukt met de parkeerplaats?
  Groeten, Stephan

  1. Ik had de straat die je genoemd had in mijn navigatie gezet. Maar toen we er door heen reden zag ik nergens een stadion. Dus 1 straat verder zijn we even gestopt en toen zagen we veel supporters lopen. Toen aan de andere kant van die straat geparkeerd met de neus richting snelweg. En we waren dus ook snel-weg 😉

   Was een prima tripje.

Jouw reactie hier!