Royal Capellen FC – Kon. Olympia Wijgmaal S.C.

Ach ja, waarom ook niet. Een wedstrijdje als absolute uitsmijter van het voetbal- en groundhop seizoen. Een voetbalseizoen dat behoorlijk in mineur eindigde. Ons geliefde Feyenoord haalde geen Europees voetbal en de uitslagen op de laatste speeldag zorgden helemaal voor een treurige stemming op de tribunes van De Kuip.

Om iedere maand een wedstrijdje buiten Feyenoord om bij te wonen werd er gesmokkeld met ‘de spelregels’, we waren immers in mei al bij Colchester United geweest. In juni zou er nog wel gespeeld worden maar er zat niet echt iets van ons gading bij op rijafstand.

Kees had zin in een biertje in de zon en een nieuw stadion en na enig speurwerk kwamen we bij de finale van de play-offs van de derde klasse Nationaal in België uit (de derde divisie dus). In Kapellen om precies te zijn, net over de grens in België.

Kapellen is de woonplaats van Rocco Granata. Ook van Jan Janssen en Michael Boogerd. Mensen met centen dus. De voetbalclub Capellen draaide een slecht seizoen en werd zestiende in de reguliere competitie. Met een aantal vierdeklassers moesten er door middel van play-offs bepaald worden wie er promoveert of wie er degradeert. In de vorige ronde had Capellen RW Walhain CG met 1-0 verslagen en nu kwam Wijgmaal op bezoek. Een club uit een gehucht in de buurt van Leuven met slechts 3519 inwoners. Ongeveer net zoveel als dat er in het stadion van Capellen passen. Wijgmaal won in de vorige ronde van Ieper met 3-1.

Normaal gesproken worden stadions vernoemd naar clublegendes maar bij Capellen is Jos van Wellen gewoon de hoofdsponsor. Slimme vogel dus deze aannemerT. Alle verbouwingen in het stadion zullen ook wel van zijn hand zijn. Eigenlijk had hier dus een megalomaan stadion voor 89.000 toeschouwers moeten staan volledig gefinancieerd door de staat. Viel me tegen voor een land als België 😉

Kapellen (Bel.) 29 mei 2011. Royal Capellen FC – Kon. Olympia Wijgmaal S.C. 0-1. Promotie/degradatie play-offs.

Lekker oldschool-kaartje.

Het was dorpsdag in Kapellen. En nergens een parkeerplek te vinden. Na twee rondjes waren we het zat en hebben we de auto aan de rand van een bos gezet. Op twee keer struikelen van het stadion.

Buena Vista Socio Club?

Entree en de ligging midden in een woonwijk hadden wel iets. Als het stadion in het Verenigd Koninkrijk had gelegen dan had iedereen ervan gesmuld.

Amai, ambras in de tent. De harde kern van Wijgmaal arriveert.

Wij gingen dus staan.

Statribune op de lange zijde.

Dhr. van Wellen heeft zelf de beste parkeerplaaats (en de dikste auto).

Als je de andere groundhopverslagen leest hebben ze het altijd over de geweldige kantine. Kees en ik hadden vooral een amateur deja-vu. Maar wel koude Maes-pils. En rode bonnetjes in de ene kantine en groene in de andere. Dat je weet dat je in Belgie bent.

Dit is dan wel weer erg fraai.

We hadden ook binnen kunnen blijven.

Veel Wijgmaal-fans tussen de Kapellenaren.

De overkant bestond uit louter reclame-borden.

In de eerste helft gebeurde er niet al teveel.

……

De tweede helft was nauwelijks begonnen of de eerste kans voor Capellen was een feit (hier werd gescoord maar de doelpuntenmaker stond buitenspel). Een beeld dat de hele tweede helft zo bleef.

Kans na kans werd er gemist.

Ja…nee. Weer geen goal.

Eenzame fan aan de lange zijde.

En een ongeschreven voetbalwet zegt dat ie dan aan de andere kant valt. 0-1 voor de bezoekers.

Wat er daarna gebeurde viel met geen pen te beschrijven. Zo veel kansen die gemist werden op een meter van het doel.

De keeper van Wijgmaal leek de held van de dag te worden.

Zijn collega van Capellen komt mee naar voren bij weer een corner.

De rookbom als voorbode van het komende feestje van Wijgmaal.

En de laatste kans wordt tot ontzetting van de thuisfans (zie die handen op het hoofd) gemist.

Wijgmaal promoveert, Capellen mag het volgend seizoen in de vierde divisie proberen. Een bescheiden pitch-invasion volgde.

Op de terugweg stopten we nog even bij de Turk. Het was weer een geslaagde trip.

 

3 gedachte over “Royal Capellen FC – Kon. Olympia Wijgmaal S.C.”
 1. opnieuw een schitterend verslag

  als fiere belg zou ik hetzelf zo niet kunnen schrijven

  je bezoekt wedstrijden uit onze lagere klasse om toch maar nog een extra stadion gezien te hebben , puik werk ! je roeping is een missie geworden

  go for it

  ik ga in juli naar allianz arena, emirates stadion en wembley
  handenvol geld, maar onvergetelijke gebeurtenissen

  ciao en respect ! 🙂

 2. Geweldig verslag dit! Voor ons, beschieden harde kern van Wijgmaal- supporters (variërend tussen de 10 en de 25 man???) uit het al even bescheiden achterhoekje van Leuven, was dit uiteraard een geweldige hoogdag, die tot in de vroege maandaguurtjes heeft verder geduurd. Al zijn we daar tijdens de 90 minuten voetbal een keer of vijf voor moeten sterven (de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat we die match normaal met 8-1 hadden moeten verliezen, maar soit…) Niemand had op promotie gehoopt en gerekend en nu staan we daar plots, in derde nationale afdeling. Voor een dorp van nauwelijks 3500 inwoners. Er wachten ons dit seizoen trips naar clubs met ronkende namen als Racing Mechelen, Union Saint-Gilloise en KSK Hasselt (om er enkele te noemen), we gaan vaak een pak slaag krijgen (hebben we al een paar keer gehad trouwens) en we gaan allicht opnieuw degraderen naar vierde, maar amuseren gaan we ons een heel seizoen lang: thuis, op verplaatsing en in alle kantines van derde B!

  Stijn

 3. Stijn, ik moet je eerlijk bekennen dat ik voor deze wedstrijd nog nooit van je club gehoord had. Maar het was een erg vermakelijke wedstrijd en precies wat je verwacht van een promotie/degradatie wedstrijd. Veel succes dit seizoen en blijf in de derde B dan komen we daar ook eens kijken!

Jouw reactie hier!