Piast Gliwice – Wisla Plock

Gliwice (Pol.). 14 augustus 2021. Piast Gliwice – Wisla Plock 4-3. Ekstraklasse

Veel verwijzingen naar het oprichtingsjaar 1945. De club werd in 1945 opgericht door Polen die verdreven werden uit wat nu het westen van de Oekraine is. De naam van de club komt van de Piast-dynastie die Polen regeerde vanaf de tiende eeuw tot 1370.

Tot 1945 was Gliwice de Duitse stad Gleiwitz; na de Tweede Wereldoorlog werd dit deel van Duitsland door Polen geannexeerd en werden alle Duitse clubs opgeheven waardoor er behoefte was aan een nieuwe club in de stad. Voorheen speelden Vorwärts Rasensport Gleiwitz en VfB Gleiwitz op hoog niveau, Vorwärts RaSpo was wel veruit de beste club van de stad.

De buren van het stadion zullen niet klagen na wat geluidsoverlast.

Piotr Parzyszek die in Nederland voor De Graafschap en PEC Zwolle speelde maakte deel uit van het kampioensteam uit 2018/2019.

Kaartje op naam van Jerum. 20 Zloty voor een kaartje, ongeveer 5 euro.

Voor aanvang van de wedstrijd het Poolse volkslied.

1-0

En 2-0. Dat gaat hard.

Net na de 2-0 kwamen er wat fans uit Plock aan. Die hadden er meer dan 320 kilometer opzitten om in Gliwice te komen. Dat zijn nog eens afstanden.

Gliwice speelde nog een belangrijke rol in de opmaat naar de tweede Wereldoorlog. Op 31 augustus 1939 pleegden als Poolse partizanen verklede Gestapo-beambten een overval op het plaatselijke radiostation (Operatie Himmler, Duitse SD-commandotroepen). Hitler riep deze daad uit tot ‘oorlogsverklaring’ en een reden om Polen binnen te vallen, waarmee de Tweede Wereldoorlog een feit was.

De radiotoren zag je ook op sommige shirts en shawls voorbijkomen deze dag. Het is een landmark in Gliwice.

3-1 voor en dan gebeurt er in de 80e minuut wat er de hele tweede helft al aan zat te komen. De gelijkmaker.

Knettergekke wedstrijd. Van 3-1 naar 3-3 en vlak daarna de 4-3. 

En dan moet je dat hele eind nog terugrijden ook.

Terug richting het centrum. Het was tijd voor een echt biertje. Want in het stadion werd 0.0 geschonken.

En een kleine maaltijd erbij ook.