Hoogstraten V.V. – RFC Tilleur Saint-Gilles

Door een gebrek aan vrije dagen vooralsnog geen Europese tripjes met Feyenoord dit seizoen maar we blijven natuurlijk wel een honger naar nieuwe stadions hebben. Feyenoord speelde op zaterdag gelijk tegen SC Heerenveen en een gepland bezoekje aan de Efteling werd afgelast.

Een uitgelezen kans om eens over de grens te kijken. In Duitsland werd gespeeld voor de beker maar de meeste wedstrijden op zondag waren te ver naar onze zin. Bij onze zuiderburen ook een volledig programma in wat alweer de vierde speeldag was in de Cofidis Cup. Hoogstraten speelt net over de grens en met een aftrap van 16:00 uur was niet gelijk de hele zondag verpest qua uitvoering van nog liggende klusjes. Kees had (uiteraard) wel interesse dus op een warme zondag reden we over de A16 richting Antwerpen om de eerste afrit na de grens te nemen.

Hoogstraten (Bel.) 19 augustus 2012. Hoogstraten V.V. – RFC Tilleur Saint-Gilles 4-0. Cofidis Cup.

Het was nogal warm.

Sint-Catharinakerk in Kempense baksteen met de op twee na hoogste kerktoren van België (104,7 meter)

Het begijnhof van Hoogstraten bestaat uit 36 huisjes, een barokke driebeukige begijnhofkerk, toegewijd aan Sint-Jan-de-Evangelist en een schuur. Het begijnhof ontstond rond 1380. In de 16e eeuw hadden de begijntjes te maken met meerdere branden, onder meer op Witte Donderdag van 1506 toen, behalve de kerk, het hele complex werd vernield. In 1534 werd het hof omringd door een stenen muur.

In het begin van de 17e eeuw telde men twee begijntjes. Dit aantal liep op tot 160 bij het einde van de 17e eeuw. In 1972 verliet de laatste begijn, Johanna van den Wijngaard, het begijnhof. In 1992 besliste een aantal inwoners van Hoogstraten het hof te restaureren. Sinds 1997 is het begijnhof opnieuw volledig bewoond.

Cornelius bij Cornelius.

Kees was gekleed in hetzelfde blauw als de harde kern van Tilleur op de achtergrond.

Met dat warme weer moet je veel drinken. En een biertje mag wel.

Hoogstraten heeft de naam een beetje een patserig clubje te zijn. De lokale aardbeientelers zorgen ervoor dat de club de laatste tijd behoorlijk aan de weg timmert. De club werd opgericht in 1936 en heeft stamnummer 2366. Ter vergelijking, het dichtbij gelegen FC Antwerp heeft stamnummer 1 want bij het toekennen van de stamnummers in 1926 was Antwerp de oudste nog bestaande club van België waardoor het bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond aangesloten is met stamnummer 1. Hoogstraten speelt op het derde niveau.

Die staanplaatsen voor de zittribune zijn wel leuk.

Tjsa, de kantine is niet echt fraai zo achter de goal.

Tegenstander van vandaag was RFC Tilleur Saint-Gilles uit Tilleur (een plaats vlakbij Luik). Opgericht in 1899 als Royal Tilleur FC met stamnummer 21. In 1995 zou de club uiteindelijk met Royal Club Liégeois (stamnummer 4) tot Royal Tilleur FC de Liège fuseren, maar door de voetbalbond werd deze fusie officieel niet goedgekeurd. De nieuwe club ging met het stamnummer van Club Liégeois door en ging spelen in het stadion Bureaufosse in Tilleur; stamnummer 21 werd geschrapt. Tegenwoordig heeft de club na weer een paar fusies stamnummer 2878 en komen ze uit in provinciale klasse in Luik (het vijfde niveau).

De eerste helft kon de vijfdklasser het prima bijbenen en waren ze de betere ploeg. Dit was al weer een wedstrijd in de vierde ronde van de Cofidis-Cup. In de vorige ronde schakelde RFC Tilleur Saint-Gilles K.Standaard Wetteren uit. Een club die net zoals Hoogstraten op het derde niveau acteert. Hoogstraten was dus gewaarschuwd.

Maar na rust scoort Hoogstraten drie keer in een korte periode en is de wedstrijd beslist.

Het stadion biedt plaats aan 5000 toeschouwers. Die waren er bij lange na niet. Ik schat een mannetje of 200. Met een bus vol uit Luik.

Achter de ene goal alleen reclameborden.

Weer een goal voor Hoogstraten.

De keeper van Tilleur oogde nogal klein en wat propperig.

Vanuit de kantine zagen we de 4-0 vanaf de stip. De keeper was kansloos en Hoogstraten bekert verder.

De volgende ronde spelen ze tegen R.FC.Tournai uit Doornik. Wij aten nog een friet en gingen weer naar huis.

6 gedachte over “Hoogstraten V.V. – RFC Tilleur Saint-Gilles”
 1. Ik was die dag ook aanwezig. ’t Was veel te warm… zelfs om te supporteren!
  Bedankt trouwens voor je bezoekje aan onze club.
  Dat Hoogstraten aanzien wordt als een patserige club is deels waar.
  Omliggende gemeenten zijn inderdaad nogal jaloers op ons… ze kunne het niet hebben dat een clubje als Hoogstraten met bescheiden middelen het niet onaardig doet.
  Maar daar trekken wij ons niks van aan!

  btw… Hoogstraten speelt woe 26/9 in de 1/16e finales voor de Cofidis Cup tegen eersteklasser Cercle Brugge !!

  1. Dat is een mooie loting. Daar zal wel veel volk op afkomen. Dat over het ‘patserige’ had ik niet van mijzelf overigens. Een kenner van het Belgische voetbal had me dat verteld. Maar zoals je zegt zal het wel de kift zijn van andere gemeenten.

   1. Louter sportief is de loting natuurlijk heel leuk (de nummer laatst uit eerste klasse tegen de nummer eerst uit derde klasse) maar we hadden toch liever een topper of grote naam geloot zoals Club (Brugge) of Anderlecht. De grote massa zal nu niet aanwezig zijn, maar aan de andere kant maken we nu misschien wel een waterkansje om door te gaan…

Jouw reactie hier!