Vanochtend vroeg mocht ik me weer in het Oogziekenhuis melden. De arts had tijdens het jaarlijkse onderzoek iets gemompeld over glaucoom en daarvoor moest ik vandaag dus in Rotterdam zijn. In een notendop de conclusies: Voortaan beide ogen druppelen én binnenkort een laserbehandeling perifere iridotomie.

Mijn oogdruk moet (blijvend) worden verlaagd en hiervoor kan een perifere iridotomie uitkomst bieden. Tijdens de laserbehandeling perifere iridotomie wordt met laserlicht een klein gaatje in de iris gemaakt, zodat een aanval van hoge oogdruk voorkomen kan worden.

De behandeling heeft dus tot doel om de oogdruk laag te houden en daarmee het gezichtsveld en de gezichtsscherpte te behouden; niet om die te verbeteren. Omdat bij de meeste mensen de bouw van de twee ogen gelijk is, wordt de laserbehandeling meestal aan beide ogen tegelijkertijd verricht. Klinkt heel spannend maar het is nog geen vijf minuten werk. Lang leve de geneeskunde.

Door Jeroen

3 gedachte over “Bring the lasers!”
    1. Valt mee Wout. Het schijnt een ingreep van niks te zijn. En mijn ogen zijn al bestookt met laserstralen na de netvliesloslating en dat deed wel zeer. Maar dit is zo gepiept naar het schijnt.

Jouw reactie hier!