Ik behoor tot de categorie mannen, ja het zijn voornamelijk mannen, die op vrijdagavond de boot naar Engeland pakken of de saaie reis maken richting de treintunnel. Het soort mannen dat op zaterdagmiddag koers zet richting onze Oosterburen of Belgie. Het type dat op vakantie speurt naar lichtmasten en speelschema’s.

Noem het groundhoppers, noem ze voetbaltoeristen. Mijn hart gaat sneller kloppen van stadions waar de verf van de muren afbladdert. De roest de lichtmasten langzaam op aan het eten is en het onder de tribunes naar urine ruikt. Het mooiste is vaak de wandeling naar zo’n stadion toe. Langs shabby garages en straten vol rondslingerend vuil. En dan ineens doemt het stadion op. Een boom groeit door het dak heen en het scorebord werkt niet helemaal optimaal.

Het zijn bedevaartsoorden geworden in een tijdperk waarin moderne, multifunctionele stadions de norm aan het worden is. De ene dag een interland, een dag later een concert. De lijst klassieke stadions die je gezien moet hebben voor je dood is uiteraard aan het krimpen. Zelfs voor cultstadion The Oval moet je haast gaan maken want ook in Belfast liggen de verbouwplannen klaar. Onze eigen Kuip staat ook op zo’n lijst van stadions die je bezocht moet hebben. Van heinde en verre komen mensen naar Rotterdam-Zuid om onze voetbaltempel te bezoeken. Een klik op Youtube en je ziet legio verslagen.

Toen ik laatst een paar tramhaltes eerder was uitgestapt op weg naar een thuiswedstrijd van Feyenoord probeerde ik de wandeling richting het stadion eens met andere ogen te kijken. Ook hier shabby garages en leegstaande panden. Een boot op een aanhanger, kapotte fietsen en onleesbare graffiti.

In het stadion zelf is het niet veel beter. Over roest is heen geverfd en van het bordje ‘Heren’ bij het toilet op mijn vak is amper nog te lezen. Zoals gezegd mijn hart gaat sneller kloppen van stadions waar de verf van de muren afbladdert. De roest zich een weg vreet door het staal van de lichtmasten en het onder de tribunes stinkt naar pis. Het type stadion waarvoor mensen in auto, boot of vliegtuig stappen om nog een keertje te kunnen zien.

Maar ik had liever niet gewild dat mijn eigen geliefde Kuip zo’n stadion zou zijn.

Door Jeroen

Jouw reactie hier!