Bijna origineel, want zonder toetsenist en oprichter Jerry Dammers (trouwens ook oprichter van het vermaarde 2tone-label, hij en de rest van de band leven na een ruzie in onmin), trapten The Specials in een uitverkocht Paradiso rond 21:00 uur af. De zaallichten werden gedoofd en door de luidsprekers klonk “54-46 was my number” van Toots & The Maytals. Daarna volgde achter het witte doek een acapella versie van “enjoy yourself” en klonken de eerste tonen van ‘Do the dog’ .

Een groot deel van de aanwezigen kwam uit Engeland en na ieder nummer steeg een gejuich op alsof Coventry City een doelpunt had gemaakt. Er is een wezenlijk verschil in intonatie in Engels en Nederlands juichen. Het meerendeel van de Engelse bezoekers had zich zo te zien tegoed gedaan aan het dure bier in onze hoofdstad en andere genotsmiddelen waar deze stad om bekend staat. Vanaf de eerste minuut was de zaal een dansende massa.

Het concert viel op te delen in drie delen. In het eerste deel kwam bijna alleen maar materiaal voorbij van de debuutelpee uit 1979 met o.a.  “(Dawning of A) New Era”, “Blank Expression” en “Doesn’t Make It Alright”. Het middelste gedeelte kwamen de wat rustigere nummers van de tweede elpee voorbij zoals “Man at C & A” en het laatste gedeelte volgde de bekendere nummers zoals “A Message to you, Rudy”, “Nite Klub” en “Little Bitch”

Na ruim een uur spelen liepen de heren van het podium af om even later terug te keren met “The guns of Navarone”, tijdens dit instrumentaaltje was ‘feestneus’ Terry Hall al niet meer van de partij. Volgens de setlist die we later bij de afterparty zagen stond na deze cover van The Skatalites hun nummer 1 hit in Engeland “Ghost Town” op de planning maar na wat blikken naar de zijkant van het podium wist Neville Staple genoeg, Terry zou niet meer terugkomen. Hij was zijn stem kwijtgeraakt en in plaats van “Ghost Town” werd het te verwachten laatste nummer van de set ingezet “You’re wondering now”. Het einde werd door het publiek gezongen en toen was het na 80 minuten alweer voorbij. De heren zijn op leeftijd gekomen maar de show was erg goed.

Via Paradiso waren we in bezit gekomen voor een uitnodiging voor een afterparty georganiseerd door Fred Perry en waar The Specials ook zouden langskomen. Een merkwaardig gezelschap bevond zich op dit feestje. Aan de ene kant de concertgangers en aan de andere kant tout-hip 020 dat zich ook in het kledingmerk met de lauwerkrans hult.

We zijn er een half uurtje gebleven en vlak nadat gitarist Roddy Radiation binnenkwam zijn we weggegaan. Op vrijdag moest er gewoon gewerkt worden (ja in Rotterdam en omgeving gebeurt dat) en de oppas wilde ook wel weer naar bed.

Mijn opname van The guns of Navarone (de eerste twee minuten kun je wel skippen)

Door Jeroen

3 gedachte over “The Specials in Paradiso”

Jouw reactie hier!