‘Pap, mag ik op je schoot zitten?’
‘Natuurlijk jochie maar ik zit wel voetbal te kijken’

Iedere woensdag wil Bastiaan na zijn zwemles wraps eten. Hij stouwt ze vol met kaas, komkommer en paprika en eet alsof hij al weken niet gegeten heeft.
Zwemles maakt hongerig, en badje drie al helemaal want je moet de schoolslag leren. Het was kijkles in het zwembad, daardoor moesten we ons haasten om op tijd thuis te zijn voor Heerenveen-Feyenoord. De eerste wraps waren klaar toen er afgetrapt werd in Friesland. Bijkomend voordeel was wel dat we op die manier het volkslied gemist hadden.

‘Als de tegenstander scoort roepen wij boe hé?’
‘Ja, dat doen we. Maar de tegenstander scoort niet hoor. Feyenoord is veel beter.’

Dat is het mooie aan kleuters die voetbal niet volgen en op de I-Pad minecraft aan het spelen zijn (‘het is mijn-kréft papa’). Hij gelooft zijn vader op zijn woord dat we het beste team op aarde zijn. Ik wilde hem graag nog even in die waan laten als u het niet erg vindt.

Kazim scoorde en Bastiaan zijn moeder haalde haar gelijk. Al weken zegt ze dat hij alleen moeilijke goals kan maken. En ook deze keer moest ik haar gelijk geven, makkelijke goals zijn niet aan hem besteed (de kopbal in de tweede helft had ik nog wel gemaakt). Bastiaan keek even op, zag ons elkaar de traditionele high five na een doelpunt geven en verdween weer in zijn virtuele wereld. Af en toe iets vragend over het spel.

Toen vlak voor rust de gelijkmaker viel en er wat gemopper om hem heen te horen was merkte hij op dat de vijand had gescoord.

‘Ja jochie, en het is bedtijd ook.’

Het voordeel van zwemles is dat hij al gedoucht is, dus na het aantrekken van zijn pyjama rechtstreeks zijn bed in kan. Terwijl zijn moeder even later het laatste verhaaltje voorlas maakte Vermeer zijn kapitale blunder.

Later op de avond ging ik even bij hem kijken en ik hoorde hem weer in zijn dromen praten. Normaal gesproken over Star Wars of dingen van school. De laatste dagen ook over ‘mijn-kréft’. Onder het flauwe schijnsel van zijn bedlampje hoorde ik hem dit keer het volgende in zijn droom zeggen:

“Kom op jongens, Feyenoord heeft gescoord”

Bij hem in zijn dromen wel. De geluksvogel.

06022015

Door Jeroen

4 gedachte over “Mijn-Kréft”
 1. Goed man. Laten we hopen dat we nog vaak met Bastiaan mogen roepen :“Kom op jongens, Feyenoord heeft gescoord”
  En dan natuurlijk niet alleen in dromen

 2. Doet me denken aan een voetbal wedstrijd met Phary kijken.
  Phary: “die blauwe zijn beter”
  Ik: “nee joh, die andere, wat weet jij nou van voetbal?”
  Phary: *gemopper*
  Ik: “wie is het beste team van de hele wereld?”
  Phary: “Feyenoord”
  Ik: “precies!”

Jouw reactie hier!