In de mei-maand worden overal om ons heen competities beslist. En als je, zoals wij doen, wel eens een kijkje over de grens neemt qua voetbal zie je overal bekende namen opduiken als het gaat om promoties en degradaties.

Bij onze oosterburen is Borussia Dortmund kampioen geworden van de Bundesliga. Wij waren daar op bezoek in 2005 (foto’s hier). Een andere Borussia (die uit Monchengladbach) staat momenteel op degraderen  (wij waren daar maar liefst drie keer, in 1996 met Feyenoord, in 2004 op de Bokelberg en een jaartje later in hun nieuwe stadion). Maar met nog 2 wedstrijden te gaan kunnen ze de dans nog ontspringen.

Kampioen van de 2e Bundesliga is Hertha BSC en daar waren we begin vorig jaar nog (toevalligerwijs tegen Dortmund). VFL Bochum staat momenteel derde in de 2e Bundesliga en die kunnen door middel van een play-off promotie afdwingen. In oktober 2010 waren Kees en ik in het Rewirpower-stadion.

In Engeland lijkt het doek gevallen te zijn voor West Ham United waar wij dit seizoen nog waren. Ze kunnen degradatie nog ontlopen maar dat wordt erg lastig. Als ze degraderen blijft het aantal Londense derbys gelijk want afgelopen zaterdag werden de Queens Park Rangers kampioen (*). Wij waren daar begin 2009. Andere promovendus is Norwich City, en in dat stadion sliepen wij vorig jaar een nachtje. Een wedstrijd hebben we er nog niet gezien maar nu ze weer in de Premier League spelen (na twee promoties op rij!) zal het vast niet moeilijk zijn om mede-reizigers te vinden. De gloryhunters 😉

Als West Ham United degradeert dan staat volgend seizoen de beladen wedstrijd Millwall-West Ham op het programma. Bij Millwall waren wij in 2004 voor een wedstrijd tegen Cardiff City. Ook niet echt een padvinderswedstrijdje.

Het ergste degradatiespook hangt boven Underhill waar Barnet F.C. aanstaande zaterdag moet winnen van Port Vale terwijl Lincoln City moet verliezen van Aldershot. Als dat niet gebeurt dan degradeert Barnet naar de Blue Square Premier League. Een mooie naam voor The Conference, maar toch echt het vijfde niveau van de Engelse voetbalpyramide. Aan het begin van het seizoen waren wij nog op Underhill. Toen wonnen ze met 3-1 van Cheltenham. Een van de zeven overwinningen van dit seizoen. Vorig seizoen ontsnapten ze op de laatste speeldag. Zou dat nu ook kunnen?

* De kans dat QPR nog puntenaftrek krijgt omtrent het onterecht opstellen van een speler die eigendom was van een derde partij is aanwezig. Het hele verhaal staat hier. Dat zou de boel behoorlijk in de war gooien. Kwaliteitskrant The Sun wist te melden dan ze 15 punten aftrek zouden kunnen krijgen. Dat zou betekenen dat ze in de play-offs terechtkomen.

Bij Carlos Tevez speelde hetzelfde, ook hij was eigendom van een derde partij en zijn aanwezigheid zorgde ervoor dat West Ham niet degradeerde, Sheffield United was het haasje en ondanks dat West Ham United geen puntenaftrek kreeg moesten ze de FA 5,5 miljoen pond schadevergoeding betalen en Sheffield United maar liefst 20 miljoen pond.

Door Jeroen

6 gedachte over “Rondje langs de velden”
  1. Hoe meer clubs je bezoekt des te groter de kans dat er 1 promoveerd of degradeerd 🙂
    Wel grappig dat qpr weer terug is op het hoogste nivo……….Kan er weer een weekendje loftus road worden geplanned!!

    1. Of ze echt promoveren is nog maar de vraag. Als ze 10-15 punten in mindering krijgen dan komen ze op een play-off plaats terecht en is Norwich City kampioen. Cardiff óf Swansea kunnen dan nog direct promoveren.

    1. Nee, vanwege het opstellen van een speler die eigendom was van een derde partij. Net zoals bij Tevez dus. Maar de eigenaren van QPR zijn wel een stel boeven hoor. Dus ze wisten wel wat ze deden volgens mij.

Jouw reactie hier!