Puzzelpapegaai

Als bekende (peen)vogel word ik vaak gevraagd om statusupdates over het lot van, of zoektochten naar, verloren vogels te delen of anderszins zaken van ornithologisch belang. Ik doe daar niet aan mee. Mijn website zou er te vol door kunnen raken. Onderstaand verzoek werd mij van de week toegestuurd en ik kon het niet over mijn hart verkrijgen het niet te delen. Het is mij ook al jaren een doorn in het oog en het is goed dat er iemand wat van zegt!

Geachte heer Peenvogel,

Mijn naam is Joke ter Noor, mijn vrienden noemen me Joke, en ik ben voorzitter van Stichting de pedante Papegaai. Onze stichting komt op voor de belangen van de Papegaai en ik wil uw aandacht vragen voor het volgende.

Is het u wel eens opgevallen dat in kruiswoordraadsels altijd naar drieletterige papegaaien-soorten wordt gevraagd, als de makers van de puzzel klem zijn komen te zitten tussen hun brij van klinkers en medeklinkers? Vast niet, maar het is ons een doorn in het oog. Meestal lopen de makers vast rechtsonder in de hoek van de puzzel. Als ze het even niet meer weten en de puzzel bijna klaar is om naar de krant gestuurd te worden. Soms komen ze weg met het vragen naar een Europeaan met drie letters (bijna altijd Ier en heel soms Let) maar negen van de tien keer wordt er gevraagd naar een ‘Papegaai met drie letters’.

Bijna altijd bedoelen ze in zo’n geval een Ara, maar ook de Beo en de Kea zijn veelvoorkomende oplossingen. Maar waarom wordt de papegaai als lapmiddel gebruikt in die wirwar van hokjes? Een voetveeg van drie letters, op het zelfde niveau als de afkortingen van ‘Alstublieft, drie letters’  en ‘Inwoner van Rusland, drie letters’ . Dat moet en kan beter! 

Wat wij graag zouden willen zien is dat de papegaai ook eens als volwaardige oplossing gaat tellen. Wat te denken van ‘Papegaai met 8 letters’ , ik durf te wedden dat u in eerste instantie niet aan de Aratinga dacht? Nee, dat dacht ik al. Om nog maar te zwijgen van de variant met 11 letters (Vijgpapegaai) of 12 letters (Edelpapegaai). Desnoods pakken ze de meest voor de hand liggende met 7 letters (Kaketoe).

Al is het maar om te voorkomen dat iemand de vraag ziet “12 horizontaal. Papegaai met drie letters’ en dan klakkeloos Ara invult terwijl het Kea moet zijn en vervolgens zijn hele puzzel in de war schopt. De papegaai verdient een beter lot in onze kruiswoordraadsels!

Ik hoop dat u deze brief op uw website wenst te delen en dat we zo meer aandacht vragen voor deze schrijnende situatie.

Met vriendelijke groet,

Joke ter Noor
Stichting de pedante Papegaai.

wpid-20150401_122734.jpg

Ja hoor, Kea. Rechtsonder in de hoek.

Jouw reactie hier!