Eigenlijk had ik hier op de foto met de spelers van Nottingham Forest moeten staan. Naast de Duitse topclub Bayern München was de organisatie van het AD-toernooi er ook in geslaagd Nottingham Forest vast te leggen. De winnaar van de Europacup 1 in 1979 en 1980 en met spelers als Des Walker en John Metgod in de gelederen voor aanvang van het seizoen 1985-1986 waar dit toernooi het opwarmertje voor was.

Voor Bayern was het een terugkeer naar het stadion waar ze in 1982 de finale van de Europacup 1 verloren tegen Aston Villa. Maar Forest kwam dus niet. De UEFA had alle Engelse clubs verboden om in het buitenland aan te treden als straf voor het Heizeldrama eerder dat jaar en dus moest de organisatie op zoek naar een vervanger. Die werd gevonden in het Braziliaanse Gremio.

gremio001

Voorkant van het programmaboekje

Gremio, uit Porto Alegre, won in 1983 de Copa Libertadores en in dat zelfde jaar ook de wereldbeker door in de 93e minuut de winnende goal te maken tegen Hamburger SV (een pretzl van eigen deeg zullen we maar zeggen). Dat waren dus beslist geen koekenbakkers die in het eerste weekend van augustus in Rotterdam verschenen en waartegen het vernieuwde Feyenoord (die kop kunnen ze ieder jaar hergebruiken bij de Voetbal International) kon laten zien wat ze in hun mars hadden.

gremio002

Met bloempotkapsel en oranje regenjas.

Op vrijdag verloor Feyenoord voor 30.000 toeschouwers met 1-2 van Gremio en op zaterdagmiddag was er in het centrum van de stad gelegenheid om op handtekeningen te jagen. Iets wat de Brazilianen gedwee over zich heen lieten komen. Een paar tieners die totaal niet wisten wie al deze spelers waren was heel iets anders dan de totale gekte die ze in Zuid-Amerika gewend waren.

En zo stond ik met mijn kekke oranje regenjas tussen spelers waarvan de meesten alleen in Brazilië furore zouden maken. Ik had graag willen opscheppen dat er wereldtoppers en sterren van het Braziliaanse elftal tussen zaten maar dat is helaas niet zo. Maar ik heb wel mooi alle handtekeningen.

gremio002-001

gremio003

Handtekeningen van Baidek, Luis Eduardo, Renato Valdo en keeper Mazarópi, die toevallig wel een interland speelde voor de goddelijke kanaries.

gremio004

Opstellingen en elftallen. Programma’s!, programma’s!

Door Jeroen

3 gedachte over “Mijn ontmoeting met Gremio”
  1. Gegroet, ik ben Braziliaans, ik vond je blog erg interessant, het is geweldig om de jaren 80 te herinneren, ik zou graag willen weten of je een videoclip hebt, of weet waar je deze kunt krijgen, van de wedstrijd tussen Grêmio 2×1 Bayern, we hebben alleen de wedstrijd tegen Feynoord, ik hoop heel erg dat Nederland ooit een wereldbeker wint, het zou eerlijk zijn voor wat uurwerk oranje met het wereldvoetbal heeft gedaan, knuffels!

Jouw reactie hier!