Pelgrim bier uit Delfshaven op tap in De Kuip en Grolsch in het uitvak als Twente op bezoek komt. Of Brand bier wanneer Roda te gast is bij Feyenoord. Ondenkbaar? In Nederland misschien wel maar vanaf volgend seizoen de realiteit bij Brighton & Hove Albion. Voor het thuispubliek zijn er per wedstrijd twee verschillende soorten lokaal gebrouwen Ales op tap en in het uitvak een bier uit de streek van de tegenstander. Briljant! Met dit topic begeef ik met op het terrein van Joris, want iemand die zoveel stadions in Engeland heeft bezocht is een autoriteit in deze.

Enfin, de club wacht al veertien jaar op een nieuw stadion en vanaf deze zomer is het een feit, het Falmer Stadion (door een deal met een creditcard maatschappij American Express Community Stadium genoemd) is dan eindelijk klaar. In 1995 werd de club uit hun eigen stadion gebonjourd omdat het toenmalig bestuur de grond had verkocht zonder zich te bekommeren om een nieuw stadion. Het fraaie aan het hele verhaal is nog dat de club nauwelijks geld overhield aan deze verkoop.

De laatste wedstrijd in hun oude stadion in seizoen 1996-1997 was er een vol degradatiegevaar. The Seagulls stonden op het punt te degraderen uit The Football League. Brighton & Hove Albion won echter van Doncaster Rovers en een ‘winners takes it all’ wedstrijd tegen Hereford United volgde. Beide clubs hadden evenveel punten en door een 1-1 gelijkspel bleef Brighton erin op doelsaldo.

Withdean Stadium

Twee seizoenen lang speelden The Seagulls in het stadion van Gillingham op zo’n 80 kilometer van Brighton vandaan. Daarna kwamen ze terug in eigen stad en speelt men in het Withdean stadion. Eigenlijk een atletiekstadion en gekozen tot het op vier na slechtste stadion in het Verenigd Koninkrijk (de foto spreekt voor zich). Tot en met dit seizoen dus. Vanaf de zomer kunnen er ruim 22.000 man in het nieuwe onderkomen.

Het is modern en van alle gemakken voorzien maar stukken beter dan de veredelde atletiekbaan waar men nu speelt.

Nu hebben we nog zoveel stadions te gaan in Engeland maar een tripje in de nazomermaanden naar Brighton aan zee daar krijg ik Sandra vast wel mee. Kan Bastiaan mooi op het kiezelstrand spelen terwijl papa naar de voetbal is. Onder het genot van een lokale Ale.

Brighton-pier met kiezelstrand toen we er in 2009 waren.

Door Jeroen

2 gedachte over “Olé? Nee Ale!”
  1. Ik hoop daar de eerste pot mee te pakken komende seizoen. Met augustus een potje van Brighton meepakken is niets mis. Wel bizar dat het Withdean slechts het vier na slechtste is, want dat is een stadion om verdrietig van te worden.

Jouw reactie hier!