Een bijkomend voordeel van een seizoenskaart was dat het jaarlijkse AD-toernooi gratis toegankelijk was. Tot aan de editie van 1988 kwamen er altijd veel Britse clubs op het toernooi af. Everton in 1978, Ipswich Town in 1979, 1980 kwam Southampton en in 1981 oude bekende Celtic. Het toernooi van 1982 waren er zelfs twee Britse clubs actief op het toernooi te weten Celtic en Arsenal. Meestal werd het toernooi aangevuld met Belgische topclubs zoals Anderlecht (3x) en Club Brugge (2x) en Standard Luik (2x) en de grotere clubs van onze Oosterburen zoals Stuttgart, Werder Bremen, Schalke’04 en Bayern Munchen.

Hoewel we in Rotterdam nooit toe zullen geven wat de echte reden was, was het topjaar van dit toernooi in 1983. Ene JC kwam zijn voetbalkunsten vertonen in het heilige rood en wit en waren er met HSV (winnaar van de Europacup 1 in 1983) en Liverpool (die dat seizoen de Europacup 1 zou gaan winnen) grote clubs gecontracteerd. Standard Luik maakte het kwartet compleet en op dit toernooi kwamen maar liefst 102.000 (!) toeschouwers af. Echte Rotterdammers zullen zeggen dat het door het affiche kwam en niet door de komst van ene Jopie.

Daarna werd het minder en minder en uiteindelijk werden we opgescheept met teams als Benfica, Fluminense, Sparta Praag en Galatasaray. Topclubs in hun eigen land maar niet echt teams waar Rotterdam warm voor liep. Alhoewel de laatste club wel zorgde voor een extra hoeveelheid toeschouwers uit de eigen wijk en verhitte gemoederen buiten het stadion met een ware stenenregen op de parkeerplaats achter vak-S. Het was in 1991 ook gelijk de laatste keer dat het toernooi gespeeld werd. Daarna volgden enkele oefenwedstrijden als officieel begin van het seizoen en een kansloos Port of Rotterdam tournament waar niemand op zat te wachten.

Terug naar 1988. Met Aberdeen en FC Antwerp had Feyenoord duidelijk ingespeeld op sentimenten. Met Antwerp haalden ze een bevriende club binnen en Aberdeen werd een paar seizoen ervoor door Feyenoord uitgeschakeld in het UEFA-Cup toernooi, daar hadden we dus goede herinneringen aan. De sterren van Real Madrid waren duidelijk de publiekstrekker dit weekend met Bernd Schuster, Míchel en Butragueño. Dat Real Madrid amper twee dagen in training was mocht de pret niet drukken. Op vrijdagavond speelde Real Madrid met 2-2 gelijk tegen FC Antwerp. Een uitslag die gezien de huidige staat van beide clubs moeilijk voor valt te stellen. Na deze opwarmer trad Feyenoord aan tegen het Schotse Aberdeen.

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nog wat van deze wedstrijd weet anders dan op deze door mij geconverteerde video. Feyenoord won uiteindelijk met 2-1 van de Schotten die van de toernooi-organisatie nog 10.000 guldens kregen voor een rampenfonds voor slachtoffers van de brand op het boorplatform Piper Alpha waar 167 mensen de dood vonden in de zomer van 1988 voor de kust van Aberdeen.

De door mij bewaarde knipsel van het toernooi.

Door de winst op Aberdeen kon Feyenoord twee dagen later het toernooi winnen. Maar daarvoor moesten ze wel tegen het Madrid van Leo Beenhakker.

Hoe dat afliep ziet en leest u morgen.

 

Door Jeroen

2 gedachte over “Mijn eerste seizoenskaart, deel 3”

Jouw reactie hier!