De voetbalzomer van 1988 werd uiteraard gedomineerd door de winst van Oranje op het Europees kampioenschap. Ik vond het wel leuk (en had daarna zelfs zo’n Adidas trainingspak gekregen, een blauwe met oranje en witte strepen) maar doordat er zo weinig Feyenoorders geselecteerd waren (Hiele en Troost) had ik er toen al niet zo’n warm gevoel bij.

Nee, ik keek in die zomer meer uit naar de eerste training en het aanschaffen van mijn seizoenskaart. In de Havenloods (een krant die ik niet veel later ook zou gaan rondbrengen voor het bekostigen van kaartjes voor Feyenoord) stond een uitgebreid verslag van deze eerste training.

En op de achterkant van deze foto stond een advertentie van een walkman, niet eens eentje waar je cassettebandjes in kon afspelen. Nee, gewoon een walkman om radio mee te luisteren. Hiermee was je dus overgeleverd aan de grillen van de discjockey of hij wel of niet dat ene nummer zou gaan draaien. Met de huidige techniek valt dat nauwelijks voor te stellen.

Enfin, in plaats van drie van dit soort dingen te kopen (of een walkman mét bandjes) kocht ik dus een seizoenskaart. En dat niet alleen. Ook kocht ik later dat jaar het nieuwe thuisshirt van het merk Hummel waar ik op het WK van 1986 de Denen in had zien schitteren. Als Feyenoord maar iets van dat Danish Dynamite zou krijgen met dat merk, dan zou seizoen ’88-’89 helemaal goed gaan komen.

Zeventien jaar later zou ik dat shirt nog steeds passen (hier tijdens een Europese wedstrijd tegen Sporting in Lissabon) al zat het wel iets strakker dan in 1988. En als ik mijn adem inhou dan pas ik het nu waarschijnlijk nog wel. Goed spul die Deense kleding, die houden rekening met een veranderende (bier)consumptie.

Er stond ook een nieuwe trainer voor de groep. Rob Jacobs kwam over van Roda JC. Halverwege het seizoen bij Roda JC was al duidelijk geworden dat het dienstverband van Jacobs niet verlengd zou worden, waarna hij een tweejarig contract tekende bij Excelsior.

Toen echter nog voor de ingangsdatum van het contract in juni 1988 Feyenoord interesse toonde en Jacobs te kennen gaf graag bij deze club aan de slag te willen gaan, werd in onderling overleg besloten dat hij voor een jaar door Excelsior zou worden uitgeleend. Bij Feyenoord volgde Jacobs Rinus Israel op, die het voorgaande seizoen slechts zesde in de competitie was geworden en zich daardoor niet had weten te plaatsen voor Europees voetbal. Jacobs zelf zou het ook maar 1 seizoen volhouden.

Morgen deel 3

Door Jeroen

Jouw reactie hier!