Vanavond een hele belangrijke wedstrijd voor Feyenoord in Almelo tegen Heracles. En deze site zou deze site niet zijn als we een kleine voorbeschouwing doen aan de hand van een programmaboekje (van mijn grote vriend Kees) uit het verleden.

lommelgeel002

Op 21 augustus 1985 stond er voor het eerst in 20 jaar weer een confrontatie tussen Feyenoord en Heracles op het programma. In het seizoen ’65-’66 (toen Feyenoord in De Kuip van Real Madrid won) eindigde Heracles als laatste in de Eredivisie om er twee decennia later pas weer terug te keren.

Feyenoord stond in 1985 weer eens in de steigers (het vernieuwde Feyenoord, deel zoveel) en in dit programmaboekje (de eerste thuiswedstrijd van het seizoen) werd uitgebreid bij de selectie stil gestaan.

lommelgeel003

De jeugdopleiding komt ook nog aan bod. Met o.a. Marco Boogers die furore (haha, In 2007 werd hij in The Times vermeld als nummer negentien in een klassement van ‘slechtste spelers ooit actief geweest in de Premier League) maakte bij West Ham United. Verder zien we Ed Roos (waar is je spandoek Robin?), Peter Barendse en Ton Rietbroek. Typisch is ook dat Kenneth Monkou steevast Monkau werd genoemd.

Ook tropische verrassing Kwidama komt aan bod. Een beetje jammer was wel dat hij Glenn heet en geen Gwen. Hij werd door Pele aanbevolen. Enfin, hoe het nu met hem gaat had u in de Hand in Hand kunnen lezen. Glenn is tegenwoordig conciërge op een middelbare school.

lommelgeel004

Leuk is ook om te lezen dat Jan Formannoy alleen in de middag trainde omdat hij ook automonteur in Goirle was. Deze thuiswedstrijd werd voor 16.350 toeschouwers gewonnen met 5-1 door doelpunten van  Duut (2), Eriksen, Sørensen en de eerder genoemde Kwidama.

lommelgeel005

Ook in dit seizoen (’85-’86) bleef het verblijf in de Eredivisie van de Heraclieden beperkt tot 1 seizoen. Om wederom twintig jaar later weer terug te keren in de Eredivisie. En op een koude zondagmiddag (we waren net een paar dagen terug uit Vietnam en Cambodja) won Feyenoord met 0-4 in Almelo. Met mijn nokia maakte ik de niet zo heel scherpe foto van de juichende spelers. Dit was gelijk de makkelijkste overwinning in Almelo sinds die tijd. Want daarna heeft Feyenoord het er altijd moeilijk gehad. Vanavond winnen!

Door Jeroen

2 gedachte over “Feyenoord vs Heracles, 21 augustus 1985”
  1. Mooi man!
    Haha, Kwidama door Pele aanbevolen, wist ik niet, jammer, had ik aan hem kunnen vragen voor dat interview in HiH.
    Van Jan Formannoy – tegenwoordig materiaalman bij PSV – wist ik ook niet, is ook een leuke!
    Kwidama claimt gescoord te hebben, maar op internet vond ik dat het een eigen doelpunt was van een Heraclied. Waar heb jij zien staan dat hij scoorde?

    1. In het programmaboekje van een wedstrijd later (tegen de Eagles) stond dat in het overzicht dat hij gescoord had. Die Pele dat zal wel een andere Braziliaan geweest zijn. Die ook Pele heette ofzo. Of zijn neef, of zijn broer. Of dubbelgangerT 🙂

Jouw reactie hier!