Ik heb niet zoveel met Italiaans voetbal. Sterker nog, die hele competitie vind ik nogal overschat. Zelfs een hyperenthousiaste Emiel Schelvis op Sport1 zorgt er voor dat ik er niet warm voor kan lopen, integendeel zelfs. Op deze betaalzender zenden ze op zondag live-wedstrijden uit de Italiaanse Seria A uit en het valt mij op dat de stadions op een enkele uitzondering na veelal slecht gevuld zijn én dat de meeste stadions meer dan lelijk zijn.

Wij zijn twee keer bij een wedstrijd in Italie geweest en mijn voorgevoel werd daar bevestigd. Italianen claimen idolaat van het spelletje te zijn, maar op komen draven bij een wedstrijd ho maar.  De eerste keer was een halve finale in het UEFA-Cup toernooi. Voorwaar geen kleine wedstrijd maar het Guiseppe Meazza was slechts voor iets meer dan de helft gevuld. En dat kwam dan ook nog eens door een kleine 8000 Feyenoorders die meegereisd waren.

De tweede keer was een Champions League wedstrijd bij de Oude Dame. Overal op de wereld zie je mensen in de zwart-wit gestreepte shirts lopen maar op deze wedstrijd (tegen Feyenoord als kersverse UEFA-Cup winnaar) kwam een handjevol mensen op af. Ik snap dat ze de competitie belangrijker vinden maar deze twee wedstrijden en de tv-ervaringen die ik met de Seria A heb geven mij vooralsnog gelijk. Italian football is rubbish!

Nu was dat Delli Alpi ook een draak van een stadion. Gebouwd voor het WK in 1990 werd Juventus naar deze grauwe bak verbannen en speelde ze daar tot 2006. Deze week wordt het nieuwe stadion geopend (foto’s hier) dat plaats biedt aan (slechts) 41.000 toeschouwers.  Niet echt een groot stadion voor zo’n wereldberoemde club. Het stadion wordt geopend met een wedstrijd tegen Notts County. Waarom tegen een ‘kleine’ club uit Engeland?

In 1903 regelde de Engelse speler John Savage dat Juventus in een shirt met zwart-witte strepen kon gaan spelen, dat indertijd toebehoorde aan Notts County. Sindsdien draagt Juventus deze outfit. Joris van Doingthe116 zal hier binnenkort een heel verhaal aan wijden op zijn site.

Ik heb deze week een stuk of 12 foto’s ingescand van ons bezoek aan Turijn. Een leeg stadion, geen fatsoenlijke kroeg of restaurant dat open was en Sandra’s portemonnee die gejat werd in de tram naar het stadion zorgen ervoor dat het nieuw gebouwde Juventus-Arena (wat een slechte naam zeg) niet hoog op mijn bucket-list komt te staan. De nieuwe foto’s vind je door op de foto te klikken.

Door Jeroen

5 gedachte over “Delli Alpi”
  1. Ah! Italia! De bakermat van het voetbal. Waar de spelers nog als Helden worden vereerd. Waar nog R.E.P.S.e.C.T. is voor de tegenstander! Prachtig! Heerlijk! Belissimo!

    1. D’r was gewoonweg weinig aan. Ik kan het niet mooier maken. Mijn vooroordelen omtrent Italiaans voetbal werden bij deze twee wedstrijden bevestigd. Maar als jij een tip heb waar ik zeker in Italie moet gaan kijken dan hoor ik die graag.

Jouw reactie hier!