Alsof ze in Engeland al niet genoeg bekertoernooien hadden werd in 1983 de Football League Trophy in het leven geroepen. Bedoeld voor clubs uit de Football League (de derde en vierde divisie) maar in het verleden konden er ook clubs uit de Conference Leaugue meedoen.

Het toernooi heeft een lange lijst met vrij bizarre sponsornamen achter de rug. In seizoen 1983/84 begon het als de Associate Members’ Cup, maar daarna werden de namen Freight Rover Trophy, Sherpa Van Trophy, Leyland DAF Cup, Autoglass Trophy, Auto Windscreens Shield en sinds seizoen ’00/’01 LDV Vans Trophy gebruikt.

Schitterend, je ziet zo’n louche autoverkoper met een zak geld een afspraak in de pub maken om het toernooi volgend seizoen te mogen sponsoren. Door een faillissement van LDV kwam het bedrijf in andere handen en de nieuwe eigenaren besloten vlak voor de finale van seizoen 2005/06 dat er geen prijzengeld namens het bedrijf beschikbaar zou worden gesteld.

De naam werd op dat moment weer Football League Trophy. Voor de 2006/ 07 editie kwam er wederom een nieuwe opzet. Clubs uit de conference doen niet meer mee en de voorrondes worden gespeeld in vier regio’s. De naam werd veranderd in: Johnstone’s Paint Trophy.

Leuke informatie zult u denken maar wat moet ik hiermee? Nou, dit seizoen staat het bij ons geliefde Brentford F.C. in de finale. Wij bezochten Griffin Park eind 2007 en sindsdien heb ik wel een zwak voor The Bees. Een club met buiten het stadion op iedere hoek een pub is gewoonweg briljant. Toen wij er waren speelden ze in League Two tegen Darlington. Brentford staat inmiddels redelijk veilig in League One en Darlington? Die spelen nu in The Conference met hun moderne stadion met plaats voor 25.000 (!) man.

Brentford stond twee keer eerder in de finale, in 1985 werd verloren van Wigan Athletic en in 2001 ging de beker naar Port Vale. De club van Robbie Williams naar het schijnt. Enfin, mocht u niets te doen hebben op zondag 3 april de wedstrijd begint om 13:30 op Wembley. Tegenstander is Carlisle en via Brentford zijn nog tickets te koop. Dus wat let je? In de heenwedstrijd van de competitie won Carlisle met 2-0, een week voor de JPT-finale ontmoeten beide clubs elkaar op Griffin Park. Jammer genoeg worden dit soort wedstrijden niet uitgezonden. Is toch veel mooier dan de behoorlijk voorspelbare F.A. Cup.

Door Jeroen

Jouw reactie hier!