Bonk

DoorJeroen

jan 19, 2021

‘Nou Facebook, we moeten het ergens over hebben.’ Dit soort teksten zie ik wel eens voorbij komen bij vloggers en bloggers. Meestal wordt er dan een onderwerp besproken waar niemand zich echt in kan herkennen behalve het hoofdpersoon zelf. Over afzakkende hardloopbroeken ofzo.

Maar nu moeten we het écht even ergens over hebben. Jaarlijks is er altijd veel lol om de namenlijst van de Sociale Verzekerings Bank https://www.svbkindernamen.nl/nl/kindernamen/ er zijn dan weer tientallen kinderen geboren met een naam die op dat moment populair was of er wordt geschaterd om de guitige kwinkslagen van de ouders. Die een kind de rest van hun leven de naam Bonk hebben meegegeven. Mochten er mensen meelezen die hun kind daadwerkelijk Bonk hebben genoemd: sorry not sorry.

Nee, het gaat om het uitsterven van de naam Jeroen. De piek van Jeroen’en lag halverwege de jaren ’70. Niet toevallig twee jaar nadat ik geboren ben. Om dat af te doen als toeval is wel erg goedkoop, we zijn geen sportjournalisten van de Telegraaf natuurlijk. Maar nu komt de naam niet eens meer voor bij nieuwgeboren jongens. De curve is afgevlakt op een manier waar ze bij de RIVM trots op zouden zijn.

Je ziet een vrij diepe daling in dit soort grafieken bij namen als Joran en Isis. Beide om redelijk duidelijke redenen. Maar waarom sterft mijn naam uit? Wat heb ik de mensheid ooit aangedaan? Misschien waren we gewoon met teveel, bijna alle Jeroen’en die ik ken worden met hun achternaam aangesproken om verwarring te voorkomen. Een klasgenoot vroeg me ooit, nadat we zeker drie jaar bij elkaar in de klas hadden gezeten, wat mijn achternaam eigenlijk was.

Jeroen betekent ‘met een heilige naam’ maar als het zo moet dan verander ik hem wel in Bonk. Ben ik gelijk hip genoeg voor een vlog. Over een afzakkende broek ofzo.

Door Jeroen

Jouw reactie hier!