In navolging op het artikel van gisteren over Braintree Town F.C. is een andere mogelijkheid qua wedstrijd bezoek het dichterbij Harwich  gelegen (en dus dichter bij de boot) Bishop’s Stortford F.C.. Deze club komt eveneens uit in Conference South al staan ze er heel wat minder rooskleurig voor dan koploper Braintree. The Bishops staan namelijk 15e en zijn dus ver verwijderd van promotie en staan slechts 6 punten boven de degradatiestreep.

De club zelf werd opgericht in 1874.  Vierendertig jaar voordat een aantal mannen op het idee kwam om  in het café “de Vereeniging”  de voetbalclub ‘Wilhelmina’  op te richten. Zoals wij allemaal weten werd die naam gewijzigd in Celeritas om uiteindelijk in 1912 omgedoopt te worden naar Feijenoord.

Na een aantal promoties en degradaties kwam de club in 2002 weer terug in de Isthmian League Premier Division. Deze divisie werd in 2003-2004 omgedoopt tot Conference South en sindsdien verblijven ze daar. In 1974 (tijdens het honderdjarig bestaan) boekte de club zijn grootste succes, op Wembley werd beslag gelegd op de allerlaatste F.A. Amateur Cup door met 4-1 te winnen van Ilford F.C.  In de jaren ’50 trok deze finale tussen pure amateurteams niet zelden toeschouwersaantallen van rond de 100.000. net zoveel als de F.A. Cup.

De winst van de FA Amateur Cup in 1974 op Wembley

In 1974 besloot de F.A. het verschil tussen amateurs en professionals op te heffen. De sterkste amateurteams konden voortaan meedoen in het toernooi om de F.A. Trophy, een toernooi dat 5 jaar eerder werd opgezet om in een behoefte te voorzien voor een toernooi voor clubs die buiten de footballleagues vielen maar die in principe meer professional waren dan amateurs. In seizoen 1980-1981 kwamen The Bishops na 9 rondes in de finale tegen Sutton en wonnen ze op Wembley met 1-0. Daarmee zijn ze de eerste club die zowel de F.A. Amateur Cup als de F.A. Trophy wonnen. 

The Mainstand

Voor echte amateurclubs kwam de F.A. Vase in de plaats en dat is goed beschouwd de echte vervanger van de F.A. Amateur Cup. Bishops Stortford speelt sinds 1999 op Woodside Park met een capaciteit van 4000 toeschouwers  gesitueerd vlak onder een landingsbaan van Stansted Airport. 

Woodside Park kan nauwelijks een echt stadion genoemd worden maar waar de reserves van Arsenal hun wedstrijden op Underhill afwerken (het stadion van Barnet) spelen de reserves van West Ham United op Woodside park. Naar deze club zullen we zeker niet gaan als we Sandra’s scooter op gaan halen. Het was in ieder geval wel leuk om een beetje op internet te struinen naar bovenstaande informatie. En jullie hebben weer wat leesvoer.

Panorama-view van Woodside Park. Ik denk niet dat we hier ooit heen gaan

Door Jeroen

Jouw reactie hier!