Unbekannte soldat – Unknown soldier

Een oorlog kent alleen maar verliezers. Afgelopen weekend waren we in de buurt van Ysselstein in Limburg. En tijdens een rondje hardlopen kwam ik langs de Duitse Militaire begraafplaats daar. Bijna 32.000 Duitse soldaten liggen daar begraven op Nederlands grondgebied.

Toen ik de begraafplaats opliep maakte een vreemd gevoel zich over mij meester. Aan de ene kant lagen daar onnozelaars van soms nog net geen twintig die de dood in werden gejaagd voor idealen die niet de hunne waren. Bloemen geknakt in de knop door een megalomane leider met duivelse plannen. Gesneuveld in de eerste dagen van de oorlog.

Maar aan de andere kant lagen daar ook soldaten (hun divisies en regimenten staan expres niet vermeld op de grafstenen) die later in de oorlog gestorven waren. Mannen die wellicht wisten waartoe de Nazi’s in staat waren of een idee hadden wat ze aan het uitvoeren waren. Misschien lagen er wel piloten die mijn geliefde Rotterdam platgegooid hebben.

Mede daardoor voelde het een beetje als een clandenstien bezoek. Maar zoals altijd met militaire begraafplaatsen moet ik daar een kijkje nemen. Hieronder een paar foto’s van een indrukwekkende begraafplaats. Het was er doodstil, zelfs de vogels hoorde je er nauwelijks. Ook die beseften dat er op deze plek geen plaats was voor vrolijk gekwetter.

P1110749_Fotor

P1110757_Fotor

Omgekomen op de eerste dag van de oorlog met Nederland.

P1110760_Fotor

The unknown soldier. Een triester lot bestaat niet als soldaat. Breng je als soldaat het hoogste offer voor je land weet niemand meer wie je was.

P1110761_Fotor

P1110763_Fotor

‘Master of puppets’

6 reacties

 1. Jeroen, net terug van vakantie heb ik de vele stukjes, door jou geschreven, gelezen.
  Ik heb het al eens gezegd, ik weet het, maar het wordt toch eens tijd om je schrijftalent in, om te beginnen wellicht, de Heraut te laten plaatsen! Je schrijft met gevoel voor humor, historisch besef en realiteitszin. Kortom, genoeg om lezers een plezier te doen. En ook niet onbelangrijk, je schijnt er vooral plezier in te hebben!
  Groet.

 2. Tering Jeroen !!! Ik ben hier twee keer geweest, de eerste keer jaren geleden samen met mijn broer op de terugweg van een mannenweekendje in Luik en de tweede keer vorig jaar september in mijn eentje op de terugweg van de verjaardag van mijn broer die voor zijn werk doordeweeks in Sittard zat. De eerste keer was spontaan, we reden er toevallig langs, de tweede keer bewust en had ik ook mijn fototoestel meegenomen. Een bizarre plek in Nederland, misschien wel de meest bizarre. Iedereen denkt dat op 10 mei 1940 de Duitschers Nederland ‘even deden’, maar als je de tijd neemt om uitgebreid de graven langs te gaan zie je enorm veel gesneuvelden van mei ’40. En vanaf september ’44 gaat het ook ineens hard… Heb ook veel graven met Nederlandsche namen gezien. Allemaal nsb-ers en landverraders natuurlijk maar ik vraag me wel eens af wat ik had gedaan als ik in die tijd had geleefd en dan natuurlijk zonder social media… Avonturier als ik ben misschien wel tegen betaling naar het Oostfront ? Het is makkelijk achteraf te oordelen vind ik, en niet alleen als Westfaliafan met een paar vrienden in Duitsland. Ysselsteyn is voor mij hét bewijs hoe kansloos en zinloos die hele oorlog is geweest, eigenlijk zou elke Nederlander er een keer moeten gaan kijken, net als bij Westfalia Herne uiteraard !!!

  1. Ik wist van het bestaan en toen ik mijn rondje ging bekijken wat ik wilde gaan lopen zag ik dat het precies in mijn schema uit zou komen vanaf het gehuurde huisje om 12 kilometer te rennen.

   Waar de graven in Normandie nog iets heroisch hebben (hier liggen de bevrijders) daar straalt hier de zinloosheid vanaf.

 3. jeroen,wat die mannen is overkomen,in het leger gaan of je wil of niet,is mij ook overkomen.Daar word je zo gedrild dat je op een gegeven moment gewoon doet wat er tegen je word gezegd wat ik dan op de foto,s ziet wat een gruwelijke verspilling van levens,dat was toen dat is nu en over ik weer niet wanneer nog

Jouw reactie hier!