Paniekaankoop

Vandaag is het deadline-day en mocht je nog een verloren uurtje over hebben dan raad ik je aan op twitterT te kijken. De laatste uren van de laatste dag van de transferperiode komen de meest bizarre transfers tot stand.

In Engeland lijkt het wel of driekwart van de selectiespelers van Chelsea en Manchester City verhuurd worden (dat zijn in totaal ongeveer al 543 spelers) en er komende meest grappige foto’s door. Van parkeerterreinen voor stadions tot aankomsthallen van luchthavens. Meestal is er geen speler te zien.

Op 31 augustus 2006 zorgde de laatste dag van de transferperiode voor nogal wat reuring in Rotterdam (understatement-alert). Boze fans protesteerden voor het Maasgebouw, en internet (voornamelijk de fora van Lunatic News en de Feyenoord Message Base) ging los.

Feyenoord had Angelos Charisteas gekocht als opvolger van Dirk Kuijt, de publiekslieveling die in drie jaar tijd 71 goals had gemaakt voor Feyenoord. Charisteas zijn gemiddelde lag op 8 goals per seizoen en kwam ook nog eens van de aartsrivaal.

Zelfs nu nog lijkt die keuze onbegrijpelijk. Als er een definitie van paniekaankoop zou bestaan dan was het die van Angelos Charisteas. Een speler die in Griekenland een heldenstatus had gekregen door zijn land naar het Europese Kampioenschap in 2004 te leiden, maar bij geen enkele club slaagde.

Charisteas en Feyenoord was geen gelukkig huwelijk. Doordat ik in het seizoen 2006-2007 een diamondcard had heb ik hem in zijn volledige Feyenoord-tijd gezien. Alle 28 wedstrijden in Nederland en ook in Sofia, Basel en Nancy. ik zag met eigen ogen dus alle 9 goals die hij gemaakt heeft. Even overwoog ik na Roda JC uit, toen hij zijn eerste goal maakte na 7 wedstrijden ploeteren, shirts op de markt te brengen met daarop ‘I saw Charisteas score’. Ik was er namelijk niet van overtuigd of dat nog vaker ging gebeuren.

Harry deed zijn best in een verder voor Feyenoord rampzalig seizoen (op de laatste speeldag werd kansloos verloren van Heerenveen waardoor Feyenoord als zevende eindigde).

Veel van Charisteas zijn goals deden er niet toe, al moet ik hem voor een ding dankbaar zijn. In de arena scoorde hij een doelpunt tegen zijn oude club. Precies die ene tegengoal die hen later dat seizoen opbrak om kampioen te kunnen worden. Achteraf gezien een prima spits die Harry.

Charisteas, met nummer 15, bedankt ons in Basel.

Jouw reactie hier!