Luxorrun

In Rotterdam zijn we wel wat gewend qua rijen. Rijen voor de kassa bij het Vrije Volk om de Stones in De Kuip te zien spelen. Rijen voor de sigarenboer als een van de drie profclubs een belangrijke wedstrijd moet spelen.

Maar rijen voor een hardloopwinkel? Dat was zelfs in hardloopstad nummer één nog nooit vertoond.
En toch stond er op een mistige zaterdagochtend om kwart voor vijf iemand voor de deur bij de Run2Day aan de meent. Niet voor het laatste startbewijs voor de al uitverkochte marathon op 9 april aanstaande.

wpid-wp-1487839366065.jpg

Nee, voor het bemachtigen van een van de felbegeerde shirts om mee te kunnen doen aan de Luxorrun van de Rotterdam Running Crew. En fel waren ze, foeilelijk ook trouwens maar daar had iedereen maling aan.

Op woensdagavond had de foyer van het Nieuwe Luxor wel wat weg van de marathonexpo op de zaterdag voor de marathon. Met verschillende rijen om de lopers de snelheid te laten kiezen die ze deze avond wilden gaan lopen. Geen 3, 6 of 9 kilometer dit keer, iedereen liep dezelfde afstand.

wpid-wp-1487839113538.jpg

Maar voordat er gelopen werd kregen ze een voorproefje van de musical ‘De Marathon’ die in maart in première gaat in het Nieuwe Luxor. De toneelbewerking van de feelgood-movie die ook ver buiten Rotterdam voor een lach en een traan zorgde. ‘Lopen te lopen’ is een begrip in hardloopmindend Nederland.

wpid-wp-1487839095930.jpg

De opkomst van Jan Kooijman zorgde voor wat opgewonden gilletjes bij het vrouwelijke deel van het publiek, daar deed dat paars-gele shirt niets aan af. Thomas Acda en Jelka van Houten zongen een nummer uit de musical en daarna was het tijd voor twee andere liedjes uit de show gezongen door de cast. De scéne met Lucretia van der Vloot zorgde voor kippenvel bij de aanwezigen. Die vrouw heeft een dijk van een stem.

wpid-wp-1487839081270.jpg

Bij het nummer erna, met nagenoeg de hele cast, kon niet anders geconstateerd worden dat de musical net zo’n hit zal gaan worden als de film. De laatste twijfelaars in de zaal zullen waarschijnlijk vandaag nog hun tickets gaan bestellen. Wat een feest!

Je zou bijna vergeten dat er ook nog hardgelopen moest gaan worden. Bij de warming-up van Errol deed Thomas Acda vrolijk mee en slopen de Leaders of the Pack (de enigen die niet in het geel-paars renden) naar buiten om de eerste groepen op te vangen.

Een rondje om Hotel New York richting de Erasmusbrug (een brug die de marathonlopers twee keer voor hun kiezen krijgen) en vervolgens richting de stad. Spelbrekers waren de stoplichten maar de lopers volgden goed de aanwijzingen van de leaders op zodat er geen gevaarlijke situaties voor het verkeer ontstonden.

Over de Coolsingel boog de groep ter hoogte van de finish van de echte marathon linksaf richting het oude Luxor. Daar volgde een volgende verrassing, de groep liep door het oude theater heen! Over het toneel, terwijl de muziek van de film ‘Rocky’ de juiste soundtrack verzorgde, en door de zaal weer naar buiten (al zorgde een dichte deur bij de tweede groep voor de nodige hilariteit).

De argeloze toeristen die op de lijnbaan en in de koopgoot aan het wandelen waren konden een glimlach niet onderdrukken en hier en daar werden er foto’s gemaakt van de bonte stoet hardlopers.
Door de kubuswoningen over de Willemsbrug, een bekende voor de regelmatige deelnemers aan de runs van de Rotterdam Running Crew, en door de stieltjesstraat richting het metrostation Wilhelminaplein.

De mensen van de RET wezen de juiste trappen aan en in het station galmde het ‘Komen wij uit Rotterdam?’ weer lekker door. Bij het verlaten van het station volgde het laatste stukje. Het Luxor in via de expeditie waar de lopers een laatste verrassing stond te wachten. Een halve liter budget-pils, precies zoals in de film. Bij het feestje in de foyer bleef het nog lang onrustig. Wat een feest was dit. Veel Rotterdamse lopers hebben nu twee data in hun agenda met rood omcirkeld: niet alleen marathon zelf maar ook de première van de musical.

wpid-wp-1487839143613.jpg

Jouw reactie hier!