York City – Grimsby Town

2011 is een goed jaar voor Anglofielen zoals wij zijn. Op mijn verjaardag bezocht ik mijn 100ste stadion niet geheel toevallig op Engelse bodem. De bakermat van het voetbal herbergt nu eenmaal de mooiste (en meeste) stadions.

Dat bezoek werd een bezoek aan het Stadium of Light te Sunderland. Niet veel later moesten we Sandra’s scooter ophalen in Cambridge en op de terugweg bezochten we weer een nieuw stadion. Dit keer het nieuwe onderkomen van Colchester United. Feyenoord zou een oefenwedstrijd op Oakwell spelen in Barnsley maar deze wedstrijd werd geannuleerd. In plaats daarvan bezochten we het stadion van Hull City en Bradford City (hé hé, eindelijk een ‘oud’ stadion).

Ook met de scooters waren we een weekendje in Engeland en na het zien van verschillende reportages op deze site nam het aantal geinteresseerden toe om ook een keertje een tripje te maken met Peenvogel Voetbalreizen B.V. Er werd een weekend gekozen en in eerste instantie was het plan om naar Londen te gaan. De overtocht + trein werd met Stenaline toch wel erg prijzig en ging ik op zoek naar alternatieven.

Die vond ik bij P&O Ferries waar we eerder dit jaar relatief goedkoop de plas overstaken met de scooter. Met tien man was de overtocht met twee keer de nachtboot rond de 60 euro per persoon. De wedstrijd die we kozen werd York City vs Grimsby Town. Twee clubs die nog niet zo lang geleden in de Football League speelden maar nu afgedaald zijn tot de Blue Square Bet Premier (Conference, vier niveaus onder The Premier League) . Beide clubs hebben aspiraties om hogerop te komen en York speelt nog in een lekker oldschool stadion.

Op vrijdag verzamelden we bij het gebouw van P&O in Europoort. Wat er toen allemaal gebeurde leest u hieronder.

York (Eng.). 15 oktober 2011. York City – Grimsby Town 2-1. Blue Square Bet Premier League.

Het reisprogramma.

The Pride of Hull. Helaas niet de Pride of Rotterdam, maar dat is mijn ogen toch Feyenoord.

De eerste biertjes in de Ierse pub aan boord.

Tijd voor de quiz.

Warren spiekt bij Sandra.

En Robin is de uiteindelijke winnaar.

Gerard en Sandra zijn in een goede bui.

Warren en vooral Menno regelen een tripje naar Dublin.

Omdat we zowel heen als terug dezelfde boot hadden hebben we de band aan boord (The Sound) twee keer gezien. Dat was allesbehalve vervelend want de jongens konden goed spelen.

In York.

Op naar een ontbijtje.

Sorry kabouter dat we je huisje op hebben gegeten. Een mega-paddenstoel.

De York Minster is samen met de dom van Keulen de grootste kathedraal boven de Alpen. Al in 627 stond er een houten kerk op dezelfde plaats. In 1472 was de kathedraal eindelijk klaar in de vorm zoals hij er nu nog steeds staat. De stijl van de kathedraal is vroeg-Engels.

York zelf is rond 71 na Christus opgericht door de Romeinen onder de naam Eboracum. Toen de Vikingen er kwamen veranderde de naam in Jorvik, een naam die je nu nog steeds tegenkomt in York (net zoals Ebor de afkorting van Eboracum). Engeland was destijds in twee delen gesplitst door de Romeinen en York was de hoofdstad van Britannia Inferior. Later veranderde deze naam langzaam aan in York. Het is een compacte stad met veel vakwerkhuizen en op sommige delen nog een intacte stadsmuur. Niet zo gek dat er zoveel toeristen op af komen.

Geheel onbescheiden noemen Yorkshiremen hun eigen graafschap ‘God’s Own County’ toegegeven, de keren dat ik in Yorkshire ben geweest kan ik niet anders constateren dat de natuur prachtig is. Yorkshire werd achtereenvolgens bewoond door de Kelten, de Romeinen, de Vikingen uit Denemarken en de Noormannen uit Noorwegen. Alsof dat niet genoeg was gingen ze daarna ook nog zelf op de vuist in de Rozenoorlog tegen naburig graafschap Lancashire. Uiteindelijk trouwde Henri VII met Elizabeth of York en werden de rode roos van Lancashire en witte roos van Yorkshire samengevoegd tot 1 bloem, de tudor roos en leefden ze nog lang en gelukkig.

Daarna kregen de protestanten en katholieken nog mot en ontstond er een burgeroorlog tussen de koning en het parlement. Ook de hongersnood en de zwarte dood kwamen nog even huishouden in Yorkshire. Al met al heeft dat Yorkshire dus een roerige periode achter de rug.

In Ye Olde Starre Inn namen wij een biertje. Het was er inmiddels tijd voor.

Op weg naar Bootham Crescent kom je weer langs The Minster.

Een van de stadspoorten. Via een trap kun je omhoog gaan en een groot deel van de stadsmuur bewandelen. Marc, Patrick en Brab hebben dat wel gedaan. Ik hield het bij een bliksem-bezoek.

Stadsmuur.

Walking down Bootham Crescent.

Bootham Crescent is sinds 1932 de thuishaven van York City toen de club het kocht van de York Cricket Club. In de tweede wereldoorlog diende een van de tribunes als schuilkelder voor luchtaanvallen van de Duitsers. Er viel een bom op de huizen achter de Shipton Street End en het stadion werd licht beschadigd.

Momenteel passen er 7872 mensen in het stadion. Het hoogste aantal toeschouwers kwam af op een FA Cup wedstrijd tegen Huddersfield Town in 1938. Maar liefst 28123 toeschouwers trok die wedstrijd.

Het hoofdgebouw heeft wel iets weg van een chalet.

Omdat het mij wel leuk leek om te melden dat een groep van 10 Nederlanders de oversteek zouden maken speciaal voor deze wedstrijd klom ik in de mail richting York. Ik kreeg een antwoord dat ze blijkbaar populair waren in Nederland want recent stond er ook al een groep Feyenoorders voor de deur van Bootham Crescent. Dit was in de periode dat de oefentrip naar Yorkshire gecancelled werd. Er waren dus wat mede-supporters op groundhoptour gegaan.

De PR afdeling van York bood ons ook nog een VIP-treatment aan maar na lang overleg hebben we daar toch van afgezien. Het leek ons leuker zelf ons plan te trekken en gewoon naar het stadion te gaan wanneer wij dat wilden. Wel leuk het hen leuk om een stukje over ons bezoek in het programma-boekje te plaatsen. In eerste instantie werd ons de toegang tot de social-club ontzegd omdat ze dachten dat we uitsupporters waren maar door het stukje zelfbevlekking in het programma-boekje werden we toch toegelaten. Onder de voorwaarde dat we een drankje zouden kopen. Dus.

In de social club pakten we het laatste half uur van Liverpool – Man Utd mee.

Balti-pie, balti-pie.

Vijftien pond voor de terraces, helaas geen kaartjes.

De club wil een nieuw stadion bouwen samen met de rugbyclub in York (hoewel de rugbyclub nu weer plannen heeft om hun eigen stadion te verbouwen). Een van de voornaamste redenen is dat het stadion een multi-purpose venue gaat worden met een Marks & Spencer filliaal erin.

Voor ons stadion-fetisjisten die van ouwe meuk houden zonde. Voor clubs in Engeland een bittere noodzaak want van de 30 clubs in de Premier League en Football Leagues die in de afgelopen 25 jaar een nieuw stadion hebben betrokken spelen er slechts drie in een lagere divisie dan toen ze nog op hun oude ground speelden en dat zijn Middlesbrough, Derby en Southampton. Maar deze drie clubs doen het dit seizoen erg goed in The Championship (op het moment van schrijven staan ze 1,2 en 3). Clubs als Scunthorpe, Sunderland, Stoke, Crawley, Reading, Wigan, Hull, Swansea, Burton, Doncaster en MK Dons zijn allemaal gestegen in de voetbalpyramide en wat te denken van Brighton waar het nieuwe stadion als een katalysator werkt.

Toerist!

De mascotte met daarachter de David Longhurst-stand. De Shipton Street End werd in 1990 hernoemd naar de David Longhurst Stand. David Longhurst was een speler van York City die op 8 september 1990 op 25 jarige leeftijd overleed op het veld door een hartaanval. Het was de eerste speler in bijna 70 jaar die overleed in een Football League wedstrijd in Engeland. In de 6 wedstrijden die hij speelde voor York City scoorde hij 2 keer.

De eerste hoge bal is een feit.

In de eerste secondes kreeg Grimsby Town al een grote kans. Vijf minuten later is het wel raak voor de bezoekers. De ruim 900 meegereisde fans van The Mariners konden juichen.

Grimsby Town degradeerde in het seizoen 2009-2010 voor het eerst in bijna 100 naar The Conference. De club speelt op Blundell Park sinds 1898 en dat is ook een stadion wat op mijn lijstje staat. Gezien het feit dat de boot naar Hull vrij goedkoop is zou dit zo maar eens een volgende trip kunnen worden.

In het seizoen 2003-2004 degradeerde York City uit de Football League naar de Conference nadat ze 20 wedstrijden op rij niet hadden gewonnen. In 2010 speelde York op Wembley de play-off final voor promotie naar The Football League. Op het heilige gras in Londen was Oxford United echter met 3-1 te sterk voor The Minstermen.

Blikvanger bij York City is dit seizoen spits Jason Walker. Na o.a. gespeeld te hebben bij Greenock Morton, Barrow, Morecambe en Luton Town speelt de rossige spits sinds dit seizoen voor York. In de eerste 13 wedstrijden maakte hij al 10 goals. Bij Barrow won hij de FA Trophy. Maar wat ie in deze wedstrijd deed! Bij een 0-1 stand pakte hij een hoge bal via een omhaal ineens op zijn slof en via de paal ging de bal in het doel. De mensen om ons heen konden het nauwelijks geloven. Wat een goal!!

Staande ovatie van The Mainstand.

In totaal bijna 4000 toeschouwers bij deze wedstrijd.

The Mainstand vanaf de andere kant gezien.

The turnstiles zijn dicht.

In de tweede helft bleef York verzorgd voetbal spelen. Veel combinaties over de grond en telkens de zijkanten opzoekend.

De keeper van Grimsby, McKeown speelde vorig seizoen nog voor Leonidas in Rotterdam.

Vlak voor tijd volgt de beloning voor het goede spel. 2-1 voor York City. Vlak daarvoor kreeg Grimsby een niet te missen kans die wel gemist bleek te worden.

Deze man had ons verhaal in het programmaboekje gelezen en kwam ons opzoeken. Robin kreeg een York City sjaal van hem die hij op zijn beurt weer aan de enige vrouw in het gezelschap heeft gegeven. Deze man vertelde allerlei leuke anecdotes, onder andere dat Steve McLaren op een steenworp van het stadion geboren is. En dat ze altijd, maakt niet uit met hoeveel ze zijn, een applaus geven als er omgeroepen wordt hoeveel uitfans er mee zijn gekomen.

De sjaal in kwestie. Volgende keer toch maar wat Feyenoord-spullen meenemen op zo’n tripje.

In de stoppage-time de bal in de ploeg proberen te houden.

En de scheids fluit af. Een belangrijke overwinning op weg naar promotie?

De trainer komt het applaus in ontvangst nemen.

Wachten op de taxi die ons weer naar de boot zou brengen. Taxi was met zo’n groep stukken goedkoper dan de trein.

Toch nog maar een biertje.

En een perencider voor Sandra.

ReisleiderT.

En Warren koopt na twee dagen piekeren eindelijk zijn mega-toblerone. Ik ben benieuwd hoe je die op moet eten. Het was weer een geweldige trip.

15 gedachte over “York City – Grimsby Town”
  1. Leuk verslag. Bijna alles zit erin: cultuur, bier, voetbal. Alleen mis ik het Indiaas eten. Als ik de foto’s zie, krijg ik meteen zin om erheen te gaan. Heb je nog iets gehoord over dat ze eind volgend seizoen definitief vertrekken? Was wel de planning, zover ik weet.

  2. Ja het gebrek aan Indiaas eten was een kleine teleurstelling voor velen inclusief de reisleider. Ik wilde eigenlijk Indiaas lunchen maar zat nog vol van het ontbijt en het kwam er eigenlijk gewoon niet van.

    Ze zijn nog bezig met het goedkeuren van het stadion. Maar eind volgend seizoen zou wel de beoogde verhuisdatum zijn.

  3. Leuk verslag. En ook om die harses van ex-buurman Robin weer eens te zien. Moest maar eens keer mee met Peenvogel Reizen B.V. Ik meld me ook maar eens een keer aan als basis-geinteresseerde.

    groet
    Rene

    1. Ik heb een weekend op het oog dat zowel Hull als Grimsby thuis spelen. Dan kunnen de mensen die van iets hoger niveau houden naar Hull City toe en de liefhebbers die al in het KC stadium geweest zijn naar Blundell Park.

  4. “Grimsby Town degradeerde in het seizoen 2009-2010 voor het eerst in bijna 100 naar The Conference. De club speelt op Blundell Park sinds 1898 en dat is ook een stadion wat op mijn lijstje staat. ” Been there, done that! 😉 Vorig seizoen geweest, de zaterdag voor Heerenveen-Feyenoord. Stadion is zeker de moeite waard, met de oudste main stand van de Football League waar ze inmiddels uitgedonderd zijn. Moesten alleen wel in de 70e minuut weg om de boot terug weer te halen. Vanaf R’dam gelijk door naar H’veen.

    1. OpschepperT met je ‘ik ben er al geweest’ 😉 haha.

      Ik ben er van de zomer twee keer langs gereden op de scooterT. Maar een wedstrijd wil ik er in de nabije toekomst wel gaan bezoeken.

Jouw reactie hier!