KFC Diest – KFC Eppegem

Diest, een stad waar wij Nederlanders een band mee hebben. O ja? hoor ik de trouwe bezoekers van deze site zeggen. Ja, de net geinstalleerde Koning Willem-Alexander heeft de titel “Baron van Diest”.

In 1499 kwam Diest door ruil in het bezit van Engelbrecht II van Nassau, graaf van Nassau. Diest bleef eigendom van het huis Oranje-Nassau tot 1795, toen de Zuidelijke Nederlanden bij Frankrijk werden aangehecht. De oudste zoon van Willem van Oranje, Philips Willem, ligt er begraven in de Sint-Sulpitiuskerk samen met zijn vrouw Anna van Buren (de achternaam waarmee Wim-Lex in 1986 de Elfstedentocht schaatste).

Van te voren had ik geen idee wat voor niveau we aan zouden treffen maar wat gespeur op internet naar het stadion zorgde ervoor dat ik wel zin had in een tripje naar onze Zuiderburen. Met Kees, Rene en Warren ging ik op hemelvaartsdag onderweg naar Diest. Een plaats waar ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord had.

diesteppegem001

Diest (Bel.). 9 mei 2013. KFC Diest – KFC Eppegem 1-1. 1e Provinciale Brabant.

Diest

In het centrum van de stad staat de Sint-Sulpitiuskerk. Deze Sint-Sulpitiuskerk werd gebouwd in de periode 1321 tot 1534 maar voor dat oude bouwwerk kwamen wij niet. Nee, wij kwam voor Stadion de Warande waar voor het laatst in het seizoen 1974-1975 voetbal op het hoogste niveau gespeeld werd.

En een kanon.

Tijd voor een biertje.

En je weet het. Drink altijd lokaal. Gildenbier uit Diest.

Het affiche van vandaag.

Het begijnhof van Diest ligt naast het stadion.

In 1909 werd Hooger Op Diest FC opgericht en kreeg stamnummer 41 (FC Antwerp uit 1880 heeft stamnummer 1) In 1948 ging de club een fusie aan met Standaard Athletiek Diest (uit 1922 met stamnummer 230). De nieuwe fusieclub ging FC Diest heten en behield stamnummer 41. In 1953 kreeg de club een koninklijke titel en ging KFC Diest heten. Na de degradatie naar de derde klasse in 1987 leek het over en uit en toen volgde in 1988 een fusie in de zomer van met FC Assent. De club ging verder als Koninklijke Tesamen Hogerop Diest, afgekort KTH Diest en met het stamnummer 41 van KFC Diest. In 2005 degradeerde ze naar de 1e Provinciale en niet veel later ging de club in vereffening en kreeg als straf een extra degradatie naar de Derde Provinciale.

De club nam opnieuw de oude naam, KFC Diest aan en ging weer in het zwart en wit spelen. Na twee promoties is de club nu een middenmoter in de 1e Provinciale.

In de kantine zicht op het veld.

Stand en programma. En een elftalfoto uit de jaren ’90.

Mainstand.

De terrace aan de overzijde.

Lichtmast…check. Oude toegangspoort…check. Keeper met lange broek in mei…check.

0-0 bij rust.

Tijd om eens een rondje te gaan lopen. Hoofdtribune.

Statribune aan overzijde.

Vlak na rust de 0-1.

En daarna volgden heel wat gele kaarten. En een rode kaart voor de thuisploeg. De Molen op de achtergrond maakt het plaatje af.

Met tien tegen elf valt toch de gelijkmaker.

En een rode kaart voor de uitspelende ploeg. Er vielen geen doelpunten meer. Of het ene punt KFC Diest gaat redden valt nog te bezien.

Na afloop door de oude toegangspoort naar buiten.

Oldskool terracing.

Voetbaltoerist!

Reservoir Dogs.

En een patat friet met stoofvlees. Mooi tripje.

4 gedachte over “KFC Diest – KFC Eppegem”
  1. Gaaf te lezen en te zien…Was hier ooit met HBO studiereis in de nawinter van 1986. Toen het elfstedentocht koud ook in België vroor. En natuurlijk het stadion in gegaan voor uitgebreid bezoekje. Is absoluut nog even saai en kaal en bijna oostduits als destijds. En daarom anno 2013 en later een pareltje om zijn nog bestaande éénvoud en lelijkheid….. Beterr dan al die moderne éénheids kits!

Jouw reactie hier!