12 jaar terug in Lissabon

Of we dit de hele dag gingen doen? De vraag stellen was hem beantwoorden. Menno en ik keken de vraagsteller aan en konden niet anders dan bevestigen dat wat ons betreft de wedstrijddag zou bestaan uit het slenteren van kroeg naar kroeg. Een flauw voorjaarszonnetje bescheen het Christusbeeld aan de andere kant van de Taag.

DSC08138

Ik was op woensdagavond al in de hoofdstad van Portugal gearriveerd. Aankomen in een vreemde stad in het donker zorgt bij mij altijd voor wat reizigerskriebels. Als de zon onder is hebben grote steden vaak een heel ander dynamiek. Een kroeg om de hoek van het hotel zag er goed genoeg uit om een paar biertjes te gaan drinken. De rest zou pas op donderdag arriveren en alleen aan de bar zitten is meer iets voor dronkelappen.

Op het televisiescherm in de hoek van de kroeg begon een uitzending van het Portugese sportjournaal. Ruud Gullit had het er over ‘sexy-football’. Op de straat buiten het café waren dames van lichte zeden op zoek naar klandizie. Ik wandelde langs statige huizen op weg naar mijn hotel.

Lissabon (1)

Na het ontbijt op de wedstrijddag nam ik de metro naar het centrum waar ik de rest ontmoette. Ze hadden er vanaf Brussel al een hele dag opzitten. In een poging de toerist uit te hangen besloten we een tram langs alle highlights te nemen. Het was best een goed idee alleen kwam de tram maar niet opdagen. Een kroeg tegenover de halte bood uitkomst.

DSC08141

En zo brachten we de dag door terwijl we steeds meer bekenden tegenkwamen. Van kroeg naar toeristische trekpleister en van trekpleister naar kroeg.

DSC08171

Voetbalsupporters nemen bij voorkeur pleinen in. Enerzijds strategisch. Want je kunt, mocht de situatie zich voordoen, alle kanten op. Maar met verzamelen op een plein laat je ook zien aan de inwoners dat je er bent. ‘Wij zijn hier en nemen jullie belangrijkste plein in beslag’. Bij voorkeur hang je ook nog eens wat vlaggen aan een beeld. Exact de dingen die wij ook deden op die donderdag in februari.

DSC08208

Bier kwam in grote plastic glazen en dat kwam het aantal onnavolgbare acties door het Legioen ten goede. Er werden oude vrouwtjes ten huwelijk gevraagd en Aziatische toeristen toegezongen. Het fraaie stadion was verre van uitverkocht en tijdens de aftrap zorgde de aanwezigheid van de plaatselijke politie voor wat commotie in het uitvak. Er was wat gedoe met vlaggen en toen de lucht opklaarde stond Feyenoord 0-1 voor.

DSC08288

Uiteraard ging de wedstrijd verloren, zoals zo vaak met Europese uitwedstrijden. Het meegereisde Legioen werd bedankt en ik zocht moe mijn hotelkamer op. Het was weer een mooie trip.

Lissabon (20)

Jouw reactie hier!