Ok, mijn ‘onderzoekje’ gisteren had een lacune. In de Eredivisie worden slechts 17 thuiswedstrijden in de competitie gespeeld. In de Premier League zijn dat er met 20 clubs negentien. In de drie divisies eronder spelen alle clubs 23 keer thuis.

kinderkaartje

Hoe is de verhouding dan? Feyenoord speelt dus 17 keer thuis met een seizoenskaart van 275 euro. Dat is 16,20 euro per wedstrijd. Met de huidige koers zou dat op een cent na 13 Britse pond zijn. Nu kunnen we dus terug gaan rekenen.

Competitie Aantal thuiswedstrijden Feyenoord-norm Totaalprijs
Premier League 19 13 pond 247 pond
Championship 23 13 pond 299 pond
League One 23 13 pond 299 pond
League Two 23 13 pond 299 pond

Ok, als je het per wedstrijd gaat bekijken komer er wel wat meer clubs in aanmerking. Daar gaan we weer. Hier staat het hele onderzoek. De Premier League kunnen we gelijk overslaan. Daar is de goedkoopste seizoenskaart 299 pond en we hebben daar qua wedstrijden maar 247 pond te besteden.

Premier League

Nope, nee. Alleen Manchester City komt in de buurt.

Score 0/20

The Championship

Okidoki. Al zou Feyenoord dus in The Championship spelen en 13 pond per wedstrijd vragen dan zou een seizoenskaart op 299 pond uitkomen. Bij welke clubs is een SCC goedkoper dan 299 pond?

Dat zijn Birmingham City, Blackburn Rovers, Blackpool, Charlton Athletic, Derby County, Fulham, Huddersfield Town en Wigan Athletic.

Score 8/24

League One

Hier hetzelfde verhaal. Al zou Feyenoord in League One spelen met een gemiddeld kaartje van 13 pond. Bij hoeveel clubs zou een seizoenskaart zou ik onder de 299 pond een seizoenskaart kunnen kopen? Bij Coventry City, Walsall, Gillingham, Rochdale, Crewe Alexandra, Fleetwood, Yeovil, Peterborough, Scunthorpe, Leyton Orient, Doncaster, Barnsley, Bradford en Bristol City dus. Deze komen allemaal in aanmerking.

Score 14/24

League Two

Al zouden we heel slecht zijn hé. Een beetje het niveau dat je je keeper van je aartsrivaal koopt en niet fitte verdedigers aantrekt. Dan zouden we wellicht in League Two spelen. En met 13 pond gemiddeld kun je voor (minder dan) 299 pond een seizoenskaart voor de volgende clubs kopen.

Bury, Burton Albion, Tranmere Rovers, Morecambe, Cambridge United, AFC Wimbledon, Cheltenham Town, Wycombe Wanderers, Newport County, Exeter City, Stevenage, Dagenham and Redbridge, York City, Hartlepool United, Accrington Stanley, Oxford United, Mansfield Town, Portsmouth, Shrewsbury Town, Luton Town, Northampton Town en Plymouth Argyle

Score 22/24

Conclusie: Als je 13 pond per wedstrijd hanteert kun je bij 44 van de 92 clubs een seizoenskaart kopen. Daarbij moet opgemerkt worden dat 36 van die 44 clubs in de onderste twee divisies spelen. Niet echt het niveau dat je kunt vergelijken met de Eredivisie. En ondanks dat onze eigen Kuip dringend een opknapbeurt nodig heeft zijn de faciliteiten niet te vergelijken met veel van de clubs in League One en Two.

Restricted view bij Southend.

Door Jeroen

Jouw reactie hier!