Fortuna Düsseldorf – FC Ingolstadt 04

Feyenoord had op zaterdagavond gewonnen van Heracles dus de zondag was een uitgelezen moment voor een groundhop-trip. Ditmaal naar onze Oosterburen en voor ons Feyenoorders bekend terrein. De Esprit Arena staat namelijk op de plek waar ooit het Rheinstadion stond. En daar was ik getuige van hoe Feyenoord met 2-2 gelijk speelde tegen Borussia Monchengladbach.

Op zondagochtend haalde ik Menno, René, en Kees op. In Brabant sloten Frank, Dominique en Ed zich bij ons aan. Na ruim twee en een half uur rijden kwamen we aan bij de Esprit Arena, het stadion van Fortuna Dusseldorf. Met plek voor 51.000 toeschouwers net zo groot als onze eigen Kuip.

Dusseldorf (Dui.), 13 februari 2011. Fortuna Düsseldorf – FC Ingolstadt 04 3-1 (2e Bundesliga)

Het parkeerterrein kwam mij nog wel bekend voor van de wedstrijd van Feyenoord tegen Borussia Monchengladbach.

Duitsland heeft het songfestival gewonnen en het Oostblok en homo-evenement bij uitstek wordt gehouden in de Esprit Arena. Om die reden kan Fortuna Dusseldorf maar liefst drie wedstrijden niet in eigen huis spelen. De wedstrijden bij de buren (Keulen, Aken, Monchengladbach) spelen ligt ook gevoelig dus vandaar dat er een tijdelijk onderkomen met plaats voor 20.000 toeschouwers naast de Esprit Arena wordt gebouwd. Het moet niet gekker worden.

Het tijdelijke stadion in opbouw.

Inclusief skyboxen.

Op naar de Esprit-Arena. Op het moment van openen was vaste bespeler Fortuna Dusseldorf nog Regionalligist. Het aantal toeschouwers bij de openingswedstrijd 38.123 is nog steeds het hoogste aantal toeschouwers bij een Regionalliga-wedstrijd.

De binnenkant deed ons erg denken aan een vliegveld. Met het geluid van opstijgende vliegtuigen van de nabij gelegen luchthaven niet eens zo’n gek idee. Het was tijd om de inwendige mens te verzorgen. Met bier en bratwurst.

Currywurst mit pommes.

Even een kijkje buiten nemen. Door de gevel heb je niet het idee bij een stadion te staan. De trappen maken dan weer veel goed.

San Siro?

De 04 in de naam van Ingolstadt doet vermoeden dat we met een hele oude club te maken hebben. Niets is minder waar. De club onstond in 2004 door een fusie van MTV Ingolstadt (uit 1905) en ESV Ingolstadt (uit 1919). In 2005 speelde de club in de Bayernliga en door een kanpioenschap kwamen ze het jaar later in de Regionalliga uit. In 2008 promoveerde de club naar de tweede Bundesliga en na een jaartje derde bundesliga spelen ze nu weer op het tweede Duitse niveau.

Flugzeug.

Biertje.

Serieusaard die Jeroen.

Fortuna Dusseldorf is nauw verbonden met de punkband Toten Hosen. De band is een aantal malen financieel in de bres gesprongen. Dat was wel nodig want in het seizoen ’01-’02 degradeerde de club naar de Oberliga (het vierde niveau) en verkaste men tijdelijk naar het Paul Janes-stadion met slechts 8700 plaatsen.

Tifo-actie en we kunnen beginnen.

Wedstrijd tussen de nummers 11 en 17 van de tweede Bundesliga. FC Ingolstadt 04 staat er niet al te best voor. Alleen Arminia Bielefeld, die in 2009 nog in de Bundeslige speelde, staat lager. Ingolstadt moet vrezen voor degradatie naar de derde Bundesliga.

Op slag van rust 1-0. En het sein voor mij om een rondje door het stadion te gaan wandelen.

Onze tribune.

De andere kant was helemaal leeg. Het aantal toeschouwers was vandaag 20.700.

Een rood-wit logo met een F.

Door een penalty vlak na rust wordt het 1-1.Na een aantal promoties speelt FC Ingolstadt sinds het seizoen ’08-’09 in de tweede bundesliga.

Vrije trap voor Fortuna Dusseldorf. En daar valt de 2-1 uit. Op de foto hieronder kan de keeper de bal alleen nog maar uit het net halen.

Ook Fortuna Dusseldorf heeft roerige tijden gekend. In 1978 verloren ze de UEFA-Cup finale na verlenging met 4-3 van FC Barcelona. Nog geen 15 jaar later (in het seizoen ’92-’93) eindigde catastrofaal voor de Dusseldorfers met een 21ste plaats in de tweede Bundesliga en een degradatie naar de Oberliga Nordrhein (destijds het derde niveau). Nadat ze weer opgekrabbeld waren en na twee promoties op rij weer in de Bundesliga speelden kwam het absolute dieptepunt in 2002 toen de club degradeerde naar de Oberliga.

Door een penalty wordt het zelfs binnen het uur drie tegen een.

Weinig lol voor ene lichtmasten liefhebberT.

Tevreden keren wij huiswaarts.

Jouw reactie hier!