Aanstaande zondag is het Feyenoord- SC Heerenveen. In een stijf uitverkochte Kuip uiteraard. Hoe anders was dat op 21 oktober 1990 toen Feyenoord en sc Heerenveen voor het eerst tegen elkaar speelden in de Nederlandse Eredivisie (op dat moment de PTT-Telecompetitie genaamd) en er 14562 toeschouwers op deze wedstrijd afkwamen.

Voor die tijd kwamen beide clubs elkaar drie keer tegen in het toernooi om de KNVB Beker, waarbij Feyenoord alle keren aan het langste eind trok (waarvan eentje via strafschoppen). In het seizoen 1942-43 werd Feyenoord, toen nog Feijenoord geheten, afdelingskampioen in de Eerste Klasse van de KNVB. In de Kampioenscompetitie won Feyenoord destijds tweemaal van de Friezen, maar moest de titel aan ADO overlaten. De Hagenezen hadden de kwalijke reuk een NSB-club te zijn tijdens de oorlog (ze werden kampioen in 1942 én 1943) en Feyenoord werd dus geen kampioen, maar speelde wel voor het eerst in haar bestaan tegen Sportclub Heerenveen.

scunthorpe002

Het duurde dus maar liefst zevenenveertig jaar voordat beide clubs elkaar in competitieverband troffen. Het competitiedebuut in De Kuip voor de Friezen was goed, want sc Heerenveen keerde met een 1-1 gelijkspel huiswaarts. De grillige linksbuiten Lubbe van Dijk scoorde met een prachtige knal van afstand de enige Friese treffer na een uurtje spelen. Voor Feyenoord scoorde de Tsjech Stanislav Griga al na 10 minuten.

Seizoenskaart9091

Bij Heerenveen stonden spelers als Maarten de Jong, Gertjan Verbeek en Harry Decheiver in de basis. Feyenoord kende weinig verrassingen in de opstelling. Gunder Bengtsson stuurde de volgende 11 de wei in: De Goey, Lokhoff, Fräser, Metgod, Heus, Taument, Sabau, Scholten, Blinker, Griga, Van der Laan. Ook kwamen Kiprich en Piet Keur nog binnen de lijnen. Dat mocht niet baten want Feyenoord speelde gelijk.

Het jaar ervoor was Feyenoord teleurstellend elfde geworden. Ook in het seizoen ’90-’91 wist Bengtsson de club niet op de rails te krijgen. In maart 1991 werden hij en Pim Verbeek aan de kant gezet en vervangen door Wim Jansen. De rest is geschiedenis. Feyenoord won de beker en de weg naar boven werd ingezet.

Hieronder nog wat pagina’s uit het programmaboekje van destijds. Eerlijk geleend van mijn grote vriend Kees.

scunthorpe003

Het antwoord op de vraag in het artikel is nee. De Wolf kwam niet in actie tijdens deze wedstrijd.

scunthorpe004

SVV uit voor 24.000 toeschouwers. SVV speelde wel in De Kuip.

scunthorpe005

Nummer 7 Dwight Blackson, mooi voor de nodige quizvragen.

Door Jeroen

2 gedachte over “Feyenoord – Heerenveen, 21 oktober 1990”
  1. Heerlijk stukje uit de oude doos, vooral die seizoenkaart, heb net zo’n exemplaar ergens in de plakboeken…
    Ben trouwens blij dat je afgelopen weekend toch nog een biertje hebt kunnen drinken voor de wedstrijd ondanks alle media-aandacht…
    Mooi verhaal weer, Engeland blijft toch het Walhalla qua voetbal.

Jouw reactie hier!