Aanstaande zondag is het Feyenoord – Go Ahead Eagles. Een club die je, als ik het goed begrijp, als voetbalsupporter anno 2014 heel erg cult moet vinden. Net zoals Simon Kistemaker. Nooit echt begrepen maar ik ben dan ook geen bewaker van het voetbalcultuur (de aderlaarshorst is wél een heel tof stadion trouwens). Nee, ik ben ongeneeslijk Feyenoorder (copyright Robin).

gremio005

Bovenstaand programmaboekje komt uit seizoen 1985-1986. Het seizoen dat ik, zoals in den treure herhaald op deze website, voor het eerst een wedstrijd in De Kuip zag. Dat was niet deze wedstrijd en het boekje is dan ook van mijn grote vriend Kees. Feyenoord begon voortvarend aan het seizoen met winstpartijen tegen VVV en tegen Heracles. In de derde wedstrijd werd verloren van Roda JC en toen stond deze midweekse wedstrijd op het programma.

In zijn column hieronder hoopt trainer Ab Fafié op een wisselwerking tussen het publiek en de spelers én hij heeft er vertrouwen in dat er in deze twee wedstrijden vier punten gepakt gaan woorden. Voor de wat jongere lezers, in het seizoen ’85-’86 kreeg je nog twee punten voor een overwinning.

gremio006

Aankoop John Eriksen kreeg in de aanloop naar deze wedstrijd nog vrijaf omdat zijn overgang van Mulhouse naar Feyenoord hem niet in de koude kleren was gaan zitten. Hij betaalde dit terug aan de trainer door in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles te scoren. En met twee goals van Tahamata, eentje van Duut en eentje van Mario Been kwam de 5-0 uitslag op de borden. Op deze wedstrijd kwamen exact 15.000 mensen op af. Alhoewel, de makers van het programmaboekje hebben ze het zich makkelijk gemaakt. Op alle wedstrijden (uit en thuis) kwam een mooi rond aantal toeschouwers af.

gremio007

De wedstrijd tegen NEC werd overigens ook gewonnen door een goal van de in 2002 overleden Eriksen. Ook in de negen wedstrijden daarna werd niet verloren. Totdat ik voor het eerst in De Kuip kwam. Dat had een voorbode moeten zijn. Dat je niet voor de lol geen Feyenoorder bent geworden. En voor de prijzen ook niet trouwens.

gremio008

Een aantal clubs uit deze twee divisies bestaan niet meer als zodanig. SVV, Wageningen, Veendam, Haarlem en RBC zijn allemaal uit het profvoetbal verdwenen. De Eagles niet, die zijn springlevend. Al zal Feyenoord dat adelaartje aanstaande zondag netjes in zijn kooi opsluiten. Roofvogels horen niet thuis in de grote stad.

Door Jeroen

5 gedachte over “Feyenoord – GA Eagles, 29 jaar geleden.”
  1. Go Ahead Eagles is wel een gerse tegenstander, dat dan weer wel.
    Ik mag ze wel, maar als heel Nederland (behalve Zwolle denk ik) dat gaat vinden haak ik af……

  2. Wel grappig om te zien welke clubs toen in de eredivisie en eerste divisie speelden. Vitesse en Heerenveen bijvoorbeeld gewoon laag op de ranglijst in de Eerste Divisie.
    Verder ben ik een Eagles supporter en de hele discussie over dat wij een cultclub zijn wordt meer buiten Deventer gevoerd heb ik het idee. Mij interesseert het niet zoveel. Ik geloof dat het meer komt doordat we na 17 jaar terug zijn en een oud gaar stadion hebben. Opeens valt het op en krijgt iedereen en hang naar het verleden. Dat is dan cult. Of men ons schattig vindt vraag ik me af, we moeten overal met een combi heen 🙂

    1. Die combi afgelopen zondag was echt schandalig. Eagles en Feyenoord liggen elkaar gewoon goed. Ik vond het wel tof dat jullie gewoon een vol uitvak meehadden. Daar kunnen clubs als Utrecht enzo nog wat van leren.

Jouw reactie hier!