Door een eerder bezoek aan Southend wist ik dat er tussen de deze pub, the Lamb & Lion, en ons hotel geen kroeg meer zou zitten. Van de buitenkant was de pub niet erg uitnodigend maar om nu zo vroeg al in de hotelbar te eindigen dat was ook weer niet de bedoeling.

Buiten hing een banner met daarop ‘watch premier league football here’. Op dit tijdstip werd er geen voetbal getoond op het grote tv-scherm, maar was er de Engelse versie van ‘sterren springen van de schans’ te zien. De optie ‘hotelbar’ werd weer overwogen, zeker omdat de pub nogal fel verlicht was.

Achter de toog stond een kerel die op de afgeslankte versie van de Buster Bloodvessel leek, de zanger van Bad Manners. Ook had hij wel wat weg van Tom Kerridge, een Engelse tv-kok.

Maar twee tv-koks op 1 dag ontmoeten zou wel wat teveel van het goede geweest zijn. In de social club van Roots Hall, het stadion van Southend United, kwamen we Gregg Wallace tegen. Hij bleek een fan van Millwall te zijn. De club waartegen Southend United die middag moest spelen in de derde ronde van de FA Cup. Een zeer amaibele man die zijn zakje chips met net zoveel smaak naar binnen werkt als hij op televisie bij een ‘michelinsterrengerecht’ doet. Corrr.

Bij het biljart in de pub waren een paar ‘chavs’ bezig met een spelletje pool. Waar je ook in Engeland bent, de chavs hebben hun eigen klederdracht, witte gympen en een grijze joggingbroek. Iets waar de Arctic Monkeys  het volgende over zingen:

“Well oh they might wear classic Reeboks
Or knackered Converse
Or tracky bottoms tucked in socks”

Ik had de klassieke fout gemaakt om na de pints voor de wedstrijd ook bier te bestellen bij het Indiase restaurant. Ik zat vol en in de Lamb & Lion dronk ik mijn pint met lange tanden op. Dit zou geen latertje worden.

De wedstrijd had alles wat bekervoetbal mooi maakt. Southend uit League two (het vierde niveau) was stukken beter dan Millwall uit the Championship (het tweede niveau). Het stadion zat behoorlijk vol en uit Londen waren flink wat fans meegekomen. Het regende dat het goot en tot overmaat van ramp vielen de lichtmasten ook nog eens uit.

Eerder die dag voldeed het stadje aan alle cliché’s die je kunt bedenken over Engelse steden aan de kust. Het waaide en het was er in sommige delen vrij troosteloos. Morrissey had weer eens gelijk.

“This is the coastal town
That they forgot to close down”

In de Lamb & Lion werd het langzamerhand drukker en drukker.  Op het scherm werd overgeschakeld naar een ander kanaal. Met grote rode letters kwam er een knipperend ‘karaoke’ in beeld. Ook dat nog.

De clientèle van de Lamb & Lion leek zo weggelopen te zijn uit Maaskantje en Flodder. Een kerel met een mat zong liedjes van Journey en in een hoek van de bar hadden moeder en dochter besloten hetzelfde, weinig verhullende, outfit aan te trekken. Toen de bareigenaar een nummer van Madness besloot te zingen twijfelde ik even of het toch niet Buster Bloodvessel was. De pub ging los.

We bleken niet de enige buitenlanders te zijn. Aan onze tafel kwam een Australisch koppeltje zitten. Ze hadden recent besloten om leraar in Europa te gaan worden en hadden hun zinnen op Parijs gezet. Dat leek hun wel een mooie plek om te gaan wonen en werken. Totdat ze erachter kwamen dat ze in Parijs (en heel Frankrijk) Frans spraken. Dat wisten ze niet. Ik had gelijk al medelijden met de kindertjes die door hen onderricht zouden gaan worden.

In plaats van Frankrijk werd het dus Engeland en meer specifiek Southend. Ze waren er net een paar weken en de Lamb & Lion was hun regular geworden. Veel verstand van de wereld hadden ze wellicht nog niet maar zingen konden ze wel (check haar YT kanaal). Zij had een voorliefde voor liedjes van Abba en dat stak ze niet onder stoelen of banken. ‘Everybody loves Abba’ was haar adagium, en wie waren wij om daar tegenin te gaan?

Op het krakkemikkige Roots Hall werd Millwall met 4-1 verslagen en vond daar zijn Waterloo. Uren later zongen wij het nummer mee in de Lamb & Lion. Niet naar de hotelbar gaan bleek de juiste keuze. Al dacht ik daar een dag later iets genuanceerder over, ook ik vond mijn waterloo 😉

Klik hier voor het wedstrijdverslag.

 

Door Jeroen

Jouw reactie hier!