Voorbeschouwing Feyenoord-AZ

Aanstaande zondag is het dus Feyenoord-AZ. Zoals zo vaak heb ik op deze site melding gemaakt over het feit dat dit ook de allereerste wedstrijd was die ik ooit van Feyenoord zag. Tot aan de laatste klas van de lagere school gaf ik niet zoveel om voetbal. Star Wars, soldaatje spelen en reggae hadden destijds meer mijn interesse. Op de braderie van 1984 in Bergschenhoek kon je penalty schieten op een heuse keeper en iedere deelnemer kreeg een poster van Feyenoord na afloop. Mijn schot was waarschijnlijk een simpel rollertje maar de poster maakte alles goed. Niet veel later kreeg mijn vader bij de slijter hier op het dorp ook een Feyenoord-poster en beide kleinoden belandden bij mij aan de muur.

Mijn eerste voetbalkaartje

Mijn opa en een aantal ooms waren/zijn ook voor Feyenoord en de keuze om deze posters op te hangen en dus ook voor Feyenoord te worden was in eigenlijk wel een logische. Van iemand die nooit echt van voetbal hield was ik in een keer een Feyenoord-supporter. Vanaf dat moment begon ik naar de radioverslagen te luisteren en de krant in de gaten te houden wat Feyenoord deed.

Of ik lang aan mijn vader zijn hoofd heb gezeurd om me mee te nemen naar De Kuip weet ik niet maar op 13 november 1985 was het zover. Met een collega van mijn vader en mijn vader ging ik voor de eerste keer naar het stadion. Samen met Dimitri namen we met nog zo’n 7810 mensen plaats op de tribune. Het was een woensdagavond en nogal mistig. De lichtmasten gaven de grasmat een onnatuurlijk groene kleur en ondanks het behoorlijk lege stadion was het overweldigend. Zo moeten jongetjes zich nog steeds voelen als ze voor de eerste keer aan de hand meegenomen worden naar het stadion. Een schitterend schouwspel.

Hoge verwachtingen

Het elftal van Feyenoord was in 1985 een mengeling van het kampioenselftal van 1984 aangevuld met wat afdankertjes van onze aartsrivaal (wat te denken van Rep, Molenaar en Tahamata in de basisopstelling). Van de Franse tweededivisionist Mulhouse had Feyenoord John Eriksen overgenomen. Deze Deen had eerst bij Roda JC gespeeld en in vijf seizoenen 80 goals gemaakt. Ook bij Feyenoord zou de in 2002 overleden Eriksen aan een respectabel totaal van 22 goals komen in het seizoen ’85-’86.

Het seizoen ervoor was kampioen Feyenoord teleurstellend derde geworden en zagen ze sterspeler Ruud Gullit vertrekken naar concurrent PSV. Spelers als Tahamata en Sørensen waren al dertig en hoewel dat moeilijk valt terug te vinden waren de verwachtingen toch hoog aan het begin van het seizoen (de traditionele top-drie maakte toen echt nog de dienst uit). Feyenoord begon het seizoen niet eens slecht,  van de veertien voorgaande wedstrijden verloor Feyenoord alleen in Kerkrade en wonnen ze in Amsterdam. Uit bij laagvliegers Den Bosch en MVV werd teleurstellend gelijkgespeeld.

Mijn eerste goal in De Kuip

De eerste goal die ik zag werd wel gemaakt door een echte Rotterdammer en een jongen van Zuid. Al na 3 minuten kopte Henk Duut de bal tegen de touwen. Lang kon Feyenoord echter niet van de voorsprong genieten.

Onderschrift uit het Algemeen Dagblad van 14 november 1985 luidde : Feyenoord komt via een kopbal van Duut op 1-0. Maar de avond zou voor de Rotterdammers inktzwart worden want AZ sloeg meedogenloos terug 3-4.

Een paar minuten later zorgde Kees Kist (bestaan er Hollandsere voetbalnamen?) voor de gelijkmaker. Frappant genoeg speelde diezelfde Kist een seizoen voordat Eriksen er speelde bij dezelfde club in Frankrijk. Sigi Lens (nu een zaakwaarnemer – vies woord) zorgde voor de voorsprong van (toen nog) AZ’67 waarna John Rep op het half uur gelijkmaakte. Toch zou het niet Feyenoord zijn die met een voorsprong de rust in zou gaan. De Engelsman David Loggie (die nog bij York City heeft gespeeld) zorgde voor 2-3 vlak voor rust.

Mistig

Veel supporters op vak-S hadden die derde goal van de Alkmaarders nauwelijks gezien, het was inmiddels erg mistig geworden. De tweede helft zou Feyenoord de andere kant (dus vanaf vak-S) op gaan voetballen en de wetenschap dat ze wellicht een Feyenoord-goal zouden missen zorgde ervoor dat de fans vanuit Vak-S zich een plaatsje op de Maastribune wilde verschaffen. Dit gebeurde door de deur van de kantine te forceren onder de Maastribune en Dimitri en ik zorgden voor een veilige plek door op de sokkel van de voetballer van Hendrik Chabot te klimmen. De nog traditionele geklede suppoosten waren nauwelijks opgewassen tegen de opgeschoten jeugd en lieten het maar begaan.

De voetballer van Hendrik Chabot (1937)

Met de mannen van vak-S op de parterre duurde het niet heel lang voordat de gelijkmaker viel. Jan Sørensen, overgekomen van FC Twente, scoorde een van zijn 8 goals dat seizoen. In de verdediging van AZ’67 speelden Paul Nortan en Ruud Heus, beide spelers zouden niet veel later in het rood en wit van Feyenoord spelen. Een kwartier voor tijd zorgde Lens met zijn tweede goal voor een rouwstemming in De Kuip en verpestte hij mijn debuut bij een voetbalwedstrijd.

Liefde voor Feyenoord

Het seizoen ’85-’86 eindigde in mineur want Feyenoord werd derde met een straatlengte achterstand op kampioen PSV. Het verschil bedroeg maar liefst 16 punten en destijds kreeg je nog twee punten voor een overwinning. Feyenoord won dat seizoen behalve in Amsterdam ook de klassieker in eigen huis maar daar tegenover stonden thuisnederlagen tegen VVV en verloren wedstrijden in Eindhoven, Groningen en Nijmegen (op mijn dertiende verjaardag, ik zat met mijn oor tegen de box van de radio aan en maande de visite tot stilte).

Ondanks de thuisnederlaag tegen AZ’67 op een koude novemberavond en een matig seizoen kon ik niet wachten om opnieuw naar het stadion te gaan. Dat zou pas een seizoen later zijn op 31 augustus 1986 tegen Haarlem (2-1 winst) en in datzelfde seizoen volgden nog een aantal wedstrijden. De liefde voor Feyenoord was in alle hevigheid losgebarsten.

OPSTELLING

Feyenoord : Hiele, Duut, Troost, Wijnstekers, Been, Keje Molenaar, Sørensen, Brard, Eriksen, Rep en Tahamata

WISSELS

(46 min)
Keje Molenaar (uit)
Roos (in)

(80 min)
Eriksen (uit)
Monkou (in)

WEDSTRIJDDETAILS

Competitie: Eredivisie
Datum: 13/11/1985
Locatie: Stadion Feijenoord (Rotterdam)
Aantal toeschouwers: 7815
Arbitrage: Bakker

WEDSTRIJDVERLOOP

3. Duut 1-0
7. Kist 1-1
16. Lens 1-2
29. Rep 2-2
35. Loggie 2-3
52. Sørensen 3-3
76. Lens 3-4

14 reacties

 1. Goed verhaal joh. Ook ik was aanwezig (en Jan dus ook). Wat ik vooral nog weet is die tocht van de ene kant naar de andere omdat we anders de doelpunten zouden missen. Dat kon ook makkelijk met zo weinig mensen in de kuip. Aangezien az nu ook maar een handvol mensen meeneemt naar uitwedstrijden (zelfs in het kampioensjaar een paar seizoenen terug) dus zal dat toen niet veel beter zijn geweest. Van risico was dus geen sprake.
  Ik wordt oud want vind deze verhalen uit de oude doos geweldig.

 2. Slijterij Toussaint op de Noordeindseweg. Opening door Bennie Wijnstekers die met viltstift een handtekening op mijn Feyenoord Forever sjawl plantte! Ik hou van deze oude verhalen Peen en elke keer als we naar vak W lopen raken Dave en ik even de voetbalschoen van Chabot aan, brengt geluk!!!!!!

  Love this!

 3. Mensen, ik word er bijna verlegen van….Ik heb nog wel meer krantenknipselTs waar ik een verhaaltje omheen wil gaan schrijven. Site moet toch een beetje gevuld blijven hé.

 4. Kan deze wedstrijd nog steeds herinneren. Drie dagen later ging ik samen met m vriendin voor een jaar naar Australie. Dus nog een keer met vriendin naar Feyenoord. Was die avond blijkbaar een beetje fris want ze hield (zo beweert zij nog steeds stellig) een blaasontsteking aan dit avondje over. En openbaarde zich pas in Australie. En dat is knap onhandig als je moet liften.
  Nog een beeld dat mij voor ogen staat. Simon Tahamata die net doet alsof hij een stoeltje, dat op het veld was gegooid, terug de tribune op wilt gooien maar het dan lachend voor het hek werpt.
  Op Vak t begonnen en toen inderdaad de tweede helft naar de andere kant gegaan.

Jouw reactie hier!