Support ons

‘Support ons’ Het lijkt op een noodkreet die je wel eens ziet op een poster over ramp in een ver tropisch land. Ellende veroorzaakt door een cycloon met vrouwennaam. Op de poster in de bushalte kijkt een meisje met ravenzwart haar treurig in de camera. De kreet ‘support ons’ lijkt in de verste verte niets met sport te maken hebben.

Toch speelde Feyenoord eenmaal in shirts met deze tekst als opdruk. Niet zozeer om de club financieel te steunen (iets wat in die dagen overigens hard nodig was). Nee met deze ‘reclame’ op de borst waren de eens stoere havenarbeiders van zuid wanhopig op zoek naar de steun van haar supporters.

Financieel én sportief (vaak gaan die twee zaken hand in hand, ironisch genoeg de naam van ons clublied) zijn het aan het einde van de jaren tachtig inktzwarte tijden voor de Rotterdammers. Het seizoen ‘88-’89 is onder trainer Rob Jacobs met een vierde plaats nog redelijk afgesloten. De vierde plek gaf destijds recht op UEFA-Cup voetbal en dat was na een seizoen ervan verstoken geweest te zijn een welkome bron van inkomsten voor de stadionclub. Trainer Jacobs botst echter veelvuldig met technisch directeur Kraay en vertrekt naar de Griekse competitie. Hij wordt opgevolgd door de kroonprins van het trainersgilde: Pim Verbeek.

Het seizoen ‘89-’90 onder nieuwe trainer Verbeek begint dramatisch. Op de eerste speeldag gaat Feyenoord met 3-0 kansloos onderuit in de Galgenwaard. Gevolgd door een schamele 1-1 in De Kuip op de woensdagavond erna tegen FC Volendam. Een paar dagen later komt Fortuna Sittard op bezoek in Rotterdam en wanneer de Limburgers een 0-2 voorsprong nemen is de maat vol.

Het speelveld wordt bestormd door de eigen aanhang en de spelers worden de catacomben ingejaagd. De spreekkoren richten zich op het bestuur, niet voor de laatste keer in al die jaren dat ik naar Feyenoord ga. Ook ik sta uiteindelijk (eventjes) op het veld. Niet zozeer om mijn woede te uiten maar meer omdat ik nog nooit op het veld geweest was.

De twee (uit)wedstrijden erna volgt er weinig verbetering. Bij Haarlem (3-1) en Vitesse (2-1) wordt verloren en Feyenoord bungelt onderaan de ranglijst. Het grote voetbalbolwerk van Rotterdam is het lachertje van de Eredivisie.

De volgende thuiswedstrijd is tegen FC Groningen, de tegenstander van aanstaande zaterdag, en de club vreest voor nog meer ongeregeldheden en doet een bijzonder beroep op haar fans. In plaats van sponsor HCS (die bestaan overigens nog, zelfs het logo is bijna hetzelfde) staat er ‘Support ons’ op het rood-witte shirt.

De wedstrijd die volgt, voor slechts 10.113 getrouwen, is exemplarisch voor het hele seizoen. Na twee minuten staat het al 0-1 voor de Groningers en ondanks dat Feyenoord tot twee keer toe gelijk maakt (twee goals van huidig technisch directeur Van Geel) komen de Groningers na zeventig minuten weer op een 2-3 voorsprong. Uiteindelijk is het Sjaak Troost die vlak voor tijd de gelijkmaker scoort en een puntje uit het vuur sleept voor de Rotterdammers.

Feyenoord eindigt dat seizoen op een beschamende elfde (11e!) plaats. Een van de vele rampseizoenen die ik meemaakte (iets met een gifbeker). Zaterdag moet er ‘gewoon’ gewonnen worden van FC Groningen. Op naar een betere klassering dan in seizoen ’89-’90.

LNSupportOnsLN_0

fotocredits Lunatic News.

Jouw reactie hier!