Sorry voor de lindwurm

Sorry Mark Rutte. Sorry Frans Timmermans.

Sorry, ook al waren jullie toen nog onbeduidende figuren in de politiek.

Sorry wijlen Jörg Haider. Destijds de grote baas in Karinthië.

Ook wij hebben ons ooit schuldig gemaakt aan vernielingen aan een eeuwenoud monument. Of in ieder geval het hek van het eeuwenoude monument. Het ging echter wel per ongeluk.

Dat zit namelijk zo. In oktober 2003 speelde Feyenoord in Klagenfurt in het toernooi om de UEFA-Cup. De nacht voor de wedstrijd waren wij in benevelde toestand naar het centrale plein gelopen om wat nachtelijke foto’s te maken. We wilden onze Feyenoord-vlaggen even op die draak hangen. En toen brak er een stukje van het hek af (een vrij nieuw hek overigens).

Sorry Jorien van den Herik. Het is inmiddels vast verjaard maar jullie hadden ons kunnen pakken. In Klagenfurt hing destijds een webcam waarmee ze van die beelden schieten die je op zondagochtend altijd op het tweede net van Belgie voorbij ziet komen. Van die wintersportplaatsen. En dat je dan gaat zitten wachten tot er iets uit Nederland voorbij komt. Vaak Kijkduin of een andere kustplaats.

Nou op die beelden waren we dus te zien. Een paar dagen na terugkomst kon je op internet naar iedere dag terugscrollen. En verdomd, om 01:43 zie je een paar mensen richting de Lindwurm gaan, een vlag ophangen en weer weggaan. Uiteraard in resolutie drie keer niks. We hebben het over 2003 mensen.

Een dag later waren we er trouwens weer op dat centrale pleintje. Een beetje biertjes drinken onder toezicht van de politie die zich rustig afzijdig hield, niet van die opgefokte Italianen zoals ik meemaakte in Turijn en Milaan. Zelfs toen er vuurwerk werd afgestoken en er wat meer baldadigheid optrad. Toen de aftrap dichterbij kwam liepen we richting stadion en dat was dat.

Ik was er niet bij in Rome maar kan me er na het bezoeken van tientallen (Europese) uitwedstrijden wel wat bij voorstellen. Er wordt gedronken en er zijn vervelia’s bij. Dat is niet zo gek op 5000 man en dat weet je nu eenmaal met Feyenoord. Het is heel vervelend dat er een stukje van die fontein af is. Maar over al die neergestoken Feyenoord-fans hoor je de politiek dan weer niet.

Bij terugkomst uit Oostenrijk vond ik het stukje hekwerk in mijn tas terug. Sorry als ik er iemand kwaad mee heb gedaan. Ik heb mezelf, als brave supporter, een schorsing van 1 Europese uitwedstrijd opgelegd. Die van Rome.

Sorry.

2 reacties

  1. Hulde !!! Een verademing om dit te mogen lezen na alle crap die de afgelopen dagen in de media voorbij kwam. Ik werd er af en toe bang van om te zien hoe iedereen klakkeloos en niet gehinderd door enige feitenkennis elkaar napraatte met voor mij persoonlijk als absoluut dieptepunt de bijdrage van Mark Rutte en Frans Timmermans. Je slaat de spijkerT op de kop Jeroen, net als Menno Pot, de enige positieve uitzondering, in zijn column vrijdag. Ik zelf schaam mij niet om Nederlander te zijn, wel voor onze huidige beleidsbepalers. Ooit hoop ik het mee te maken in een land te leven waar de daders worden gestraft en niet alles en iedereen over één kam wordt geschoren en dan niet alleen bij het voetbal…
    Gisteren was het weer afzien in de Kuip maar ik teken donderdag voor hetzelfde scenario !!!

Jouw reactie hier!