Per adres….

Een van de mooiste dingen aan de jaargids van Voetbal International in de jaren ’80 was dat bij alle selectiespelers van alle clubs in het betaalde voetbal hun huisadres vermeld werd. Zo kon je, als je dat wilde, een briefkaart sturen naar Mario Been. Die woonde aan de Schoener in Barendrecht. Henk Duut woonde nog steeds in de Bonaventurastraat op zuid. Post voor Glenn Kwidama moest afgeleverd worden bij het stadion zelf. Hij had blijkbaar nog geen eigen woning.

Misschien kwam er vanwege dit gebrek aan privacy wel eens iemand aan de voordeur. Om een handtekening te vragen, of voor een goed doel. Ik kan me niet herinneren dat er in die tijd (eigen) spelers bedreigd werden.

Op 20 augustus 1989 stond ik op het veld van De Kuip. Om mij heen stonden de laatste mensen die Feyenoord de rug nog niet toegekeerd hadden te roepen dat het bestuur moest oprotten. Er waren pas twee wedstrijden gespeeld (verlies in Utrecht en een gelijkspel tegen Volendam) toen het Legioen het veld op kwam. De 0-2 tussenstand in een thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard was de druppel die de emmer deed overlopen. Voor het eerst was ik getuige van agressie tegen de mannen die we onvoorwaardelijk dienden te steunen. Zo dacht ik er in ieder geval over.

wpid-20160201_125740-1.jpg

In alle jaren die volgden werden eens te meer bestuursleden via spreekkoren en spandoeken te kennen gegeven dat ze beter op konden rotten. Soms terecht, soms een primaire reactie op hetgeen wat er op het veld gebeurde. Maar dat er op een zaterdagavond zeven (7) jongens in een auto beledigingen roepen richting een Feyenoordspeler dan zijn we ver gezakt. Het adres van Vejinovic staat denk ik niet in de gids van de VI. Dus ze hebben er nog wat moeite voor moeten doen ook. Even op Google zoeken waar hij woont om vervolgens bij hem langs te rijden.

Dat dit incident de echte problemen naar achteren schuift hebben we dus aan een stel snotneuzen te danken. Een beetje voetbalclub zou na een vijfde nederlaag op rij bij zichzelf ten rade gaan (of dat zou je in ieder geval verwachten). Nu is alle aandacht gericht op de bedreigingen. Iets waarvan geen enkele voetballer ooit beter is gaan spelen.

Zal ik Vejinovic een hart onder de riem steken met een kaartje? Ik kan vast wel het adres van Glenn Kwidama uit 1985 gebruiken.

Jouw reactie hier!