Ons bezoek aan Omaha Beach

Morgen is het 70 jaar geleden dat de inleiding tot onze bevrijding plaatsvondt. In 2012 waren we in Normandië en namen we uiteraard een kijkje bij Omaha Beach. Hieronder de foto’s.

En in Normandie ontkom je niet aan D-Day (of Jour J zoals de Fransen zeggen). Wij kozen uit de verschillende invasiestranden voor die van Omaha Beach.

De landing op Omaha Beach leidde tot grote geallieerde verliezen. De inleidende bombardementen en beschietingen waren slordig uitgevoerd en hadden weinig schade aangericht.

De Amerikanen telden uiteindelijk meer dan drieduizend doden en gewonden, waarvan tweeduizend in de eerste uren van de invasie. Er zijn op dit stukje Amerikaans grondgebied op Franse bodem 9.385 graven.

5 juni 1944, een dag voor de invasie.

Veel kruizen en een enkele davidsster.

Graven met op de achtergrond de zee.

Gedenkteken.

Onze camperT bij Omaha Beach.

Volgende stop was Pointe Du Hoc. Ook te zien in de fim The Longest Day. Uiteindelijk kwamen 135 mariniers om bij de aanval en bezetting van dit strategische punt. De Duitsers hadden de kanonnen al verder landinwaarts gehaald na hevige bombardementen.  Een maanlandschap is het gevolg van deze bommen.

2 reacties

  1. Frankrijk is niet mijn favoriete bestemming maar hier moet ik zeker nog een keer naar toe!
    Mooie bus trouwens, vooral die naam…

Jouw reactie hier!