Nancy, 8 jaar geleden

Aanstaande zondag is het alweer acht jaar geleden dat Feyenoord in het toernooi om de UEFA-Cup moest spelen tegen een club uit de geboortestad van Platini (de baas van de UEFA, dat geheel terzijde).

Dat dit op voorhand al een ‘recipe for disaster’ zou zijn kon je van te voren voorspellen. Kaarten konden gewoon buiten de gereguleerde verkoop om gekocht worden en de Franse politie stond (en staat) bekend om hun korte lontjes en overdadig gebruik van traangas tijdens wedstrijden. Een wedstrijd van Motherwell in hetzelfde Nancy liep ook gigantisch uit de klauwen.

Ik wil absoluut niet bagatelliseren wat er overdag gebeurd is. Ik zag, toen wij ons in een van de laatste kroegen die open was verschanst hadden, inderdaad wel wat prullenbakken door de lucht vliegen en er sneuvelde vlak bij ons een ruit, maar had dat ook niet te maken dat alle kroegen vroeg in de middag al gesloten werden en er dus niets te drinken viel? Slopen is kansloos maar met een paar duizend man in de stad zonder dat er enig vertier is, was vragen om problemen.

Maar door wat er daarna in de pers gezegd en geschreven is leek het wel of Nancy totaal van de kaart was geveegd. Een kruising tussen Fukushima, de Tsunami en Pompeii, er was he-le-maal niets meer van over.

Dat dit ver bezijden de waarheid was deed er bij terugkomst in Nederland er al niet meer toe (tijdens de wedstrijd kreeg ik sms’jes van mensen die niets met voetbal of Feyenoord hadden maar die wisten dat ik er was). In Nancy waren alleen maar hooligans geweest. En jij was er? Jij dus ook!

Dat de wedstrijd werd gestaakt door het (overdadig) gebruik van traangas, en dat de mensen die zonder kaart waren opgepakt als ‘beloning’ in het stadion werden opgesloten zonder echte buffer tussen het uit- en thuispubliek werd allemaal niet vermeld. Feyenoord kreeg een boete en werd Europa uitgekickt, ondanks plaatsing voor de volgende ronde. Over een paar weken staat Luik op het programma, ik hou mijn hart nu al vast.

Het verslag van deze bizarre trip naar Nancy staat hier.

Jouw reactie hier!