Nancy, 7 jaar geleden

Gisteren was er een televisie-programma waar berekend werd wat ‘De Hooligan’ (als zoiets al bestaat) de ‘samenleving’ kost. Buiten dat niemand zich afvraagt waarom er 27.000 uur verspijkerd werd tijdens dat specifieke seizoen Feyenoord (2011-2012) en of al die politie-inzet wel nodig is, kwam er een boel stuitende onzin voorbij in het programma.

Enfin, jullie kennen mijn mening. Nee, zoveel agenten zijn er niet nodig bij Feyenoord-RKC of zelfs bij een Klassieker zonder uitfans.

Uiteraard kwam ook ‘Nancy’ ter sprake. Over twee weken is het zeven jaar geleden dat Feyenoord in het toernooi om de UEFA-Cup werd gekoppeld aan de club uit de geboortestad van Platini (de baas van de UEFA, dat geheel terzijde).

Dat dit op voorhand al een ‘recipe for disaster’ zou zijn kon je op 1 hand natellen. Kaarten konden gewoon buiten de gereguleerde verkoop om gekocht worden en de Franse politie staat bekend om hun korte lontjes en overdadig gebruik van traangas tijdens wedstrijden. Een wedstrijd van Motherwell in hetzelfde Nancy liep ook gigantisch uit de klauwen.

Ik wil absoluut niet bagatelliseren wat er overdag gebeurd is. Ik zag toen wij ons in de kroeg verschanst hadden inderdaad wel wat prullenbakken door de lucht vliegen en er sneuvelde vlak bij ons een ruit, maar had dat ook niet te maken dat alle kroegen vroeg in de middag al gesloten werden en er dus niets te drinken viel. Maar door wat er daarna in de pers gezegd en geschreven is leek het wel of Nancy totaal van de kaart was geveegd. Een kruising tussen Fukushima, de Tsunami en Pompeii, er was he-le-maal niets meer van over.

Dat dit ver bezijden de waarheid was deed er bij terugkomst niet meer toe. In Nancy waren alleen maar hooligans geweest. Dat de wedstrijd werd gestaakt door het gebruik van traangas en de mensen die zonder kaart waren opgepakt als ‘beloning’ in het stadion werden opgesloten zonder echte buffer tussen het uit- en thuispubliek werd allemaal niet vermeld. Feyenoord kreeg een boete en werd Europa uitgekickt.

Het verslag van deze bizarre trip staat hier.

Jouw reactie hier!