Mijn tweede wedstrijd in De Kuip zag ik driekwart jaar na mijn eerste. Samen met mijn inmiddels al weer jaren geleden overleden oom Ton, een Feyenoorder in hart en nieren,  en mijn vader zaten we weer op de maastribune.

De Kuip was al iets beter gevuld dan mijn eerste wedstrijd maar met ruim 11.000 toeschouwers was het immense stadion nog erg matig gevuld. Mijn nichtje was toen ook mee op een coupon van haar Rotterdam-pas.

Die Rotterdam-pas kreeg ik als niet-inwoner van Rotterdam niet en eigenlijk was ik wel een beetje jaloers op haar.  Gratis naar Feyenoord! Wie wilde dat nou niet? Ik vond het als dertienjarige eigenlijk vreemd dat niet alle kinderen met een Rotterdam-pas gebruik hadden gemaakt van dit buitenkansje.

Voor een kinderkaartje was ik inmiddels te oud (al kwam ik een seizoen later voor de Europacupwedstrijd tegen Bayer Leverkusen nog gewoon op een kinderkaartje binnen) en betaalde je voor de lange zijde destijds 22,50 gulden. Best prijzig eerlijk gezegd.

Mijn tweede kaartje

Bij Feyenoord bestond de selectie nog steeds grotendeels uit oudgedienden uit het succesjaar ’83-’84 met o.a. Hiele, Duut, Wijnstekers, Troost en Mario Been. Nieuwkomers waren Jos van Herpen, René Hofman en spits Lars Elstrup.

Deze Deen heeft een merkwaardige carriere gehad. Feyenoord kocht hem van het Deense Brøndby IF nadat hij daar in zeven wedstrijden 2 (twee) goals had gemaakt. Niet echt een imponerende reeks wat zijn aankoop rechtvaardigde. Daarvoor had hij voor Randers Sportsklub Freja 59 goals gemaakt in 136 wedstrijden, maar dat was wel in de lagere Deense divisies.

Uiteindelijk zou hij in de twee seizoenen die hij voor Feyenoord spelen toch tot 65 wedstrijden komen waarin hij slechts 9 keer scoorde voordat Feyenoord hem verkocht aan Odense BK. Het huwelijk tussen Elstrup en Feyenoord was geen gelukkige. De Deen nam wraak door een van de vijf penalties te benutten tijdens de halve finale op het EK’92 tegen Nederland.

Lars Elstrup

Elstrup kwam daarna ook anders in het nieuws. Hij sloot zich aan bij een sekte en kreeg daar de naam Darando- de stromende rivier. In 1999 was hij de bekendste Deense swaffelaar want hij werd opgepakt voor compleet naakt (op een ceintuur om zijn middel na) een schooljongen in het openbaar te swaffelen. Blijkbaar doet spits bij Feyenoord zijn rare dingen met je.

Terug naar de wedstrijd tegen Haarlem. Elstrup stond dus in de spits met Hofman en Tahamata voor de voorzetten vanaf de flanken. De 1-0 viel vlak voor rust door een goal van Keje Molenaar (bweeegh). In de rust werd Ruud Heus van het veld afgehaald ten faveure van André Hoekstra.

Heus had die zomer de overstap gemaakt van AZ naar Feyenoord en Rep die een seizoen eerder nog bij Feyenoord onder contract stond speelde nu bij Haarlem (een van zijn in totaal 5 wedstrijden voor de Haarlemmers).  Bij Haarlem stond ook ene Piet Keur in de spits, ook een mafketel en dus prima geschikt als spits voor Feyenoord (wat hij een paar seizoen later ook zou worden) en eenmalig international Marcel Peeper. Destijds was Haarlem een degelijke middenmoter.

 

 

De krant van maandag 1 september 1986

In de 55e minuut ging Sjaak Troost eruit en kwam Regi Blinker erbij. Twee verdedigers eraf en twee anvallers erbij. Blijkbaar had trainer Rinus Israël behoorlijk aanvallende intenties. Het inbrengen van Hoekstra werd na 20 minuten spelen in de tweede helft beloond, 2-0 en de wedstrijd leek binnen. Vlak voor tijd scoorde Piet Keur echter maar verder kwam Feyenoord niet in de problemen. Mijn tweede wedstrijd in De Kuip werd dus wel winnend afgesloten.

Een paar weken na deze wedstrijd zou ik mijn eerste Europese wedstrijd in De Kuip zien tegen het Hongaarse Pécsi MFC gevolgd door mijn eerste Klassieker in november van datzelfde jaar. Zo volgden nog wel een aantal wedstrijden dat seizoen waarin Feyenoord uiteindelijk derde werd (iets waar ze in mijn beginjaren een abonnement op leken te hebben) en werd de noodzaak van een seizoenskaart mij steeds duidelijker. Maar dan moest ik eerst genoeg geld gespaard hebben met mijn krantenwijk. De seizoenskaart zou ik overigens in het seizoen ’88-’89 voor het eerst kopen, iets wat ik  tot op de dag van vandaag heb volgehouden.

OPSTELLING

Feyenoord : Hiele, Duut, Keje Molenaar, Troost, Van Herpen, Wijnstekers, Been, Heus, Elstrup, Hofman en Tahamata

WISSELS

(46 min)
Heus (uit)
Hoekstra (in)

(55 min)
Troost (uit)
Blinker (in)

WEDSTRIJDDETAILS

Competitie: Eredivisie
Datum: 31/08/1986
Locatie: Stadion Feijenoord (Rotterdam)
Aantal toeschouwers: 11459
Arbitrage: Verhoef

WEDSTRIJDVERLOOP

43. Keje Molenaar 1-0
65. Hoekstra 2-0
83. Keur 2-1

Door Jeroen

Jouw reactie hier!