De fakkels zorgden voor een rode gloed op het stadhuisplein, uit de speaker klonk, niet voor de eerste keer dit jaar op deze locatie, de evergreen ‘you’ll never walk alone’. Dit keer waren het geen voetbalsupporters die het bekendste plein van Rotterdam overgenomen hadden maar de deelnemers aan de Lichtjesrun van de Rotterdam Running Crew.

Tussen de met lichtjes en kerstmutsen versierde hardlopers liepen vrijwilligers van het Sofia Kinderziekenhuis met collectebussen met als doel zoveel mogelijk geld ophalen voor dit Rotterdamse instituut. Uit een Volkswagen bus werden de bekende lichtjes voor Sofia verkocht.
Dit jaar wordt de opbrengst van de Lichtjes besteed aan de Sophia Zorgbus. Dit is een mobiel onderzoekslaboratorium die in heel Nederland langsgaat bij kinderen die moeilijk naar het Sophia Kinderziekenhuis kunnen komen door bijvoorbeeld een ernstig trauma, lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Elk kind heeft recht op de allerbeste zorg die er is. De Sophia Zorgbus kan dit mede realiseren en daarom werd, geheel tegen de traditie van de RRC in, een run voor de tweede keer herhaald.

Niet dat de lopers dat erg vonden. Integendeel, het hele jaar ving ik geluiden op dat de lichtjesrun hét hoogtepunt was van alle runs van het vorige jaar. En niet om de andere locaties en runs tekort te doen zit er wel een kern van waarheid in. Door de saamhorigheid, de sfeer en het steunen van het goede doel voelde het na de eerste keer al als een kersttraditie.

Na het uitreiken van de cheque en de warming-up kon het winkelend publiek en de mensen op de terrassen zich vergapen aan de fakkels en de bonte stoet die zich niet lang daarna in beweging zette. Vanaf Cornelis, die weer menig loper van een hapje en een drankje voorzag, werd koers gezet richting het Centraal Station. Langs het in kerstsferen gestoken groothandelsgebouw door de fietstunnel langs het iconische station.

Ook dit keer waren er aparte tempogroepen voor de lopers. Met vlaggen werd aangegeven welke afstand en welk tempo er gelopen zou worden per groep. Ook hadden de leaders op hun rug een startnummer met afstand en tijd zodat iedere deelnemer zelf een inschatting kon maken op welk tempo de ronde door de stad gemaakt ging worden.

De 9 kilometergroep liep via de Heemraadssingel dwars door metrostation Coolhaven heen. De 3 en 6 kilometer deden het Sofia Kinderziekenhuis zelf aan. Bij de Ballentent werden stukjes gehaktbal uitgedeeld door wat kerstvrouwen en dit was direct een mooie gelegenheid om de skyline van Rotterdam te vereeuwigen. Met de Euromast in onze rug kwamen we langs het Wereldmuseum en onder de Erasmusbrug door.

Op de maasboulevard was goed te zien hoeveel lopers er weer meededen.
Een paar argeloze toeristen bij de kubuswoningen stonden versteld van de lange sliert hardlopers die vlak voor de Markthal rechtsaf naar de Meent liepen. Vanaf daar gingen alle remmen even los en door de weerspiegeling in de etalage van Run2Day waande een ieder zich eventjes de winnaar van de Rotterdam marathon.

De grote kerstboom voor het stadhuis was weer een plek voor een fotomomentje voordat de drukke Coolsingel overgestoken werd naar Bar Cornelis. Waar met een wijntje en een biertje teruggekeken kon worden op een mooi jaar met de Rotterdam Running Crew. Van Luxor tot verzorgingshuis en van Zeevis, Arboretum tot aan de Erasmus universiteit. En als passende afsluiting een run voor het goede doel. Op naar 2018.

Door Jeroen

Jouw reactie hier!