Hoop

“Van Hooijdonk, free kicks!” De Italiaan naast me wijst op mijn tattoo en steekt zijn duim omhoog. Ook al is het meer dan 14 jaar geleden, zelfs bij deze fan van Cagliari staan de vrije trappen van Pi-Air nog in zijn geheugen gegrift.

“Against Dortmund, right?”,  hij blijkt meer een voetballiefhebber (of kenner desgewenst) te zijn dan ik ben. Ik kan me met de beste wil van de wereld niet herinneren wie er vorig seizoen in de UEFA-Cup finale hebben gestaan. Voetbal op tv is niet zo mijn ding. Ik ben in de eerste plaats Feyenoorder.

Ik probeer een gesprek aan te knopen over de prijzen van de seizoenkaarten van Cagliari maar het Engels van mijn Italiaanse gesprekspartner schiet hier te kort. Als mijn bestelling op de bar staat, een grote fles bier, wens ik hem veel succes in de serie A dit seizoen. Een omhoog gestoken duim is mijn beloning. Als ik terug naar het tafeltje loop denk ik even terug aan Van Hooijdonk.

Het grootste nieuws op 11 juli 2001 was dat Herman Brood van het Hilton was afgesprongen. Daarna volgde het bericht dat Van Hooijdonk voor Feyenoord had getekend. Ik reed net weg van de telefooncentrale in de Waalhaven en stak een vuist in de lucht. “Yes!”, eindelijk een spits waar we mee om de titel zouden spelen. Na de reclames werd een nummer van Herman Brood gedraaid. Waarschijnlijk Saturday Night, misschien wel Als je wint (heb je vrienden). Toepasbaar op zowat iedere voetbalclub, behalve Feyenoord.

Tot op Sardinië weet men hoe dat seizoen afliep. Geen titel maar iets veel mooiers in de vorm van de UEFA-Cup. Er zijn veel verhalen van supporters die in de dom van Milaan kaarsjes aanstaken voor de goede afloop van de Europese zegetocht. Als het winnen van de UEFA-Cup zou resulteren in zeven magere jaren erna, dan moest dat maar. Een kleine opoffering.

We zijn inmiddels 14 magere jaren verder en staan aan de vooravond van een nieuw voetbalseizoen. De kansen van Feyenoord? Ik heb werkelijk geen idee, maar er is altijd weer die hoop (ook al is dat niet meer dan het uitstellen van teleurstelling). Ik acht de kans niet groot dat er over een jaar of 14 een Italiaan over Elia begint. Of over Berghuis, Jörgensen of Kuijt. Maar de hoop op betere tijden is er altijd.

Waar is komend seizoen de finale van de UEFA-Cup eigenlijk?

2 reacties

Jouw reactie hier!